Templul misterios construit cu o tehnologie stranie, care nu se gaseste nicaieri pe Pamint

Cum a putut omenirea, cu mult timp în urmă, să construiască structuri enorme este o întrebare căreia oamenii de știință n-au reușit încă să-i dea un răspunde satisfăcător. Cînd privim la Stonehenge sau la monumente preistorice similare, ne întrebăm ce anume i-a determinat pe oameni să construiască astfel de structuri megalitice. Cum nimeni nu este capabil să ofere un răspuns concret, oamenii au ajuns la concluzia că numai civilizațiile extraterestre avansate ar putea să explice originea acestora. Ultimele generații au realizat mai mult decît oricare altele înaintea lor, dar părem mai hotărîţi ca niciodată să discredităm pe oricine altcineva care înaintea noastră a realizat ceva ce noi înșine nu putem replica.

Templul din Kailasa este un templu indian construit într-o singură stîncă. Este monumentul central al unui complex de 34 de temple de la peștera Ellora din India. Peștera din Ellora se află în statul indian Maharashtra. 12 temple din acest complex arhitectural sunt budiste, două sunt jainiste, iar celelalte sunt hinduse. În această ultimă categorie se înscrie şi mărețul Templu Kailasa, se scrie pe site-ul cunoastelumea.ro

Ceea ce este absolut uimitor pentru această construcție este faptul că este realizată dintr-o singură bucată uriașă de piatră, cioplită de sus în jos! Dar ce este atît de special despre acest templu? Pentru că nu a fost construit prin adăugarea de blocuri de piatră, ci un întreg munte a fost sculptat pentru a fi creat. Templul constituie singurul exemplu din întreaga lume unde un munte a fost tăiat de sus, pentru a crea o structură. În toate celelalte temple şi peșteri, chiar și în Ellora, stînca a fost tăiata din față și sculptată de-a lungul său şi nu de sus şi de-a latul cum este cazul templului Kailasa.

Aşadar, a fost mîna omului capabilă de o astfel de inginerie în acea perioadă a vremii? Arheologii confirmă că peste 400.000 de tone de rocă au trebuit să fie scobite, lucru care ar fi durat extrem de mulți ani. Pentru a înțelege această tehnică trebuie să ne uităm la pilonul templului, care este foarte înalt. În mod normal, pentru a crea un astfel de pilon imens, ar fi nevoie de ani de muncă pentru a realiza o astfel de sculptură exact pe o astfel de stînca uriașă. Dar acest pilon a fost sculptat ca şi cînd s-au dat la o parte toate bucățile de munte în jurul său. O cantitate de stînca enormă, care a fost eliminată pentru a se crea acest pilon. În timpul excavărilor, între 150.000 şi 200.000 de tone de rocă solidă au fost îndepărtate. Unii istorici consideră că o astfel de cantitate ar fi putut fi excavată în cîteva zeci de ani.

Dincolo de legendă, mulţi istorici şi arheologi cred că a fost construit undeva între anii 757 şi 783 d.Hr., dintr-o singură stîncă, prin excavarea unui munte de sus în jos. În perioada a două decenii, s-a folosit o practică denumită "cut - out monolith”, ceea ce s-ar traduce ca sculptură în stîncă - tăiată pe dinafară, de sus în jos prin eliminarea surplusului, în locul metodei mult mai comună şi mai uzată – ”cut - in monolith” - adică tăierea prin interior a blocului de stîncă, de jos în sus. Hinduşii Imperiului Rashtrakuta au excavat 200.000 de tone de rocă , deşi alţii sugerează că erau de fapt 400.000 de tone, dintr-o stîncă vulcanică de pe dealurile Charanandri din Ellora.   Asta înseamnă că, dacă oamenii ar lucra 12 ore pe zi, în fiecare zi, timp de 20 de ani, ar trebui să excaveze nu mai puţin de 20.000 de tone pe an, 1.666 tone pe lună, 55 de tone pe zi sau 4- 5 tone de rocă în fiecare oră. Iar acest lucru luînd în considerare doar rocile şi praful care trebuiau îndepărtate din loc, fără să mai punem la socoteală şi excavarea propriu-zisă, precum şi timpul şi forţa de muncă necesare, astfel încît Templul Kailasa să arate ca un loc potrivit pentru un Zeu.

La prima vedere, templul Kailasa pare desprins dintr-o altă lume, dar arheologii susțin că a fost sculptat cu unelte tradiționale la începutul secolul al VIII-lea. Această afirmație nu este pe placul tuturor pentru că există voci, care susțin că sculptarea sa de sus în jos ar fi imposibilă cu ajutorul unor dălți și ciocane clasice.

Deși arheologii fixează data realizării acestui complex în secolul VIII, multe voci spun că este greu de crezut că oamenii acelor vremuri aveau cunoștințe atît de avansate și instrumente tehnice  așa de performante încît, cioplind muntele de sus în jos, să obțină o astfel de capodoperă, desăvîrșită din punct de vedere arhitectural, de o complexitate uluitoare.

Dincolo de angajament şi imensul efort colectiv necesar pentru a fi construit, rămîne complexul design şi maniera estetică în care a fost construit, ceea ce face ca acest templu să fie cu adevărat unic în lume şi să iasă în evidenţă dintre celelalte 33 de peşteri religioase, temple din Complexul de peșteri Ellora. În timp ce în partea de sus sunt statui sculptate sub formă de elefanţi, cu cîte o superbă Shikhara lîngă ei, interiorul este plin de nenumărate statui şi reliefuri, precum şi sculpturi complexe gravate aproape în fiecare colţ. Stîlpi înalţi de 100 de picioare şi elefanţii din arcadele sculptate chiar în partea de jos a templului, dau impresia că transportă Muntele Kailash.

Complexul de peşteri Ellora constă în 34 de temple hinduse, budiste şi jain, toate construite de civilizaţii diferite, în vremuri diferite. Destul de interesant este că, deşi toate sunt numerotate, acest proces nu a fost realizat cronologic. Mulţi arheologi au ajuns la un acord conform căruia Kailasa ar fi cel mai vechi templu construit din complex, în timp ce alţii sugerează chiar că s-ar putea să fie mult mai vechi decît datarea oficială, ceea ce face ca acest loc să fie cu adevărat uluitor.

Surse: adevarul.rocunoastelumea.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31