Sîmbătă, străzile din Seul au fost inundate de manifestaţii pro şi contra arestării preşedintelui demis Sud-coreen, după o primă tentativă ratată

Mii de Sud-coreeni manifestau, Sîmbătă, pe străzile capitalei Seul, într-un context politic din ce în ce mai haotic, la o zi după o tentativă eşuată de a-l aresta pe preşedintele demis Yoon Suk Yeol, acuzat de "rebeliune" pentru că ar fi încercat să impună legea marţială la începutul lunii Decembrie, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Criticii şi susţinătorii săi s-au adunat separat pe bulevardele capitalei şi în faţa reşedinţei lui Yoon, unii cerînd arestarea sa, iar alţii anularea destituirii sale, votată de Adunarea Naţională (Parlamentul).

"Dacă preşedintele Yoon este destituit şi Lee Jae-myung (liderul opoziţiei) devine noul preşedinte, ţara noastră ar putea fi ameninţată de comunizare şi absorbţie de către Coreea de Nord. Nu pot lăsa să se întîmple asta", a declarat, pentru AFP, unul dintre manifestanţi pro-Yooon.

În tabăra adversă, cea mai importantă confederaţie sindicală Sud-coreeană KCTU a întreprins un marş spre reşedinţa lui Yoon Suk Yeol. Însă acest marş a fost blocat de Poliţie, iar doi participanţi au fost arestaţi, iar alţi cîţiva răniţi.

În ajun, soldaţi şi servicii de securitate au blocat accesul anchetatorilor veniţi la domiciliul preşedintelui, un fost procuror de 64 de ani, pentru a-l ridica, operaţiunea lansată dimineaţa devreme fiind anulată după şase ore de negocieri sterile şi tensionate.
O arestare a lui Yoon Suk Yeol ar fi prima a unui şef de stat în exerciţiu din istoria ţării, căci el rămîne oficial preşedinte, în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale, care urmează să confirme sau să infirme destituirea sa, adoptată de deputaţi în 14 Decembrie.

Suspendat din funcţie de atunci, izolat la domiciliu, Yoon este acuzat că ar fi subminat tînăra democraţie Sud-coreeană în noaptea de 3 spre 4 Decembrie, proclamînd pe neaşteptate legea marţială, o lovitură în forţă care a reînviat amintirile dureroase ale dictaturii militare.

În Parlamentul înconjurat de soldaţi, un număr suficient de deputaţi au reuşit totuşi să se adune pentru a vota o o moţiune prin care au cerut ridicarea acestei stări excepţionale. Sub presiunea Legislativului, mii de manifestanţi şi constrîns de Constituţie, Yoon Suk Yeol a trebuit să abroge, după cîteva ore, legea marţială.

Impopularul lider destituit de împuternicirile sale este vizat de mai multe anchete, între care una pentru "rebeliune", infracţiune pasibilă teoretic cu pedeapsa cu moartea.
Anchetatorii care centralizează investigaţiile asupra lui, deşi aveau un mandat, au fost împiedicaţi, Vineri, de către circa 200 de soldaţi şi gărzi prezidenţiale să-l aresteze. Ei s-au retras în jurul orei locale 13:30 (04:30 GMT), sub privirile a sute de manifestanţi pro-Yoon.

”Au existat altercaţii fizice minore şi majore între cele două tabere”, a relatat un responsabil al Biroului de anchetă asupra corupţiei înaltelor personalităţi (CIO).

LBiroul are termen pînă luni pentru a executa mandatul de arestare emis de Justiţie cu scopul de a-l forţa pe Yoon să răspundă întrebărilor despre tentativa sa de a impune legea marţială.

Anchetatorii ar putea să solicite un nou mandat dacă primul expiră fără a fi aplicat. Ei i-au cerut de altfel preşedintelui interimar Choi Sang-mok să susţină mandatul actual, într-un comunicat difuzat Sîmbătă.

La rîndul său, Curtea Constituţională a stabilit pentru 14 Ianuarie deschiderea procesului de destituire a lui Yoon Suk Yeol, care îşi va urma cursul chiar în absenţa lui. Instanţa ar urma să se pronunţe pînă la mijlocul lunii iunie.

Yoon a respins pînă în prezent toate convocările legate de tentativa de a institui legea marţială, iar gărzile sale de corp s-au opus în mai multe rînduri percheziţiilor, în pofida mandatului oficial.

Doi responsabili din serviciul său de pază au refuzat Sîmbătă să compară în faţa Poliţie, potrivit unui comunicat al serviciului de securitate prezidenţial, invocînd natura "serioasă" a misiunii lor.

Avocaţii lui Yoon denunţă, la rîndul lor, o tentativă de arestare "ilegală" şi au promis să angajeze proceduri pentru contestarea acesteia.

Preşedintele contestat îşi apără în continuare decizia sa surprinzătoare de la începutul lunii Decembrie, în pofida gravei destabilizări politice pe care a provocat-o, primul preşedinte interimar fiind, de asemenea, demis înainte ca Choi Sang-mok să preia funcţia.
În plină criză, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken este aşteptat Luni la Seul pentru a se întîlni cu omologul său, Cho Tae-yul, şi a "reafirma alianţa de neclintit" între SUA şi Coreea de Sud, potrivit Departamentului de Stat american.

Discuţiile urmează să se concentreze asupra actualei situaţii politice în Coreea de Sud şi a ameninţării la adresa securităţii acesteia din partea Coreei de Nord. 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31