Situatia din Kazahstan. Tokaev: Armata poate trage fara avertisment

Confruntări violente au avut loc şi Vineri între protestatari şi forţele de ordine, în Kazahstan. Președintele Tokaev a anunțat, Vineri, că Armata poate trage fără avertisment în demonstranți. În imaginile care circulă pe rețelele sociale pot fi văzute și auzite adevărate scene de război. Potrivit autorităților kazahe, 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi”. Nu se cunoaște numărul exact al morților din rîndul protestatarilor. Rusia continuă să trimite trupe în Kazahstan.

Actualizare 8 Ianuarie 10:40: Germania oprește exporturile de armament către Kazahstan. Anul trecut, au fost acordate 25 de licenţe pentru livrări de arme către Kazahstan, în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceasta este o valoare relativ scăzută, dar s-a considerat necesară oprirea exporturilor, avînd în vedere situaţia actuală

Actualizare 8 Ianuarie 10:15: Departamentul de Stat a aprobat, Vineri, ca angajaţii neesenţiali ai Consulatului american din Almatî şi membrii familiilor acestora să părăsească Kazahstanul, pe fondul stării de urgenţă în vigoare în această ţară, unde revoltele s-au soldat cu zeci de morţi.

„Departamentul a aprobat plecarea voluntară a angajaţilor neesenţiali ai Guvernului american de la Consulatul General din Almatî şi a membrilor de familie ai tuturor angajaţilor”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat citat de AFP.

„Cetăţenii americani din Kazahstan ar trebui să fie conştienţi de faptul că protestele violente pot avea un impact semnificativ asupra capacităţii Ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţă pentru cetăţenii americani care părăsesc Kazahstanul”, a mai precizat Departamentul de Stat.

Actualizare 8 Ianuarie 9:30: Autoritățile din Kazahstan l-au reținut pe Karim Massimov, fostul șef al Comitetului pentru securitate națională al țării, pentru suspiciuni de trădare

Actualizare 7 Ianuarie, 21:40: Ordinea a fost restabilită în Kazahstan şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe, a declarat Vineri un reprezentant al administraţiei prezidenţiale de la Nur Sultan, citat de agenţia EFE.

Conform presei locale, se mai aud împuşcături sporadice, mai ales la Almatî, unde au avut loc cele mai grave violenţe. Autorităţile mai susţin că au acum sub control Piaţa Republicii din Almatî, epicentrul protestelor, informează Agerpres.

Presa a mai relatat în timpul zilei de Vineri despre mai multe confruntări, inclusiv o tentativă a manifestanţilor de a pătrunde într-o unitate militară din provincia Actobe şi un asalt asupra unui penitenciar din apropiere de Almatî.

Actualizare 7 Ianuarie, 18:50: Trupele ruseşti sosite în Kazahstan sunt formate din subunităţi de paraşutişti şi militari ai trupelor speciale. Pe lîngă TAB-uri şi maşini de luptă ale infanteriei, militarii ruşi au în dotare inclusiv echipamente de război electronic și drone folosite pentru bruierea comunicațiilor, care ar putea fi folosite pentru a-i împiedica pe demonstranţi să se coordoneze, să facă poze ori să filmeze abuzurile şi crimele comise de forţele de represiune ale Guvernului din Kazahstan

Actualizare 7 Ianuarie 15:30: În zona Pieței Republicii din Almatî continuă confruntările, potrivit unui reporter TASS.

Cadavrele sunt văzute afară. Sunt cîteva mașini ciuruite de gloanțe și cel puțin două dintre ele au cadavre înăuntru.

Piața este centrul acțiunii, în timp ce restul orașului este relativ liniștit, mai transmite TASS.

Trupe rusești, trimise în Almatî

Actualizare 7 Ianuarie 15:00 Nouă avioane Il-76 ale Forțelor Aeriene Ruse cu trupe și echipamente aeropurtate au aterizat pe aeroportul din Almatî, a informat Ministerul rus al Apărării, potrivit TASS.

