TOP CEI MAI INFLUENŢI 50 DE POLITICIENI AI LUNII AUGUST 2014

- Comentariul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „POLITICON” -

La realizarea TOP cei mai influenţi 50 de politicieni ai lunii august 2014 au participat 31 de experţi. Fiecare expert a apreciat politicienii, din lista prezentată de 100, cu o notă de la 1 la 10 (1 – nota minimă şi 10 – nota maximă). Politicianul care nu a primit nici o notă, a acumulat zero puncte, respectiv. Criteriile obligatorii de apreciere sînt următoarele:

- influenţa reală asupra deciziilor politice majore din ţară;

- popularitatea publică;

- vizibilitatea în sursele media;

- perspectivele politice.

La baza evaluării făcute de fiecare expert stă percepţia lui subiectivă asupra vieţii politice moldoveneşti.

Luna august este ultima în care TOP 50 nu reflectă campania electorală pentru alegerile parlamentare din toamnă. Următorul TOP 50 realizat de Institutul „POLITICON” va surprinde deja mersul cursei pentru parlament. În acest sens, topul lunii august fixează poziţiile de start înaintea demarării campaniei electorale.

  1. Iurie Leancă – 240,5 puncte. Previzibil, prim-ministrul Republicii Moldova şi prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, şi-a păstrat poziţia de lider în TOP 50. Funcţia instituţională şi calitatea prestaţiei în această funcţie îi garantează lui Leancă poziţia în fruntea ierarhiei politicienilor moldoveni. Cu siguranţă, Iurie Leancă va fi printre principalii jucători, cu impact deosebit asupra electoratului, în campania electorală care va demara oficial în luna octombrie.
  2. Vlad Filat – 222,1 puncte. În luna august, preşedintele PLDM, Vlad Filat, s-a reîntors pe poziţia secundă în Top 10. Acest lucru se datorează în mare parte prestaţiei politice bune de care a dat dovadă în ultima lună liderul liberal-democraţilor. Filat continuă să fie activ în relaţia cu publicul larg şi are frecvente apariţii în mass media. Vizibilitatea publică a politicianului Filat este amplificată şi de oponenţii lui politici, care menţin o campanie mediatică frecventă de defăimare a liderului PLDM, dar care mai degrabă are efecte inverse decît cele scontate.

Primele două poziţii ocupate de Leancă şi Filat în TOP 50 provoacă în mediul experţilor o dispută aprigă privind numele politicianului care va ocupa poziţia în fruntea listei electorale înaintată de PLDM la alegerile parlamentare. În opinia publică chiar a fost lansată o campanie mediatică bine susţinută pe această temă cu scopul de a provoca un conflict între cei doi lideri liberal-democraţi. De modul cum va gestiona PLDM această enigmă indusă de o parte din presă şi unii formatori de opinie, depinde eficienţa derulării campaniei electorale şi, în mare parte, rezultatul final la alegeri pentru acest partid.

