Spectaculoasa viata a lui Alain Delon

Alain Delon a scris istoria cinematografiei franceze. A jucat în peste 80 de filme, care i-au adus premii importante, a cîștigat cu ușurință statutul de sex simbol și a devenit unul dintre cei mai influenți actori ai vremurilor sale. Un adevărat Casanova, Alain Delon avea un mare succes la femei. “Eram foarte, foarte chipeș. Femeile erau obsedate de mine”, a spus Alain Delon într-un interviu.

Născut în suburbiile Parisului în 1935, Alain Delon a avut o copilărie grea. Părinții lui au divorțat cînd el avea numai patru ani și s-au recăsătorit. Alain Delon a fost trimis să locuiască cu părinți adoptivi. Noua sa casă era plasată fix lîngă o închisoare, acolo unde tatăl adoptiv lucra ca gardian. Cînd părinții adoptivi au murit, copilul a revenit la mama sa, lucrînd ca ajutor de măcelar. Indisciplinat și rebel, Alain Delon a avut probleme în timpul școlii, fiind exmatriculat de cîteva ori.

Din Marina franceză direct la Cannes

La 17 ani s-a înscris în Marina franceză, iar între 1953 și 1954 a participat activ în primul război din Indochina. Delon a povestit că din cei patru ani petrecuți în serviciul militar a petrecut 11 luni într-o închisoare militară din motive de disciplină. După ce a părăsit Armata, lucra pe unde găsea, însă prietenia cu actrița Brigitte Aubur i-a schimbat viața. Prin ea a ajuns la Festivalul de Film de la Cannes, unde a reușit să obțină primele roluri din cariera sa. La Cannes a semnat primul său contract, cu condiția să învețe limba engleză, pentru a ajunge la Hollywood. Totuși, contractul a fost rupt în momentul în care l-a cunoscut pe regizorul Yves Allegret, care l-a convins să încerce o carieră în Franța.

Un adevărat Casanova

Lumea a început să afle de Alain Delon în 1958, cînd a primit un rol în Christine. Acolo a cunoscut-o pe actrița austriacă Romy Schneider, de care s-a îndrăgostit.

Ulterior s-au și logodit, fiind unul dintre cuplurile preferate ale tabloidelor franceze. Logodna nu s-a finalizat însă prin căsătorie, cei doi despărțindu-se după patru ani, cînd Delon s-a îndrăgostit de o altă femeie. Tînăra actriță Nathalie Canovas i-a devenit soție în 1964. Cei doi au împreună un fiu, Anthony, care este și el actor.

Delon s-a despărțit de Nathalie în 1968, cînd a început o relație cu actriță Mireille Darc, cu care avea să rămînă timp de 15 ani.

În 1987, Delon a întîlnit-o pe Rosalie van Breemen, un model olandez, cu care a făcut doi copii. Relația s-a încheiat în 2002.

Faibles Femmes (1959) este filmul care i-a adus faima lui Alain Delon. Comedia în care deține rolul principal s-a bucurat de mare succes în Franța, dar și pe plan internațional, mai ales în America. În 1964, Delon a înființat propria companie de producție, Delbeau Production, iar de-a lungul timpului a jucat în peste  80 de filme.

Primul său film în limba engleză a fost Once a Thief, unde a jucat alături de Ann-Margret, însă nu s-a bucurat de prea mare succes.

Implicat într-un mare scandal

În timp ce filma La piscine, prietenul și bodyguardul lui Alain Delon, Stevan Marković,  a fost ucis și lăsat într-un tomberon lîngă Paris. Actorul și gangsterul corsican Francois Marcantoni au fost investigați de Poliție. Motivul pentru care Delon a ajuns în atenția Poliției a fost o scrisoare pe care Markovici i-a trimis-o fratelui său: “Dacă voi fi ucis, e sută la sută vina lui Alain Delon și a nașului său, Francois Marcantoni”.

Moartea lui Markovic a lansat o mulțime de zvonuri, sugerînd existența unor fotografii de sex în grup cu actorul francez, la diverse petreceri, dar și cu importanți oameni politici francezi.

Într-un interviu realizat în 1969 de BBC, Alain Delon a fost chestionat în legătură cu preferințele sale sexuale, apărînd unele zvonuri cum că ar avea preferințe homosexuale. “Și ce e așa rău în asta? Aș fi vinovat de ceva? Dacă îmi place, o fac. În Franța e un mare actor pe nume Michel Simon, care a zis cîndva: <<Dacă îți place o capră, atunci fă dragoste cu capra>>. Tot ce contează e iubirea”, a spus Alain Delon.

După scandalul cu moartea lui Markovic, Alain Delon a jucat într-o serie de filme cu gangsteri, cu succes la public.

Un afacerist de succes

Alain Delon nu s-a remarcat numai în lumea filmului, ci și în cea a afacerilor. A lansat o mulțime de produse, care s-au vîndut ca pîinea caldă: ceasuri, ochelari de soare, parfumuri etc. – toate în stilul său clasic, cu accente retro.

Pe lîngă faptul că era un adevărat sex simbol, Alain Delon era și un style icon. Cămașa albă impecabilă, cu cîțiva nasturi deschiși și cu mînecile suflecate reprezintă trademarkul său. Look-ul sexy este completat de o jachetă de piele neagră și o eșarfă albă.

Dezamăgit de lumea în care trăim

Cu un repertoriu de peste 80 de filme, care i-au adus numeroase premii, inclusiv mult rîvnitul Cesar, Alain Delon trăiește în prezent lîngă Paris. Cele mai recente interviuri date de sex simbolul de altă dată sunt destul de sumbre. Vorbește despre moarte și despre faptul că este dezgustat de vremurile în care trăim.

“Urăsc vremurile în care trăim. Îmi vine să vomit. Totul e fals și numai banii contează. Voi părăsi această lume fără regret”, spune actorul.

Alain Delon și-a făcut planurile pentru înmormîntare și vrea să fie îngropat alături de cîinele său, Loubo. “Dacă mor înaintea lui, o să îi cer veterinarului să o facem împreună. Îi va face o injecție ca să moară în brațele mele. Prefer să fac asta, decît să îl las să plîngă după mine la mormînt”.