Somnii uriași din apele Prutului

În județul Botoșani, din Nordul extrem al Moldovei, apele Prutului sunt populate cu somni de dimensiuni uriașe care pot ajunge pînă la trei metri lungime și pot cîntări chiar și 150 de kilograme. În jurul acestora s-au țesut numeroase legende pescărești care dau fiori amatorilor, scrie Cosmin Pătrașcu Zamfirache pentru Adevărul.ro.

Pe teritoriul României, rîul Prut curge pe o distanță de 742 de kilometri și are un bazin hidrografic de aproape 11.000 de metri pătrați. O bună parte a acestui rîu, care reprezintă o graniță naturală cu Ucraina și Republica Moldova, se află pe teritoriul județului Botoșani, în extremitatea nordică a României.

În aceste ape adînci, mai ales în zona lacului de acumulare de la Stînca-Costești, pescarii cu experiență spun că trăiesc adevărați monștri, adică somni de talie mare.

„Au cerut scafandrii cușcă de frica lor”

Somnul este o specie de pește răpitor din familie Siluridae. Există aproape 2.900 de specii de somn și este răspîndit pe tot globul. O parte dintre aceștia pot atinge dimensiuni impresionate: o lungime de pînă la trei metri, adică de două ori cît înălțimea unui bărbat de talie medie și cu o greutate de pînă la 150 de kilograme.

Impresionează prin gura de dimensiuni uriașe, dar și prin simțurile lor extrem de dezvoltate. Se hrănesc atît cu hrană vegetală cît și cu cea animală, preferații lor fiind peștii de mici dimensiuni, broaștele sau racii.

Populează din abundență apele Prutului, fiind o adevărată atracție pentru pescari, în Nordul județului Botoșani. Dimensiunile lor uriașe i-au transformat în creaturi de legendă atît pentru pescari, cît și pentru localnicii din satele de pe malurile Prutului.

Nea Ilie are 75 de ani și trăiește de-o viață la Ripiceni, o comună de pe malurile Prutului. Spune că în acele ape se află adevărați monștri, ba chiar știe și ceva legende din perioada comunistă.

„Sunt niște animale acolo care-ți dau fiori. Am văzut, odată, niște pescari care au scos un somn și l-au pus pe toată lungimea unei Dacii. Era de la capotă pînă la portbagaj. Odată, cînd mergeam cu barca pe Prut, am văzut cum se ridică spinarea unui somn din ăsta la suprafața apei. Am înlemnit. Ne-am dus imediat la mal”, spune săteanul.

Ba chiar, spune un alt sătean, somnii i-ar fi băgat în sperieți și pe scafandrii care lucrau la barajul de la Stînca-Costești, în anii 70. ”S-au băgat în apă scafandrii să facă niște lucrări la baraj. Cînd au ieșit din apă erau speriați și au spus că nu mai intră pînă nu li se asigură o cușcă. Văzuseră ditamai somnii”, mărturisește un alt localnic din zona Ștefănești.

Monștrii au fost confirmați de specialiști

Deși pescarii vorbesc despre exemplare ce depășesc 2.5 metri și care cîntăresc și 140-150 de kilograme, reprezentanții Asociației Județene a Vînătorilor și Pescarilor Sportivi din Botoșani spun că, oficial, cei mai mari înregistrați, depășesc într-adevăr doi metri lungime și au peste 90 de kilograme.

„Sunt adevărați monștri pe Prut, dar și pe Siret. Sunt somni de dimensiuni impresionante. Știm asta din fișele de capturi depuse de pescari. Numai anul trecut s-au prins somni de aproximativ 90 de kilograme”, spune Cosmin Humelnicu, președinte AJVPS Botoșani.

Oamenii nu ar trebui să fie totuși îngrijorați de acești răpitori de talie mare, spun reprezentanții AJVPS. „Doar ca o captură ei reprezintă o provocare. Este epuizant fizic și trebuie pricepere pentru scoaterea unui somn de talie mare. Pentru om, acești pești uriași nu sunt un pericol. Nu atacă omul”, mai spune Cosmin Humelnicu.

El adaugă că afectați de acești răpitori uriași pot fi doar bobocii de rață, care sunt o pradă tentantă pentru somni.