SUA sunt pe cale să renunţe la mecanismele de negociere a unui acord de pace Rusia-Ucraina. Trump ia în calcul să lase problema în seama europenilor

Statele Unite vor înceta să mai încerce să medieze un acord de pace Rusia-Ucraina în cîteva zile, cu excepţia cazului în care există semne clare că se poate ajunge la o înţelegere, a declarat, Vineri, secretarul de stat american Marco Rubio, anunţă Reuters şi BFMTV, citate de News.Ro.

Marco Rubio, vorbind la Paris, după întîlnirea cu liderii europeni şi ucraineni, a declarat că preşedintele Donald Trump este încă interesat de un acord, dar are multe alte priorităţi în lume şi este dispus să treacă mai departe, dacă nu există semne de progres.

La o zi după reuniunile de la Paris între americani, europeni şi ucraineni, secretarul de stat american a spus că este necesar „să se determine în zilele următoare” dacă pacea este „fezabilă” în Ucraina, subliniind că „Statele Unite au şi alte priorităţi”.

„Trebuie să determinăm, în zilele următoare, dacă pacea este fezabilă sau nu, iar dacă nu este posibilă, trebuie să mergem mai departe, deoarece Statele Unite au şi alte priorităţi”, a declarat el, pe aeroportul Le Bourget din Paris, înainte de a se urca în avion.

„Nu vom continua cu acest efort săptămîni şi luni la rînd. Prin urmare, trebuie să determinăm foarte rapid acum, şi mă refer la o chestiune de zile, dacă acest lucru este realizabil sau nu în următoarele cîteva săptămîni. Dacă da, suntem implicaţi. Dacă nu, atunci trebuie să ne concentrăm şi pe alte priorităţi”, a declarat Rubio, precizînd că Trump este încă interesat de un acord, dar este gata să treacă mai departe dacă nu există semne imediate de progres.

Marco Rubio consideră că Londra, Parisul şi Berlinul ar putea să ajute să facă lucrurile să avanseze. ”Cred că Marea Britanie, Franţa şi Germania ne pot ajuta, pot face lucrurile să avanseze şi ne pot aduce mai aproape de o rezolvare. Am găsit ideile lor foarte utile şi constructive”, a spus el.

Şeful diplomaţiei americane s-a aflat Joi la Paris pentru primele discuţii pe tema Ucrainei la care au participat americani, europeni şi ucraineni, într-un moment în care negocierile de încetare a focului iniţiate de Washington stagnează, iar europenii vor să îşi impună vocea.

Preşedintele Emmanuel Macron a salutat pe X „o discuţie pozitivă şi constructivă” privind Ucraina, afirmînd că ”aceeaşi dorinţă de pace este împărtăşită de toţi participanţii la discuţii”, la mai bine de trei ani de la invazia rusă în Ucraina, în Februarie 2022.

„Discuţiile vor continua săptămîna viitoare la Londra”, a anunţat el. ”Coordonarea între aliaţi este crucială”, a punctat Macron, într-un moment în care europenii se tem de cîteva săptămîni că vor fi marginalizaţi în negocieri.

„Ceea ce este nou (...) este că astăzi, la Paris, Statele Unite, Ucraina şi europenii s-au reunit în jurul aceleiaşi mese pentru a discuta despre modalităţile de a obţine o pace justă şi durabilă”, a subliniat şi şeful diplomaţiei franceze, Jean-Noël Barrot, într-un scurt discurs.

Trump a promis, în timpul campaniei sale electorale, să pună capăt războiului în primele sale 24 de ore la Casa Albă. El şi-a moderat această afirmaţie la preluarea mandatului, sugerînd un acord pînă în Aprilie sau Mai, pe măsură ce obstacolele au crescut.

Comentariile lui Rubio subliniază frustrările crescînde legate de lipsa de progrese în eforturile de soluţionare a unei liste tot mai mari de provocări geopolitice, comentează Reuters.