Spre nemulţumirea Kievului, Polonia şi Ungaria interzic importurile de cereale şi alimente din Ucraina

Polonia şi Ungaria au decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, au declarat, Sîmbătă, cele două Guverne, după ce o avalanşă a ofertei a redus preţurile în întreaga regiune, informează Reuters, potrivit agerpres

Ucraina şi-a exprimat regretul faţă de decizia poloneză, spunînd că „rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei”.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decît cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să staţioneze în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, preţurilor şi a vînzărilor pentru fermierii locali.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări Est-europene au informat despre o creştere fără precedent a produselor precum cereale, seminţe oleaginoase, ouă, carne de pasăre şi zahăr şi au spus că ar trebui luate în considerare tarife la importurile agricole ucrainene.

Impactul ofertei excesive a creat o problemă politică pentru Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, într-un an electoral şi cu o economie împotmolită în stagflaţie.

„Astăzi, Guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar şi zeci de alte tipuri de alimente din Ucraina”, a declarat liderul Jaroslaw Kaczynski, în cadrul unei reuniuni a partidului. Lista acestor mărfuri, care va varia „de la cereale la produse din miere şi foarte, foarte multe alte lucruri”, va fi inclusă în regulamentul guvernamental, a adăugat el.

Kaczynski a declarat: ”Suntem şi rămînem prieteni şi aliaţi neschimbaţi ai Ucrainei. O vom sprijini şi o susţinem. …Dar este datoria fiecărui stat, a fiecărei autorităţi, a unei autorităţi competente în orice caz, să protejeze interesele cetăţenilor săi”. Kaczynski a mai spus că Polonia este pregătită să înceapă discuţiile cu Ucraina pentru a soluţiona problema cerealelor.

Ministerul Politicii Agrare şi Alimentaţiei din Ucraina a declarat că interdicţia poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile şi a cerut discuţii pentru a rezolva problema. ”Înţelegem că fermierii polonezi se află într-o situaţie dificilă, dar subliniem că fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situaţie în acest moment”, se arată într-un comunicat.

Mai tîrziu, în cursul zilei de Sîmbătă, Guvernul premierului naţionalist ungar Viktor Orban s-a alăturat interdicţiei, spunînd că statu-quoul va cauza daune grave fermierilor locali.

Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente va intra în vigoare, dar a spus că va expira la sfîrşitul lunii Iunie. Guvernul de la Budapesta a spus că speră la schimbări în reglementări la nivelul UE, inclusiv privind o regîndire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.