SITUAŢIA DIN UCRAINA

Parlamentul de la Kiev a ratificat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană

Parlamentul ucrainean a ratificat marţi istoricul Acord de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană (UE), concretizînd astfel îndepărtarea acestei foste republici sovietice de Rusia, informează AFP.

Textul a fost adoptat de toţi cei 355 de deputaţi, neexistînd voturi împotrivă. După vot, parlamentarii au intonat imnul naţional al Ucrainei, după care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat acordul, în aplauzele deputaţilor.

Parlamentul ucrainean se afla în legătură video directă cu Strasbourgul, unde europarlamentarii au ratificat la rîndul lor Acordul de asociere.

Acordul de asociere, format din partea politică şi din cea economică (de liber schimb), rămîne, cu toate acestea, puternic simbolic în acest stadiu, în condiţiile în care UE a anunţat o amînare a intrării în vigoare a acordului de liber schimb pînă la sfîrşitul lui 2015, pentru a permite discuţii cu Rusia, care se opune acestei părţi a acordului.

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere UE-Ucraina

Parlamentul European a ratificat marţi, în acelaşi timp cu Parlamentul de la Kiev, Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, informează AFP.

Acordul, al cărui vot a fost calificat drept “istoric” de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a obţinut 535 de voturi pentru, 127 împotrivă şi 35 de abţineri.

Mai multă autonomie şi o amnistie pentru separatişti

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a adoptat marţi două proiecte de lege depuse în legislativul de la Kiev de preşedintele Petro Poroşenko, texte ce prevăd acordarea unui 'statut special' pentru regiunile proruse din estul Ucrainei şi o amnistie, în anumite condiţii, pentru “participanţii la evenimentele din Doneţk şi Lugansk”.

Cele două proiecte de lege figurau în acordul de încetare a focului încheiat de Kiev şi rebeli la 5 septembrie la Minsk, aminteşte AFP.

Prima lege, ce garantează o mai mare autonomie pentru regiunile Doneţk şi Lugansk şi care a fost respinsă de rebeli, aceştia insistînd asupra independenţei lor, a fost adoptată cu voturile a 277 de parlamentari.

Această lege prevede crearea unui guvern autonom provizoriu pentru o perioadă de trei ani, care ar urma să-şi înceapă activitatea cît mai curînd posibil, şi alegeri la 7 decembrie la nivel “de raioane, consilii municipale, consilii orăşeneşti” în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Deputaţii de la Kiev au adoptat în aceeaşi zi şi o lege privind amnistierea “participanţilor la evenimentele din Doneţk şi Lugansk”. Legea îi exonerează de urmărire penală şi administrativă pe rebeli, cu excepţia celor care se fac responsabili de 'crime, violuri şi terorism'. Sînt de asemenea excluşi de la această amnistie cei responsabili de doborîrea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care s-a prăbuşit la 17 iulie, cu 298 de persoane la bord, în apropiere de Doneţk.

Trei civili ucişi luni în bombardamente la Doneţk

Noile bombardamente de la Doneţk, bastion separatist în estul Ucrainei unde au loc confruntări între armata ucraineană şi rebelii proruşi în pofida armistiţiului încheiat la 5 septembrie, au făcut luni trei morţi în rîndul populaţiei civile, au anunţat marţi autorităţile locale.

"Trei persoane au fost ucise luni şi alte cinci au fost rănite", a indicat primăria, fără a oferi alte informaţii.

Potrivit AFP, tirurile au continuat la Doneţk pe parcursul serii şi în timpul nopţii.

Bombardamentele din acest oraş, care a cunoscut intense lupte de la începutul, în luna aprilie, al conflictului, s-au soldat duminica trecută cu moartea a şase civili, fiind cele mai mari pierderi în rîndul populaţiei civile de la anunţarea armistiţiului.

Un acord asupra încetării focului în estul Ucrainei, regiune unde conflictul dintre armată şi rebelii proruşi a făcut pînă în prezent cel puţin 2.700 morţi, a fost semnat la 5 septembrie la Minsk între Moscova, Kiev, separatişti şi OSCE.

O nouă reuniune, în acelaşi format, ar urma să aibă loc în această săptămînă, potrivit fostului preşedinte ucrainean Leonid Kucima, care reprezintă Kievul la discuţiile de la Minsk, capitala Republicii Belarus. “Premierul” autoproclamatei republici populare Doneţk a declarat însă luni că nu vede utilitatea continuării negocierilor de pace cu Kievul, după uciderea de civili în estul Ucrainei, acuzînd armata ucraineană de încălcarea acordului de încetare a focului. Acuzaţii de nerespectare a armistiţiului au fost lansate şi de Kiev, un purtător de cuvînt al forţelor militare afirmînd că rebelii au vizat în mai multe rînduri poziţii ale armatei ucrainene.

Sursa: Agerpres

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39