  1. Igor Corman – 208,7 puncte. Preşedintele parlamentului şi vicepreşedintele PDM, Igor Corman, pe bună dreptate, chiar dacă a decăzut cu o treaptă în Top 10 (de pe 2 pe 3), la moment, este unul dintre cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova. Prin poziţia sa instituţională în ierarhia vieţii politice moldoveneşti, Corman este cel mai influent politician din PDM. Poziţia ocupată de spicherul legislativului în ierarhia politicienilor îi conferă lui calitatea de locomotivă electorală pentru democraţi la alegerile parlamentare din toamnă
  2. Natalia Gherman – 205,5 puncte. Pe locul al 4-lea în TOP 50 se situează încă un reprezentant al PLDM, - ministrul de Externe şi al Integrării Europene, Natalia Gherman. Cu siguranţă, această poziţionare înaltă a lui Gherman îi garantează actualului şef al diplomaţiei moldoveneşti un loc înalt în lista electorală înaintată de PLDM la apropiatul scrutin electoral.
  3. Nicolae Timofti – 182,4 puncte. Şeful statului, Nicolae Timofti, tradiţional fluctuează în zona de mijloc în Top 10. În această lună el s-a reîntors pe locul al 5-lea. Timofti, nefiind implicat nemijlocit în lupta politică interpartinică din Republica Moldova, consecvent şi perseverent promovează linia proeuropeană a statului nostru.
  4. Maia Sandu – 180,6 puncte. Putem afirma cu tărie că ministrul Educaţiei, Maia Sandu, are deja irevocabil reputaţia celui mai reformator ministru al actualului mandat legislativ. Deşi în luna august a coborît o treaptă în Top 10, prestaţia intransigentă a lui Sandu în calitate de responsabil al domeniului educaţiei îi garantează ei un loc onorabil în lista electorală a PLDM.
  5. Vasile Bumacov – 177,6 puncte. Un alt reprezentant al PLDM în guvern,ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a urcat în luna august două locuri în Top 10 – de pe 9 pe 7. Ramura agriculturii controlată de Bumacov, una vitală pentru economia Republicii Moldova, trece acum printr-o perioadă foarte dificilă din cauza presiunilor exercitate asupra ei de către Federaţia Rusă. În opinia experţilor, Bumacov se descurcă foarte bine în această situaţie dificilă, dînd dovadă de control de sine şi spirit critic, ceea ce nu permite ca situaţia din agricultură să deraieze în criză.
  6. Dorin Chirtoacă – 175,9 puncte. Edilul capitalei şi prim-vicepreşedintele PL, tradiţional, ocupă un loc în a doua jumătate a Top 10, în august el coborînd o poziţie (de pe 7 pe 8). Șansa revenirii lui Chirtoacă în prima jumătate a Top 10 poate fi apropiatul congres al PL, dacă în urma rezultatelor lui, primarul Chişinăului va fi ales în calitate de preşedinte al partidului.
  7. Vladimir Plahotniuc – 169 de puncte. În luna august a reintrat în Top 10 prim-vicepreşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc, care a urcat patru poziţii (de pe 13 pe 9). Prin poziţia ocupată în TOP 50, experţii recunosc faptul că Plahotniuc este liderul de facto al PDM.
  8. Vladimir Voronin – 163,1 puncte. În lună august, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, în linii mari, a fost absent din spaţiul public. Anume prin aceasta poate fi explicată căderea lui la finele Top 10 – de pe 8 pe 10. Cu toate acestea, bătrînul lider comunist rămîne a fi o veritabilă locomotivă electorală pentru PCRM în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, capabil să garanteze un scor electoral bun pentru comuniştii moldoveni.

În top 20 îi regăsim pe rezidenţii lui tradiţionali – membri ai guvernului (Candu, Carpov, Efrim, Recean, Babuc), preşedinţi ai fracţiunilor parlamentare (Lupu, Streleţ), membri ai conducerii parlamentului (Palihovici) şi lideri de partide (Lupu, Ghimpu, Dodon). Mulţi din ei, în anumite perioade, fie permanent, fie sporadic, au intrat în Top 10

Mai departe, în linii mari, în TOP 50 cei mai influenţi politicieni ai Republicii Moldova sînt prezenţi aceiaşi politicieni ca şi în lunile precedente. Putem remarca reintrarea în TOP 50, a liderului Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu (locul al 48-lea), prezenţa stabilă a politicianului informal Ion Sturza (treapta a 22-a), chiar dacă a declarat că nu face politică, urcarea unuia dintre principalii strategi ai PLDM, vicepreşedintele formaţiunii Vadim Pistrinciuc (poziţia a 36-a), dar şi intrarea pentru prima dată în TOP 50 a controversatului politician, Renato Usatîi (locul al 29-lea).

Deja tradiţional, în luna august, odată la trei luni, Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică „POLITICON” publică notele obţinute de întreaga listă a celor 100 de politicieni evaluaţi de experţi în TOP 50 cei mai influenţi politicieni ai Republicii Moldova. Atragem atenţia că ocupanţii locurilor 91-100 nu se vor găsi în lista celor 100 de politicieni în luna septembrie.