STOLTENBERG RECUNOASTE CA MERKEL L-A CONVINS SA ACCEPTE POSTUL DE SECRETAR GENERAL AL NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mărturisit, în timpul unui talk-show înregistrat la o televiziune suedeză, că Angela Merkel este cea care l-a convins să accepte acest post, relatează agenţia Associated Press.

Cancelarul german Angela Merkel «a fost prima care mi-a vorbit (despre postul de secretar general al NATO). Şi trebuie să recunosc că mi-a fost greu să refuz atunci cînd am fost întrebat de o asemenea doamnă drăguţă», a spus Stoltenberg în timpul talk-showului «Skavlan», ce va fi difuzat vineri de televiziunea SVT.

Pe de altă parte, fostul premier norvegian, care l-a înlocuit la conducerea Alianţei Nord-Atlantice pe danezul Anders Fogh Rasmussen, a menţionat în aceeaşi discuţie că este dificil să cooperezi cu o Rusie care nu respectă graniţele vecinilor ei, aluzie la sprijinul politic şi militar acordat de Moscova separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. Însă el a menţionat că statele membre ale NATO, cum ar fi cele baltice, nu se confruntă cu aceea şi ameninţare, întrucît Alianţa le va proteja, iar «toţi liderii ruşi înţeleg acest lucru».

Anul trecut în luna martie, după ce a fost desemnat să ocupe postul de secretar general al NATO, Stoltenberg a declarat că Statele Unite au contactat în ianuarie 2014 autorităţile de la Oslo pentru a afla în ce măsură este dispus să preia respectiva funcţie.

El a mai spus atunci că nu a crezut în posibilitatea materializării acestei propuneri, avînd în vedere că şi Rasmussen a provenit tot dintr-o ţară scandinavă, dar a acceptat să ocupe postul numai după ce toate cele 28 de state membre NATO s-au declarat în favoarea numirii lui.

Sursa: Agerpres