SEFA STATULUI A INCURAJAT INSTITUTIILE ANTICORUPTIE DIN R. MOLDOVA SA CONLUCREZE MAI EFICIENT CU OMOLOGII LOR DIN TARILE EUROPENE

„Fenomenul corupției reprezintă o amenințare directă pentru securitatea statului și democrația noastră, și pune în pericol integritatea teritorială a țării, bunăstarea și viața cetățenilor”. Declarația a fost făcută de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul Conferinței Profesionale Anuale a Partenerilor Europeni Împotriva Corupției/Rețelei Europene a Punctelor de Contact Anticorupție EPAC/EACN, care și-a ținut astăzi lucrările la Chișinău.

Potrivit șefei statului, Republica Moldova este afectată zilnic de manifestări ale corupției și ale războiului hibrid. Totodată, grupările corupte și criminale, conduse de oameni căutați de justiția de la noi și care sînt sprijinite de Rusia, încearcă să oprească eforturile guvernării de a curăți justiția și a-i trage la răspundere pe cei care au furat banii publici de la cetățeni. În context, șefa statului i-a îndemnat pe participanții la eveniment - anchetatori, procurori, inspectori de integritate cu multă experiență în lupta împotriva corupției - să conlucreze cu autoritățile din Moldova -, și i-a încurajat și pe profesioniștii de la noi să conlucreze cu reprezentanții instituțiilor anticorupție din țările partenere pentru a obține rezultate eficiente.

Președinta Maia Sandu a făcut și un apel către statele europene, chemîndu-le să urmeze exemplul Statelor Unite ale Americii și să sancționeze corupții care fură din banul public și pun în pericol stabilitatea și democrația țării noastre. „Corupția nu cunoaște granițe. Este o problemă transnațională, o problemă comună. Și trebuie rezolvată prin eforturi comune”, a subliniat lidera de la Chișinău.

„Combaterea corupției, consolidarea capacității și independenței instituțiilor de prevenire și combatere a corupției este o prioritate-cheie în lupta pentru consolidarea democrației, dezvoltarea economică și menținerea țării de partea lumii libere”, a menționat Președinta Maia Sandu la finalul discursului său.

Sursa: presedinte.md