Unităţile din contingentul rus de menţinere a păcii au început să-şi îndeplinească sarcinile care le-au fost atribuite, a adăugat Ministerul.

Un grup aerian format din peste șaptezeci de avioane Il-76 și cinci An-124 transferă non-stop unități ale contingentului rus al forțelor de menținere a păcii CSTO în Kazahstan.

Tokaev spune că protestatarii care nu se vor preda vor fi „distruși”

Actualizare 7 Ianuarie 14:30 Mass-media liberă și activiști străini au devenit complici în declanșarea tragediei din Kazahstan, a declarat Vineri Președintele kazah Kassym-Jomart Tokaev în discursul său adresat națiunii.

„Operațiunea de combatere a terorismului este în desfășurare”, a spus acesta. „Militanții nu și-au depus armele și continuă să comită crime sau se pregătesc să facă acest lucru”.

„Lupta împotriva lor trebuie să se încheie”, a continuat el. „Cei care nu se vor preda vor fi distruși”.

Președintele kazah spune că Guvernul nu va negocia cu teroriștii. „Au existat apeluri în străinătate pentru ca părțile să negocieze pentru o soluție pașnică a problemelor. Ce prostie. Cum pot fi purtate discuții cu criminalii și criminalii?”.

Scene de război pe străzile din Almatî

Actualizare 7 Ianuarie, ora 13:50: În Almatî sunt adevărate scene de război. În imaginile care circulă pe rețelele sociale pot fi auzite focuri de armă automată, trase spre demonstranți. 

În același timp, Rusia continuă să trimită trupe în Kazahstan. 70 de avioane ale aviației transportă „în regim non-stop” tehnică și oameni. Președintele Kazahstanului: Armata poate trage fără avertisment

Actualizare 7 Ianuarie 10:50. Soldații pot trage acum fără avertisment în Kazahstan, a anunțat Președintele țării, în condițiile în care demonstrațiile antiguvernamentale continuă.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat Vineri că ordinea constituţională a fost „în linii mari restabilită”, după mai multe zile de proteste fără precedent.

„Forţele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituţională a fost în linii mari restabilită în toate regiunile. Autorităţile locale au situaţia sub control. Însă teroriştii continuă să folosească arme şi să distrugă proprietatea cetăţenilor. De aceea, operaţiunile contrateroriste trebuie continuate pînă la lichidarea totală a militanţilor”, a adăugat el într-un comunicat de presă.

Într-un alt comunicat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3.000 de oameni au fost arestaţi. De asemenea, potrivit Ministerului, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor, relatează Agerpres.

Actualizare 6 Ianuarie 21:35. Autoritățile au blocat accesul în capitala administrativă, Nursultan. Între orele 23:00 și 7:00 nu iese și nu intră nimeni, anunță presa independentă. Procuratura a deschis un dosar pentru acțiuni teroriste, iar vinovații vor fi încarcerați între 8 ani și pedeapsa pe viață.

Piața Republicii, evacuată complet de protestatari

Actualizare 6 Ianuarie, 21:00. Joi seara, forțele de securitate din Kazahstan au alungat toți manifestanții din Piața Republicii din Almatî. Locul a fost epicentrul protestelor din oraș. Potrivit martorilor oculari, există morți și răniți, dar încă nu au fost primite date oficiale.

După-amiaza, autoritățile au anunțat că au satisfăcut cerințele inițiale ale protestatarilor și au înghețat prețurile la gazul lichefiat pentru mașini, timp de șase luni, la nivelul la care se aflau înainte de creșterea bruscă de la începutul lunii.

Forțele colective de menținere a păcii ale OTSC care vor opera în Kazahstan vor număra aproximativ 2.500 de militari, iar dacă este necesar, acestea pot fi suplimentate, a declarat secretarul general al organizației pentru RIA Novosti.

