STIRILE CM DE FOTBAL

Frații Hazard erau fani ai Franței, iar cum sînt rivalii ”cocoșilor”

Pentru frații belgieni Hazard, Franța a însemnat enorm. Toți au învățat fotbal în nordul Hexagonului.

Eden, cel mai mare și cel mai valoros, 27 de ani, și-a încheiat perioada de juniorat la Lille și acolo a debutat ca profesionist. Cinci sezoane a jucat în Ligue 1. Acum e liderul lui Chelsea și căpitanul naționalei Belgiei;

Thorgan, mijlociul, 25 de ani, s-a pregătit la Academia lui Lens și pe "Felix Bollaert" a făcut primii pași la seniori. Din 2014 la Borussia Mönchengladbach, așteptînd un club mai puternic;

Kylian, 22 de ani, a trecut și el pe la Lille în adolescență. A devenit cunoscut în Ungaria, la Újpest. De un an e la echipa secundă a lui Chelsea.

De cînd erau mici, cei trei belgieni iubeau naționala albastră. O fotografie înconjoară lumea în aceste zile: Eden, Thorgan și Kylian, copii fiind, îmbrăcați identic, cu tricoul Franței. Numărul 10 și numele lui Zidane pe spate. O poză realizată într-un documentar despre cariera lui Hazard: "La capătul unui vis".

"Era singurul care se găsea pe piață la acea vreme", s-a amuzat Eden într-un interviu pentru beIN Sports. "O știți prea bine, o repet. Eram mai mult fani ai Franței decît ai Belgiei. Am crescut cu generația 1998".

Pe Eden îl mai lega ceva special de acel tricou. "Toată lumea a aflat că Zinedine Zidane a fost idolul meu. Ce respect am pentru Zidane! Ar fi extraordinar să evoluez într-o zi avîndu-l pe el antrenor". Acum, Eden și Thorgan joacă împotriva Franței. Și trebuie să cîștige, încercînd să ofere Belgiei prima finală la un Campionat Mondial.

 

Mandzukici a plătit toată berea băută la el în oraș la meciul Croației

Fanii din Slavonski Brod au tremurat cel mai tare în prelungirile "sfertului" cu Rusia, în care Mandžukici abia se mai ținea pe picioare.

Atacantul, care oferise assistul la primul gol, a fost sponsorul locuitorilor din orașul natal. Mario a plătit toată berea consumată sîmbătă, la petrecerea aferentă calificării, în total 3.400 de euro.

În sănătatea lui Mario s-a băut pînă dimineață la Slavonski Brod și toată lumea speră să repete sărbătoarea miercuri. Suporterii din localitatea aflată la granița cu Bosnia se roagă ca vîrful lui Juventus să se refacă, să și marcheze în poarta lui Pickford și să le achite iar halbele închinate după fiecare ocazie a echipei lui Dalici.

"Beți fără grijă în contul lui Mario", au titrat ziarele din Croația, după ce fanii au devenit chiar superstițioși, considerînd că gestul frumos făcut de Mandžukici le poartă noroc. Cu englezii e greu să concurezi la bere!

 

Secretul din spatele execuțiilor lui Rakitici

Croația s-a calificat în semifinale după ce a trecut la penalty-uri de Danemarca, 3-2, și d Rusia, 4-3. De fiecare dată, Ivan Rakitici a transformat lovitura decisivă. Mijlocașul Barcelonei a executat perfect loviturile de departajare și și-a calificat echipa. Rakitici a dezvăluit motivul pentru care execută așa bine de la 11 metri.

"După ce am ratat un penalty în Vallecas (n.r. în 2014, într-un meci Rayo Vallecano - Sevilla), soacra mea mi-a trimis o poza cu cîinele meu și mi-a spus că și el bate penalty-urile mai bine", a declarat Rakitici, potrivit Marca.

 

Oficialii naționalei Germaniei l-au găsit țap ispășitor pe Ozil

Managerul general al naționalei Germaniei, Oliver Bierhoff, l-a scos țap ispășitor pe Mesut Ozil (29 de ani) pentru eșecul nemților de la Campionatul Mondial din Rusia, unde au fost eliminați încă din grupe.

Oficialul german consideră că Ozil n-ar fi trebuit convocat după ce, înaintea Mondialului, el și Ilkay Gundogan, jucători de origine turcă, i-au oferit cadou președintelui Turciei, Tayyip Erdogan, tricourile echipelor de club.

"N-am forțat niciodată un internațional să facă ceva, dar am încercat să-i convingem deseori. Cu Mesut n-am reușit. De-asta cred că era mai bine să ne fi gîndit să-l lăsăm acasă.

Nu cred că faptul că Mesut și Ilkay au făcut acele poze a creat probleme echipei. Dar dezbaterea de după ce au apărut da. Privind înapoi, cred că era mai bine să fim mai clari pe această temă", a declarat Bierhoff.