THE ECONOMIST: POLITICIENII CORUPTI DIN ROMANIA «SCRIU CARTI PE BANDA RULANTA» PENTRU A-SI REDUCE SENTINTELE

O schimbare a legii din 2013 le permite condamnaților din România să solicite reducerea cu 30 de zile a sentinței pentru fiecare carte pe care o publică în închisoare, ceea ce a făcut ca magnații și politicienii închiși pentru corupție să fie cuprinși de o frenezie a scrisului pentru a profita de «un sistem la fel de corupt ca și ei», scrie vineri publicația The Economist.

Realizatorii ediției din România a jocului Monopoly ar putea lua în considerare schimbarea talonului «Ieși liber din închisoare» cu unul cu mesajul «A scris o carte în închisoare». O schimbare a legii din 2013 le permite condamnaților să solicite reducerea cu 30 de zile a sentinței pentru fiecare carte pe care o publică în închisoare. Asta a făcut ca magnații și politicienii închiși pentru corupție să fie cuprinși de o frenezie a scrisului, «un sistem la fel de corupt ca și ei».

Printre cei care au profitat de această lacună, sau speră să facă acest lucru, sînt Adrian Năstase, fost prim-ministru, George Copos, om de afaceri și fost ministru, Gigi Becali, un alt magnat devenit politician, și Ioan Niculae, despre care se spune că este cel mai bogat român.

Gică Popescu, un fost fotbalist vedetă condamnat pentru spălare de bani, este pe cale să fie eliberat anticipat după ce a scris nu mai puțin de patru cărți. Candidate la titlul de autori sînt de asemenea persoane din managementul sportiv și alți politicieni.

Înainte de 2013, o prevedere din lege permitea reducerea sentinței pentru cei care scriau opere de cercetare academică, dar criteriile erau suficient de stricte pentru a preveni abuzurile. Noua lege urma și ea să fie însoțită de recomandări stricte stabilite de Ministerul Justiției și aprobate de guvern, dar acest lucru nu s-a întîmplat niciodată. Pînă cînd această lacună va dispărea, cei cu mijloacele de a face acest lucru vor continua «să scrie pe bandă rulantă cărți fără valoare», notează The Economist.

Prizonierii nu au voie cu computere în celule și bibliotecile închisorilor sînt destul de limitate. În aceste condiții, lucrările trebuie scrise pe hîrtie. Potrivit jurnaliștilor români, deținuții înstăriți angajează universitari din afară ca «îndrumători în cercetare». Ei, sau alți scriitori care scriu în numele lor, sînt cei care elaborează lucrarea. Aceasta este adusă apoi în închisoare, unde deținutul o scrie de mînă. Un editor este plătit să tipărească cîteva exemplare, care sînt prezentate apoi comisiei pentru eliberare condiționată, organism ce decide dacă lucrarea merită răsplătită cu o reducere de pedeapsă.

Multe lucrări au fost luate în derîdere, scrie The Economist. George Copos, care a scris despre alianțele matrimoniale ale domnitorilor medievali, a fost acuzat de plagiat. Gigi Becali a produs o carte plină de poze despre relația sa cu Steaua București, clubul de fotbal pe care îl controlează. Realini (Alin) Lupșa, un solist pop, a scris la rîndul lui o carte despre celulele stem în medicina dentară.

Nimeni nu știe cîte persoane au profitat de sistem, existînd informații că ar putea fi vorba de 73, în condițiile în care unii deținuți au produs pînă la cinci cărți în doar cîteva luni.

Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat că nu-și poate da seama dacă «incompetența sau amestecul politic» au permis existența acestei lacune. O altă sursă, care a solicitat păstrarea anonimatului, a afirmat că este vorba despre a doua variantă. Victor Ponta, prim-ministrul României, urmează să fie judecat pentru corupție, a notat această sursă. Cu greu poate fi suprinzător faptul că politicienii nu sînt dornici de schimbare, notează The Economist.

La un moment dat, lacuna va fi înlăturată. DNA vociferează ca legea să fie amendată din luna aprilie. În ultimii ani, DNA a devenit una dintre cele mai puternice instituții ale țării. În primele nouă luni ale lui 2015, susține Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvînt a DNA, instituția a pus sub acuzare 15 parlamentari și nouă dintre cei 41 de lideri județeni și l-a trimis în judecată pe prim-ministrul Victor Ponta.

DNA a dat o nouă credibilitate sistemului judiciar din România. Este însă prea devreme pentru a spune dacă va aduce o schimbare fundamentală în corupția înrădăcinată în cultura sa politică și de afaceri. Politicienii deja se mobilizează să-i limiteze puterile. Unii se îngrijorează că informațiile DNA, multe dintre ele adunate cu sprijinul serviciilor de informații, le dau "spionilor" prea multă putere.

Românii sînt încîntați că cei bogați și puternici sînt trimiși la închisoare, susține Oana Popescu, șefa think-tank-ului Global Focus. Dar s-au resemnat cu faptul că mulți dintre ei vor reuși să scape mai devreme. «Este calea românească», susține ea.

Sursa: Agerpres

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31