Josep Borell, șeful diplomației europene: UE este „foarte îngrijorată”. Ajutorul militar extern „aminteşte de situaţii ce trebuie evitate”

Uniunea Europeană este „foarte îngrijorată” de evoluţia situaţiei în Kazahstan, zdruncinat de revolte fără precedent, iar trimiterea unui ajutor militar extern aminteşte de „situaţii care trebuie evitate”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, anunță de AFP, citată de Agerpres. „Mare îngrijorare în privinţa evoluţiei situaţiei din Kazahstan. Ajutorul militar extern aminteşte de situaţii care trebuie evitate”, a declarat Borrell pe contul său de Twiiter, după trimiterea unor „forţe de menţinere a păcii” de către Rusia şi aliaţii săi din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Cadavre pe străzile din Almatî

Actualizare 6 Ianuarie 18.40: Imaginile apărute în ultimele ore pe agențiile internaționale de presă arată cadavre ale protestatarilor lăsate în plină stradă. Ar fi vorba despre intervenția forțelor de ordine împotriva unor protestatari aflați într-un vehicul care anterior a intrat în plin într-un baraj al Poliției, în centrul orașului Almatî.

Potrivit imaginilor, mai mulți protestatari au fost capturați și sunt acum ținuți încătușați pe o margine de drum.

Actualizare 6 Ianuarie 17:50 Șeful diplomației americane a avut, Joi, o discuție cu omologul său din Kazahstan. Blinken i-a transmis ministrului de Externe al Kazahstanului că Statele Unite susțin instituțiile constituționale, libertatea presei și a cerut o soluționare pașnică a situației.

A fost deschis focul spre manifestanții din Piața Republicii din Almatî

Actualizare 6 Ianuarie 17:15: Continuă intervenția în forță a Armatei împotriva protestatarilor din Almatî. 

„Fugim! Dinspre piaţă se aud explozii foarte puternice”, a spus un martor corespondentului TASS, citat de agenţia EFE.

„Cu siguranţă sunt răniţi. Nu putem spune cîţi morţi sunt, este imposibil să te apropii acolo”, spune un alt martor, adăugînd: „trag asupra celor care au venit în piaţă cu armele în mîini, trag asupra vehiculelor”.

În acest timp, administraţia din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a anunţat că „un grup de terorişti a fost anihilat în apropierea sediului Poliţiei districtului Almalî din Almatî”, în cadrul operaţiunilor poliţiei de recuperare a controlului asupra oraşului, potrivit Agerpres.

Autorităţile kazahe au mai anunţat că în acest oraş şi în alte regiuni ale ţării continuă să acţioneze „bande de tîlhari care distrug bănci, cafenele, restaurante, magazine şi mari centre comerciale”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan, în prezent, 2.298 de persoane au fost reținute pentru participarea la revolte.

De asemenea, Ministerul transmite că 18 oficiali de securitate au fost uciși, 748 de ofițeri de aplicare a legii au fost răniți. Nu se precizează nimic despre manifestanții uciși de forțele armate.

Actualizare 6 Ianuarie 15:20: O explozie și focuri de armă s-au auzit în apropierea pieței principale din Almatî în jurul orei 19,00, cel mai mare oraș al Kazahstanului, au informat de la fața locului corespondenții Reuters. De asemenea, au fost văzute vehicule militare îndreptîndu-se spre piață.

Se trage de aproximativ 20 de minute. Armata a deschis focul și avertizează prin difuzoare că cei care rămîn în piață sunt teroriști și vor fi lichidați. 

În Piața Republicii sunt mai mulți răniți, spun martorii oculari. 

Parașutiștii ruși „au început executarea misiunii încredinţate”

Actualizare 6 Ianuarie 15:10: Secretariatul OTSC a transmis Joi că unităţile avansate ale paraşutiştilor ruşi „au început executarea misiunii încredinţate”, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

MAE rus mai menţionează în declaraţia sa că menţine contacte strînse atît cu autorităţile de la Nur-Sultan cît şi cu ceilalţi aliaţi din OTSC pentru coordonarea „paşilor efectivi” în susţinerea Armatei kazahe care desfăşoară o „operaţiune antiteroristă” împotriva participanţilor la aceste revolte.

