SUA au extradat Germaniei un fost gardian al unui lagar de concentrare nazist

Statele Unite au extrădat, Sîmbătă, către Germania, un fost gardian al unui lagăr de concentrare nazist, astăzi în vîrstă de 95 de ani şi acuzat de ”complicitate la crime”, a anunţat Justiţia germană, potrivit AFP. Plecat din statul american Tennessee cu un avion sanitar, germanul Friedrich Karl Berger a aterizat Sîmbătă dimineaţă pe aeroportul din Frankfurt, unde va fi interogat de către anchetatori. În pofida vîrstei înaintate, el pare să aibă o stare bună de sănătate şi să fie apt pentru a fi supus unui interogatoriu.

Potrivit săptămînalului german Der Spiegel, Friedrich Karl Berger a recunoscut că a fost o perioadă în anul 1945 gardian în lagărul de la Neuengamme, în apropiere de Hamburg, însă a susţinut că nu are cunoştinţă despre rele tratamente aplicate deţinuţilor sau despre decese în rîndul lor şi spune că nu a făcut decît să execute ordinele primite.

Încă nu este clar dacă fostul gardian nazist riscă un proces în Germania. Parchetul din oraşul german Celle tocmai a închis în Decembrie anul trecut urmărirea penală împotriva lui, în lipsa unor probe suficiente. Procedura ar putea fi totuşi reluată, în funcţie de ce rezultă din interogatoriu.

Friedrich Karl Berger s-a stabilit în anul 1959 în Tennessee şi a trăit de atunci în acest stat american fără ca cineva să-i cunoască trecutul. Abia după descoperirea unor documente de pe vremea Germaniei naziste în epava unei nave scufundate în Marea Baltică anchetatorii au pornit pe urmele lui.

Fostul gardian este bănuit de Justiţia americană că a fost complice la moartea unor deţinuţi în lagărul de concentrare de la Neuengamme şi în lagărul de la Meppen, mai ales în timpul unei operaţiuni de evacuare în Martie 1945. Deşi aceste lagăre nu erau locuri de exterminare, deţinuţii trăiau acolo în condiţii ”atroce” şi erau obligaţi la muncă forţată ”pînă cînd mureau de epuizare”, a declarat judecătoarea americană Rebecca Holt în luna Martie anul trecut, cînd autorităţile din SUA au decis extrădarea lui Berger către Germania.

Guvernul american a creat în anul 1979 un program de căutare şi expulzare a unor foşti nazişti instalaţi în SUA. De atunci, 68 de persoane au fost expulzate în baza acestui program.