STIRI SANATOASE

Ciclismul şi mersul pe jos versus poluare

Beneficiile pentru sănătate ale ciclismului și mersului pe jos sînt mai mari decît efectele nocive ale poluării aerului. Chiar și în orașele poluate, beneficiile sînt mai mari decît riscurile, conform unei cercetări realizate de Universitatea din Cambridge. Studiile au confirmat că exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de diabet, boli de inimă și mai multe tipuri de cancer. Potrivit experților, punctul de basculare - atunci cînd riscurile încep să depășească beneficiile - vine după șapte ore de ciclism sau 16 ore de mers pe jos pe zi.

 

Persoanele cu vîrste între 10 şi 24 de ani tind să îşi neglijeze starea fizică

În timp ce starea de sănătate a copiilor sub 5 ani s-a îmbunătățit considerabil în lume, cei între 10 și 24 de ani suferă de decenii de lipsă de îngrijire și de prevenție, mai ales în țările sărace, ceea ce le compromite viitorul, potrivit unui amplu studiu efectuat de cercetători din Australia. Adolescenții și tinerii între 10 și 24 de ani reprezintă un sfert din populația planetei, adică 1,8 miliarde de oameni. Nouă din zece persoane din această categorie de vîrstă locuiesc într-o țară în curs de dezvoltare, iar relațiile sexuale neprotejate constituie factorul de risc care a luat cea mai mare amploare în ultimii 23 de ani.

 

Peste 80% dintre bărbaţi suferă de andropauză cînd ajung la 50 de ani

Circa 82% dintre bărbați suferă de andropauză cînd ajung la 50 de ani. Potrivit grupului de consiliere terapeutică „Coaching Club” din Spania, această stare debutează cu schimbări subtile atribuite în mod greșit condițiilor de stres, depresiei sau problemelor tipice vîrstei. Andropauza este un proces de durată și treptat, care provoacă numeroase schimbări în organism (tulburări sexuale, iritabilitate, neliniște, pierderea propriei stime, stres, depresii). Pentru a combate aceste simptome, terapeuții spanioli propun terapie în grup.

 

Contaminaţi casa cu bacterii periculoase dacă rămîneţi încălţaţi

Dacă alegeţi să intraţi încălţaţi în toată casa, păstrînd încălţămintea de afară, riscaţi să vă contaminaţi mediul personal cu mai multe bacterii. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au constatat că există aproape 421.000 de bacterii diferite prezente pe suprafaţa tălpii a 96% dintre pantofi. Chiar dacă încălţările par curate, ele sînt pur şi simplu murdare. Printre aceste bacterii descoperite se numără Klebsiella pneumonia (care provoacă infecţii ale tractului urinar), Serratia ficaria (care provoacă infecţii respiratorii), precum şi o mulţime de bacterii E.coli. Cercetătorii au mai descoperit faptul că transferul de bacterii de pe pantofi pe podelele şi covoarele de acasă se face în raport de aproximativ 90%-99%, deci riscul de contaminare a spaţiului este iminent.