SUA: Rusii au parasit de nevoie Insula Serpilor, nu a fost un act de bunavointa

Departamentul american al Apărării precizează că nu există vreo informaţie care să acrediteze ideea că retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor a un fost un gest de bunăvoinţă, potrivit unui comunicat al defense.gov.

„Punem această evoluţie pe seama faptului că ucrainenii au avut mare succes în a exercita o presiune semnificativă asupra ruşilor, inclusiv prin utilizarea rachetelor Harpoon achiziţionate recent pentru a ataca o navă de aprovizionare. Cînd îţi dai seama cît de sterilă şi pustie este Insula Şerpilor, înţelegi necesitatea de reaprovizionare. Aşadar, ucrainenii le-au făcut ruşilor condiţii forte grele în a continua să-şi susţină operaţiunile acolo şi i-au făcut foarte vulnerabili la atacurile ucrainene. Acesta este motivul pentru care Rusia a părăsit insula”, a spus un înalt oficial de la Pentagon, scrie defence.gov.ro.    

Retragerea forţelor ruse de pe insulă ajută Ucraina să apere Odesa şi, în viitor, să poată deschide căi maritime.  

Luptele continuă în Donbas, a spus oficialul, cu pierderi mari de ambele părţi.  

În ceea ce priveşte livrările recente de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate din partea forţelor americane ucrainene, au avut un mare succes în utilizarea acestor sisteme de artilerie cu rază mai lungă de acţiune, inclusiv ţintirea posturilor de comandă ruseşti, a spus oficialul.