Steven Seagal sau marirea si decaderea unor vedete internationale

Legăturile adînci cu Putin ale starului de cinema decăzut. Actorul a apărut în Donbas perorînd teorii false ale Kremlinului

Odată una dintre cele mai mari atracții ale cinematografiei de acțiune de la Hollywood, transformarea lui Steven Seagal într-un aliat înverșunat al lui Putin a luat o întorsătură neașteptată după ce a fost filmat într-o închisoare din Donețk, vînzînd teorii ale conspirației rusești despre „naziștii” ucraineni, scrie Veronica Andrei în Ziare.com.

Într-un videoclip, Steven Seagal susține versiunea Kremlinului că rachete HIMARS au ucis 53 de prizonieri ucraineni în închisoarea Olenivka din Donbas aflată sub ocupație rusă.

Într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii militare rusești TV Zvezda, Seagal este văzut stînd printre ruinele închisorii Olenivka din regiunea Donețk, unde un atac din 29 Iulie s-a soldat cu 53 de morți și zeci de răniți.

Întîlnire cu liderul separatiștilor din Donețk

Actorul american, cunoscut pentru pozițiile sale pro-rusești, a făcut o vizită separatiștilor din Estul Ucrainei, acolo unde s-a întîlnit și cu Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus din Republica Populară Doneţk.

Conform publicației ruse independente Meduza, Steven Seagal filmează un film documentar despre „războiul din Donbas”. Vladimir Soloviov, propagandistul favorit al lui Vladimir Putin, realizator de emisiuni la televiziunea Rossia-1, a împărtășit pe Telegram imagini din recenta vizită a lui Seagal în Estul ocupat al Ucrainei.

Soloviov a profitat de ocazie să afirme, fără dovezi, că Steven Seagal a inspectat „fragmentele de rachete americane, care au confirmat implicarea Kievului în masacrul propriilor soldați”.

Jurnalistul Oliver Alexander, un colaborator al The Washington Post, Foreign Policy și Der Spiegel, a scris, pe twitter, un mesaj despre vizita lui Seagal în Donbas, în care se întreabă dacă Seagal îi ajută acum pe ruși să își acopere crimele de război de la Olenivka.

Oliver Alexander a distribuit și o înregistrare video difuzată de mass-media rusă de la vizita actorului american, acesta afirmînd că ucrainenii au bombardat închisoarea de la Olenivka imediat după ce „unul dintre naziștii uciși a început să vorbească mult despre Zelenski și faptul că Președintele ucrainean a ordonat torturi și alte atrocități”.

Actorul american a mai afirmat că presupusele acțiuni ale lui Zelenski nu doar că încalcă Convenția de la Geneva privind crimele de război, ci reprezintă și crime împotriva umanității.

„Așadar, dacă Zelenski a fost implicat în crime împotriva umanității, mă întreb dacă din acest motiv acest tip a fost racheta și a ucis”, concluzionează actorul american. La rîndul său, Neil Hauer, corespondentul de război al CNN în Ucraina, se întreabă, la rîndul său, cît va mai dura pînă cînd Seagal va avea parte de „tratamentul Graham Phillips și va fi sancționat de propria sa țară”. Phillips este un Youtuber și jurnalist „independent” britanic cunoscut pentru pozițiile sale pro-Rusia și pro-Kremlin.

În căutarea unei noi sinecuri de la Putin

Guvernul Marii Britanii a impus sancțiuni împotriva lui Phillips pe 26 Iulie, afirmînd despre acesta că „este un blogger video care a produs și publicat conținut media care sprijină și promovează acțiuni și politici ce destabilizează Ucraina și subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea sau independența Ucrainei”.

Pe de altă parte, Max Seddon, redactorul-șef al biroului The Financial Times din Moscova, a distribuit postarea lui Denis Pușilin, în care acesta spune că „lumea nu știe adevărul” și că „Steven Seagal vrea să schimbe părerile despre acest război”. Seddon amintește, totodată, că Steven Seagal a recunoscut recent că visul său de a „repara” relațiile dintre SUA și Rusia a eșuat și că poartă discuții cu Guvernul rus pentru a-i oferi o nouă slujbă. ​

În acest stadiu, nu este clar care este motivația lui Seagal. Timp de mai bine de un deceniu, sprijinul său față de Guvernul lui Putin a fost ferm, primind cetățenie rusă și sîrbă în 2016, și l-a numit pe președintele rus „unul dintre cei mai mari lideri ai lumii în viață”.