Poliţia kazahă a anunţat Joi arestarea a circa 2.000 de persoane pe străzile din Almatî, după ce mai devreme anunţase „eliminarea” a zeci de protestatari. De partea forţelor de ordine sunt pînă în prezent 13 morţi, doi poliţiştii fiind găsiţi decapitaţi.

Uniunea Europeană cere Rusiei să respecte suveranitatea Kazahstanului

Actualizare 6 Ianuarie, 14:00: Uniunea Europeană a cerut Joi Rusiei să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului, în contextul în care Rusia şi aliaţii săi trimit forţe de menţinere a păcii în ţara central-asiatică, unde manifestaţiile antiguvernamentale au degenerat în violenţe soldate cu zeci de morţi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Ministerul rus de Externe spune că tulburările sunt „inspirate din exterior”

Actualizare 6 Ianuarie, 13:50: Tulburările din Kazahstan sunt „o încercare inspirată din exterior de a submina în mod violent securitatea și integritatea statului prin folosirea unor unități armate organizate și antrenate”, a declarat Joi Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat, potrivit Bloomberg.

Trupele ruse vor fi probabil necesare în Kazahstan pentru doar cîteva săptămîni pentru a ajuta la înăbușirea protestelor, dar desfășurarea va fi un test pentru alianța condusă de Moscova, spune președintele comitetului din Duma de Stat a Rusiei responsabil de relațiile cu alte state ex-sovietice.

Trei aeroporturi din Kazahstan închise pe fondul protestelor

Actualizare 6 Ianuarie, 12:10: Zborurile către Almatî au fost oprite. Aeroporturile Aktau și Aktobe sunt, de asemenea, închise, anunță presa locală.

„Aceste proteste sunt despre corupție”

Protestele au început în Vestul țării în weekend, după o creștere bruscă a prețurilor la carburanți, dar s-au răspîndit rapid și au luat prin surprindere autoritățile Kazahstanului și observatorii internaționali.

Protestele au crescut pe fondul nemulțumirii mai ample față de Tokaev, Președinte din 2019, și Nursultan Nazarbaev, fostul lider.

„Nazarbaev și familia sa au monopolizat toate sectoarele, de la sectorul bancar la drumuri și gaze. Aceste proteste sunt despre corupție”, a spus Zauresh Shekenova, în vîrstă de 55 de ani, care protestează în Zhanaozen de Duminică, potrivit The Guardian.

„Totul a început cu creșterea prețurilor la gaze, dar adevărata cauză a protestelor sunt condițiile proaste de viață ale oamenilor, prețurile mari, șomajul, corupția”, a mai declarat aceaasta.

Darkhan Sharipov, un activist din cadrul mișcării societății civile „Wake Up, Kazahstan”, a declarat: „Oamenii s-au săturat de corupție și nepotism, iar autoritățile nu ascultă oamenii. Vrem ca Președintele Tokaev să facă reforme politice reale sau să plece. Plecați și organizați alegeri libere.”

Kazahstanul nu a organizat niciodată alegeri considerate libere și corecte de observatorii internaționali. Deși este clar că există o nemulțumire mare, nu există lideri ai unei opoziții în jurul cărora o mișcare de protest s-ar putea uni, iar protestele par în mare măsură lipsite de direcție, mai scrie The Guardian.

Rusia trimite militari în Kazahstan

Actualizare 6 Ianuarie, 10.15: Rusia şi aliaţii săi au anunţat trimiterea unui contingent de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan.

„O forţă comună de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a fost trimisă în Kazahstan pentru o perioadă limitată, în scopul stabilizării şi al normalizării situaţiei”, a anunțat această alianţă militară într-un comunicat difuzat pe Telegram de către purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, relatează Agerpres.

