SONDAJ: JUSTITIA, GUVERNUL SI POLITIA – CELE MAI CORUPTE INSTITUTII

Instituţiile centrale ale statului sînt cele mai corupte. Cel puţin aşa arată datele studiului sociologic realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing ”CBS AXA”, la comanda Centrului Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG-urilor din Moldova CONTACT.

Potrivit studiului, corupţia este răspîndită la nivel local, cît şi la nivelul conducerii statului. Totodată, respondenţii consideră că, corupţia este cel mai des întîlnită la nivelul conducerii statului.

Participanţii la sondaj susţin că, justiţia, guvernul şi poliţia sînt cele mai corupte instituţii ale statului. Instituţiile la nivel local şi regional toate se află la coada clasamentului, fiind percepute într-o măsură moderată ca fiind corupte.

De asemenea, studiul relevă că, lipsa de încredere aproape totală în instituţiile centrale ale statului se datorează faptului că sînt foarte corupte.

Conform datelor sondajului, 21% din respondenţi consieră că fenomenul corupţiei nu poate fi combătut, iar 30 la sută spun că va exista mereu, în timp ce doar unul din 10 crede că fenomenul corupţiei poate fi extirpat.

Precizăm că, studiul a fost realizat pe un eşantion de 601 persoane din 6 unităţi teritorial-administrative (Călărași, Criuleni, Telenești, Rezina, Cimișlia și mun. Bălți), în perioada 28 noiembrie – 4 februarie. Marja de eroare este de ±4.

Adrian PLATON (tribuna.md)