În Mai 2017, Ucraina i-a interzis lui Seagal să intre pe teritoriul său timp de 5 ani, afirmînd că acesta reprezintă o amenințare pentru siguranța sa națională. În August 2018, Rusia l-a numit pe Seagal reprezentant special al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, cu rolul de a „consolida” legăturile umanitare dintre SUA și Rusia.

După ce a fost însărcinat de Rusia ca reprezentant special pentru legăturile umanitare ruso-americane, actorul american spunea, în Septembrie 2018, că și-ar dori să devină guvernator al unei regiuni rusești. În 2021, Steven Seagal s-a alăturat partidului „Doar Rusia: Patrioți pentru Adevăr”, o formațiune politică naționalistă cunoscută pentru pozițiile sale pro-Kremlin.

Activitățile sale în regiune, personale și profesionale, au alimentat speculații și teorii despre presupusele legături cu diverși oficiali de stat și militari, lideri autoritari și alte figuri controversate.

Acum, se pare că acel Seagal canalizează ceea ce a mai rămas din influența sa de vedetă în popularizarea narațiunilor pro-ruse și în a face afirmații fără probe despre război.

Puțini au urmărit relațiile sale în Europa de Est, deoarece relevanța sa în SUA a dispărut, pe fondul unei serii de eșecuri cinematografice și a multiplelor acuzații de abateri sexuale.

Origine rusească?

Rădăcinile lui Steven Seagal ar fi în Rusia. Bunicii săi, potrivit Agenției Telegrafice Evreiești, erau evrei ruși care au emigrat în SUA, scrie Newsweek, deși nu a putut verifica în mod independent acest lucru.

În anii 1990, cînd celebritatea sa avea mult mai multă greutate, a deschis o sucursală a restaurantului Planet Hollywood la Moscova, alături de alte vedete.

Seagal a fost vag cu privire la modul în care a început relația sa cu oficialii ruși, inclusiv cu președintele Vladimir Putin, spunînd, în 2018, lui Kirsty Wark de la BBC că, deși nu-și amintește „circumstanțele exacte”, și-a amintit de un eveniment la care a participat cu diplomați în Moscova, timp în care a fost invitat în casa lui Putin.

„Am avut un fel de interese similare și de acolo am devenit prieteni din ce în ce mai apropiați”, a spus Seagal despre relația sa cu Putin.

Cu toate acestea, informațiile despre relațiile sale cu președintele Vladimir Putin au început să apară la începutul anilor 2000.

În 2003, l-a întîlnit pe președintele Putin la Festivalul Internațional de Film de la Moscova. Presa americană a susținut că întîlnirea a fost organizată de un bărbat pe nume Bob Van Ronkel, a cărui companie – Doors to Hollywood – racolează celebrități americane care să sprijine Rusia lui Putin. Seagal este fotografiat pe site-ul lui Van Ronkel, printre alte celebrități, și a apărut într-o altă fotografie cu Van Ronkel și Putin în 2013.

În 2006, Seagal s-a întors în Rusia pentru a participa la Premiul Internațional de Caritate „Golden Heart”, un eveniment organizat de Crucea Roșie Rusă, Fundația de Caritate Inimă de Aur și agenția de știri de stat rusă TASS.

În 2013, se spunea că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a făcut apel la Seagal să ajute la anularea unui acord ruso-american care restricționa aprovizionarea cu arme de calibru mic între Rusia și America de Nord.

Alte incidente mai bizare includ o scrisoare pe care Seagal i-a scris-o lui Putin în 2011, prin care i-a cerut sprijin pentru mișcarea „Rusia 2045”, o organizație rusă care crede că nemurirea umană poate fi obținută folosind tehnologii informatice.