Zeci de protestatari au fost uciși

Actualizare 6 Ianuarie, 8.50: Au avut loc noi ciocniri între forțele de ordine și protestatari în Almatî, iar Poliția spune că zeci de demonstranți au fost „eliminați” în timp ce încercau să asalteze clădiri guvernamentale.

Mai multe vehicule blindate au intrat Joi dimineață în piața principală din Almatî, unde sute de oameni manifestau împotriva Guvernului pentru a treia zi. S-au auzit împușcături în timp ce trupele se apropiau de mulțime, potrivit martorilor citați de Reuters, dar situația din piață pare să se fi calmat mai tîrziu.

Potrivit autorităților din Kazahstan, cel puțin 12 polițiști au fost uciși, dintre care unul a fost decapitat.

Actualizare 6 Ianuarie, 7.00: Operațiunile tuturor băncilor, cu excepția Băncii Naționale, și activitatea bursei de valori sunt oprite în Kazahstan, a declarat, Joi, la postul de televiziune Khabar 24, purtătorul de cuvînt al Băncii Naționale din Kazahstan, Olzhas Ramazanov, transmite TASS.

"În conformitate cu ordinul executiv al șefului statului, starea de urgență a fost introdusă în toate regiunile Republicii Kazahstan în scopul sprijinirii securității populației. Agenția Republicii Kazahstan pentru Reglementarea și Dezvoltarea Pieței Financiare și Banca Națională a Kazahstanului, avînd în vedere operațiunile de combatere a terorismului efectuate de agențiile de aplicare a legii și luînd în considerare eșecurile temporare în funcționarea internetului și pentru protecția vieții și sănătății angajaților instituțiilor financiare și consumatorilor de servicii financiare, informează despre suspendarea operațiunilor a tuturor instituţiilor financiare. Agenţia şi Banca Naţională îndeamnă cu tărie cetăţenii şi mass-media să aibă încredere numai în sursele oficiale de informare", a spus secretarul de presă.

Operațiunile tuturor instituțiilor financiare din Kazahstan sunt suspendate doar pentru 6 Ianuarie, a declarat pentru TASS Olzhas Ramazanov.

SUA îndeamnă autorităţile la „reţinere”

Actualizare 6 Ianuarie, 6.30: Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de "reţinere" şi doreşte ca manifestaţiile să se desfăşoare acolo "în mod paşnic", a afirmat purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki.

Purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat şi întreruperea internetului de către Guvern.

"Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet", a declarat Ned Price într-un comunicat, scrie Agerpres.

"Îndemnăm toate părţile implicate să găsească o rezolvare paşnică a stării de urgenţă", a adăugat el.

Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, "afirmaţiile nebuneşti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. "Acest lucru este absolut fals" şi "face parte din strategia rusă de dezinformare", a insistat ea.

ONU urmăreşte situaţia "cu îngrijorare", a declarat Miercuri purtătorul de cuvînt al secretarului general, Stéphane Dujarric, în briefingul cotidian de presă.

Actualizare 00:55: Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a decis trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan. Anunțul a fost făcut de premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele în exerciţiu al OTSC, care a declarat în cursul nopţii, potrivit BBC, că alianţa militară va trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, pentru o misiune „cu durată limitată”.

Din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Nu este clar cînd va începe misiunea și nici cîţi militari vor fi mobilizaţi.

Președintele kazah cere ajutorul Rusiei

Actualizare 23:00: Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut Miercuri ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a „teroriştilor” antrenaţi în străinătate, relatează AFP.

„Astăzi le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă”, a declarat Preşedintele kazah la televiziunea de stat, conform Agerpres.

Actualizare 22:30. În oraşul Almatî se aud focuri de armă, în timpul intervenţiei forţelor speciale de securitate, conform relatărilor presei independente din Kazahstan. Cel puţin opt persoane, membri ai forţelor de securitate au murit, conform informaţiilor oficiale, informează Reuters.

