SUA AVERTIZEAZA DE LUNI DE ZILE RUSIA PE CANALE PRIVATE SA NU FOLOSEASCA ARMA NUCLEARA IN UCRAINA

Guvernul american comunică direct, pe canale private, de luni de zile cu Moscova pentru a alerta regimul de la Kremlin asupra „gravelor consecinţe” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina, scrie cotidianul The Washington Post în ediţia sa de vineri.

Consecinţele asupra cărora SUA au avertizat Rusia în cazul în care ar folosi arma nucleară sînt „în mod deliberat neclare”, tocmai pentru a spori îngrijorarea Kremlinului cu privire la un ipotetic răspuns american, notează publicaţia amerciană, care citează surse guvernamentale de la Washington, sub rezerva anonimatului, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Miercuri, preşedintele Vladimir Putin a amenințat cu „armele viitorului” pentru a avertiza NATO că Rusia dispune de un arsenal nuclear „fără egal”, care îi permite să contracareze orice ameninţare occidentală.

„Aş dori să amintesc că şi ţara noastră dispune de diferite sisteme ofensive iar, în unele componente, acestea sînt mai moderne decît cele deţinute de ţările NATO”, a afirmat Putin miercuri în discursul său televizat către naţiune în care a anunţat mobilizarea „parţială” pentru a trimite noi forţe în Ucraina.

Preşedintele rus, care în urmă cu patru ani a prezentat lumii o nouă armă hipersonică capabilă să eludeze scutul antirachetă al SUA şi să ajungă în orice punct de pe glob, a adăugat că Moscova nu va ezita să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a-şi apăra ţara şi poporul.

„Aceasta nu este o cacealma”, a ţinut să sublinieze Putin, care a plasat în alertă forţele de descurajare nucleară ale Rusiei încă din primele zile ale „operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte Kremlinul invazia sa în Ucraina, declanşată la 24 februarie.

Kremlinul a pledat întotdeauna pentru o paritate nucleară cu SUA prin triada sa - submarine atomice, rachete intercontinentale şi aviaţie strategică - dar în ultimii ani se laudă cu un „super-armament”, fără analogii în lume.