Seagal a continuat să participe la evenimentele de la Moscova, întîlnindu-se cu Putin de mai multe ori.

Prieten cu sîngerosul lider cecen Ramzan Kadîrov

Una dintre cele mai sinistre dintre întîlniri a avut loc în 2013, cînd Seagal a fost oaspete al sîngerosului liderul cecen susținut de Moscova, Ramzan Kadîrov, un supus al Putin, ai cărui soldați au comis numeroase atrocități în Ucraina.

Kadîrov s-a confruntat cu multiple acuzații de încălcare a drepturilor omului, inclusiv rapoarte despre comploturi de răpire a copiilor dintr-un orfelinat de lîngă Kiev, precum și crime extrajudiciare, torturi și rele tratamente în centrele de detenție cecene.

În ciuda faptului că avea cunoștință la momentul respectiv de aceste acuzații, Seagal a respins afirmațiile. „Toate aceste acuzații sunt aruncate în jur. Există vreo dovadă. A fost inculpat?”, a spus Seagal, potrivit Christian Science Monitor.

Kadîrov l-a numit pe Seagal „aproape un cecen”, în timp ce actorul a încercat să danseze dansul național lezginka în timpul vizitei sale în Cecenia.

Seagal a arătat o indiferență similară în 2014, cînd, după anexarea Crimeei de către Rusia, Seagal a acuzat SUA de o politică „idioată” față de Ucraina și l-a salutat pe Putin drept „unul dintre cei mai mari lideri ai lumii în viață”.

În 2015, Putin a propus ca Seagal să fie numit „consul onorific al Rusiei în California și Arizona și, prin urmare, un potențial intermediar între Casa Albă și Kremlin”.

Deși neobișnuit, Seagal a acționat, în 2013, ca un fel de intermediar între oficialii Guvernului rus și american, care s-au întîlnit pentru a discuta despre atentatul din timpul maratonului de la Boston.

Congresmanul Dana Rohrabacher, care a participat la discuții, a declarat presei că Seagal a invitat și delegația SUA în Cecenia (deși călătoria a fost anulată).

Un raport publicat de Buzzfeed în 2015, care a investigat legăturile ruse ale lui Seagal, spunea că Putin i-a sugerat fostului Președinte american Barack Obama că actorul ar putea deveni un intermediar între cele două țări. Obama a răspuns: „Cred că glumești”.

Interesat să cumpere teren în Orientul Îndepărtat al Rusiei

Seagal a dorit să devină guvernator în Estul îndepărtat al Rusiei, întîlnindu-se cu oficiali din regiunea Sahalin, din Estul îndepărtat al Rusiei, pentru a planta „un copac al prieteniei”.

Agenția de presă Tass a scris că actorul era neeligibil pentru funcție din cauza celor două pașapoarte pe care le deținea pe lîngă cetățenia rusă acordată de Putin.

Totuși, în 2021, i s-a acordat calitatea de membru al partidului pro-Kremlin O Rusia Justă - Patrioții - Pentru Adevăr. În 2020, se spune că și-a exprimat interesul pentru achiziționarea de terenuri în Estul îndepărtat al Rusiei.

Legăturile sale tot strînse cu Rusia s-au desfășurat pe măsură ce steaua sa apunea în Statele Unite și Europa de Vest, după începutul anilor 2000. El nu a mai jucat într-un rol de actor din 2019, ultimele sale filme fiind prost primite.

Potrivit IMDB, încasările estimate ale ultimului său film, Beyond the Law, au fost de 2,5 milioane de dolari, față de un buget raportat de 7 milioane de dolari.

Această cădere în popularitate are loc și pe fondul acuzațiilor de agresiune sexuală și viol din partea mai multor reclamanți, chiar dacă actorul le-a negat.

Deși este puțin probabil ca reputația sa acum pătată în SUA și Occident să stimuleze sentimentele pro-ruse în America, este totuși o dovadă a capacității Rusiei (cel puțin în unele privințe) de a controla și influența personalități publice din străinătate, în ciuda condamnării globale pentru unele dintre acțiunile sale, scrie revista americană Newsweek.