Conform Preşedintelui Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, în fruntea manifestaţiilor se află „bande teroriste” care au „primit un antrenament aprofundat în străinătate”.

Actualizare 20:30. Kazahstanul a decretat Miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, iar mulţimea a luat cu asalt clădiri guvernamentale, inclusiv aeroportul din  Almatî, relatează AFP, citînd media ruse.

Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citînd un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan, informează Agerpres.

Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

Internetul şi telefonia mobilă erau blocate Miercuri în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.

BBC: De ce protestele din Kazahstan nu au legătură doar cu scumpirea gazelor

Preşedintele Tokaev este doar a doua persoană care se află la conducerea Kazahstanului, după declararea independenţei acestei ţări în 1991, arată BBC.

Tokaev a fost ales Preşedintele ţării în 2019. Pînă atunci, ţara a fost condusă de dictatorul Nursultan Nazarbaiev, care a deţinut, pînă în prezent, un important post în sistemul naţional de securitate al ţării.

Furia protestatarilor ieşiţi în stradă nu este doar despre scumpirea preţului la gaze, dar este alimentată de eşecul statului kazah de a moderniza ţara şi a introduce reforme care să schimbe în bine vieţile oamenilor. 

Pînă acum, alegerile în Kazahstan erau cîştigate de partidul aflat la conducere din 1991, cu un procent de aproape 100% din totalul voturilor exprimate.

În Kazahstan nu există, practic, opoziţie, iar analiştii BBC spun că Guvernul a subestimat total furia mocnită a populaţiei din toţi aceşti ani.

Președintele Tokaev promite un răspuns „ferm”

ACTUALIZARE: Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis Miercuri un răspuns „ferm” la tulburările fără precedent care zguduie această ţară din Asia Centrală, în cursul cărora manifestanţii au luat cu asalt şi incendiat clădiri guvernamentale, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

„În calitate de Preşedinte şi începînd de astăzi şi ca preşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, am intenţia să acţionez cît mai ferm posibil”, a avertizat Tokaev, exprimîndu-se în limba rusă la televiziunea publică, dînd de înţeles practic că predecesorul său, Nursultan Nazarbaev, a fost suspendat din funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării.

Aceste tulburări au dus la „atacuri masive împotriva forţelor de ordine”', în rîndurile cărora există morţi şi răniţi, a afirmat Preşedintele kazah, atrăgînd atenţia că „grupuri de elemente criminale îi bat pe soldaţii noştri, îi umilesc, îi tîrăsc goi pe străzi, agresează femei, jefuiesc magazine”.

Cu internetul blocat în toată ţară, nu se ştie deocamdată dacă înlăturarea lui Nazarbaev din funcţia de şef al Consiliului de Securitate i-a mulţumit pe protestatari.

În discursul său televizat, Tokaev nu a rostit numele fostului Preşedinte, care nu a fost văzut sau auzit public de la începutul protestelor.

În unele orașe protestatarii au dărîmat statuile cu fostul șef al statului Nursultan Nazarbaev.

Kremlinul avertizează asupra unor posibile „interferenţe externe” în revoluţia din Kazahstan

ACTUALIZARE: Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că statul Kazahstan ar putea să-şi rezolve singur problemele şi că este important să nu existe „interferenţe” din exteriorul ţării, informează Reuters, care citează agenţia Ria Novosti.

Kazahstanul nu a cerut ajutor din partea Rusiei, a mai spus Peskov.

Rusia a îndemnat Miercuri la „dialog” în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde au izbucnit tulburări fără precedent din cauza majorării preţului la gaz, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

„Urmărim îndeaproape evenimentele din ţara vecină şi frăţească. Suntem în favoarea unei soluţii paşnice a tuturor problemelor în cadru legal şi constituţional şi prin dialog, nu prin revolte de stradă şi încălcarea legilor”, a transmis Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

Kazahstanul are o importanţă crucială pentru Rusia ca partener economic, iar fostul Preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara pînă în 2019 dar păstrează o mare influenţă, este un aliat apropiat al Preşedintelui Vladimir Putin.

