SINDICATELE CER ACHITAREA PREMIULUI ANUAL PENTRU 2020

Sindicatele cer guvernanților alocarea mijloacelor financiare pentru acordarea premiului anual salariaților din sectorul bugetar pentru rezultate obținute în anii 2020 și 2021. Potrivit sindicaliștilor, 2020 a fost un an foarte greu, salariații au lucrat în condiții dificile, unii pe jumate de salariu, lucru care trebuie luat în considerație de legiuitori. Revendicările au fost formulate la un protest organizat în fața Parlamentului, unde deputații s-au convocat în ședință plenară, transmite IPN.

Angela Otean, președinta Federației Sindicale a Moldovei „Sindlex”, a declarat că în 2020, an pandemic, s-a muncit cel mai mult, ca pe final medicii să nu beneficieze de dreptul la premiu anual, care este între 5 și 8 mii de lei. Sindicaliștii le cer autorităților să ia în calcul revendicările și toți bugetarii să fie asigurați cu premii.

Nadejda Buruiană, din satul Drăgușenii Noi, Hîncești, în numele angajaților din educație, a cerut legiuitorilor să se gîndească la lucrătorii din educație. Ea a remarcat că leafa de acum nu le ajunge pentru lucrurile necesare. „Ni se taie și ultima bucățică de la gură. Rușine că nu ne ascultați, că nu ne auziți. Dați-ne ce este al nostru și numai al nostru”, a spus ea.

Elena Țîra, reprezentantă a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, a spus că angajații din cultură au fost tot timpul cei mai umiliți, salariile lor fiind cele mai mici. „Nu vrem steaua de pe cer, vrem să ni se respecte drepturile, vrem să se respecte Codul Muncii și să ni se ofere premiul meritat. Un popor fără cultură este o gropă”, a spus Elena Țîra.

În Parlament au mers mai mulți negociatori din partea protestatarilor. La ieșirea de la discuții, aceștia au comunicat că li s-a explicat că în 2020 nu au fost prevăzute sursele financiare la momentul oportun. Este nevoie de peste 600 de milioane de lei pentru plata premiilor anuale pentru 2020.

Într-o conferință de presă, deputatul PAS, Dan Perciun, președintele comisiei parlamentare protecție socială, a declarat că pentru 2021 premiul anual urmează a fi achitat, la fel și pentru 2022. Sînt surse financiare pentru a achita aceste plăți către toți bugetarii și sînt incluse în buget. Premiul anual pentru 2020 nu a fost bugetat de Guvernul Chicu într-un buget aprobat de fosta majoritate parlamentară. Deși, la acea etapă, fosta guvernare le-a promis acest lucru sindicatelor, pînă la final nu s-a ținut de cuvînt și bugetul pentru anul 2020 nu a prevăzut aceste plăți. Achitarea premiilor pentru 2020 ar presupune un efort suplimentar de peste 600 de milioane de lei, efort care nu poate fi realizat. Potrivit lui Dan Perciun, în raport cu anul 2020 întrebările trebuie puse Guvernului Chicu și fostei majorități parlamentare, care a promis ceva dar nu a realizat.

Sursa: IPN