Președintele Tokaev îl schimbă pe fostul lider autocrat al statului de la șefia Consiliului de Securitate

ACTUALIZARE: Președintele Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat că fostul Președinte al statului, Nursultan Nazarbaev, cel care a condus țara aproape trei decenii, nu mai este șeful Consiliului de Securitate. Funcția va fi preluată de Tokaev.

Într-un discurs televizat Tokaev a spus că își asumă imediat conducerea Consiliului de Securitate, rol în care Nazarbaev a continuat să exercite o influență semnificativă după ce a renunțat în mod neașteptat la Președinție în 2019.

Mișcarea a părut să marcheze marginalizarea definitivă a lui Nazarbaiev, un fost șef al Partidului Comunist care a condus ca Președinte, fără să fie contestat, timp de aproape trei decenii, după ce Kazahstanul și-a obținut independența odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, scrie Reuters.

Nu era clar dacă acest lucru îi va mulțumi pe protestatari, dintre care unii au fost auziți scandînd „Bătrîne, pleacă!”, un slogan tradițional anti-Nazarbaev.

Anterior, Tokaev îl înlăturase pe nepotul lui Nazarbaev din postul de lider adjunct al Comitetului de Securitate de Stat, succesorul KGB-ului din epoca sovietică.

Almatî, sub controlul protestatarilor. Avioane private pleacă spre Moscova și Europa

ACTUALIZRE: Potrivit relatărilor unor jurnaliști independenți, orașul Almatî, capitala economică a Kazahstanului este „aproape” sub controlul total al protestatarilor. Aceștia transmit că în oraș s-a instalat haosul.

Potrivit datelor de trafic aerian, mai multe avioane private pleacă de pe aeroporturile din Kazahstan și zboară spre Moscova și Europa.

Internetul a fost oprit în Kazahstan

ACTUALIZARE: Internetul a fost oprit în Kazahstan.

De asemenea, cetățenii nu mai pot retrage bani de la ATM-uri.

Confruntări violente între protestatari și forțele de ordine. Clădiri administrative incendiate

ACTUALIZARE: Peste 500 de răniți, dintre care 130 de femei, în urma protestelor din Almatî. De asemenea, 120 de mașini au fost distruse, dintre care 33 de ambulanțe și mașini ale pompierilor.

Poliţia a tras Miercuri cu grenade asurzitoare şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva unei mulţimi de cîteva mii de persoane, fără a reuşi să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădirea principală a administraţiei din Almatî, informează dpa, potrivit Agerpres.

Protestatarii s-au adunat într-o piaţă din oraş şi s-au îndreptat în direcţia principalei clădiri a administraţiei locale. Manifestaţia se derula în mod haotic, iar Poliţia a utilizat gaze lacrimogene la fel ca în noaptea de Marţi spre Miercuri, cînd a dispersat o primă manifestaţie de circa 5.000 de persoane.

Manifestaţiile neautorizate în prealabil de către autorităţi sunt interzise în Kazahstan, fostă republică sovietică autoritară, dar care este totodată cea mai mare economie din Asia Centrală.

Protestatarii au capturat mașini ale forțelor de ordine, de la care au luat și scuturi și bastoane

În imaginile care circulă pe rețelele sociale, pot fi văzuți protestatari care şi-au însuşit bastoane şi scuturi ale Poliţiei sau care folosesc mașini ranforsate ale forțelor de ordine. În alte imagini pot fi văzuți protestatari care capturează și lovesc mai mulți soldați pe care îi dau jos dintr-un camion de Armată.

Protestele au început Duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în Vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. 

Șeful Poliției din Almatî a declarat că în urma protestelor aproximativ 500 de persoane au fost rănite, dintre care 130 sunt femei.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat Miercuri demisia Guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar pînă la formarea unui nou Cabinet.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţînd o reducere a preţului la GPL, fixîndu-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Regiunea Mangystau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus.