SEFA STATULUI A DISCUTAT CU PRESEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, care a efectuat o vizită în țara noastră. Oficialii au discutat despre situația din regiune și despre consecințele economice, sociale și umanitare ale războiului din Ucraina pentru Moldova. În cadrul discuțiilor șefa statului a pledat, încă o dată, pentru restabilirea păcii, care e prioritară pentru un viitor comun prosper. La rîndul său, Președintele Michel a mulțumit cetățenilor țării noastre pentru generozitatea manifestată față de refugiații din Ucraina și a dat asigurări că UE va fi în continuare alături de Republica Moldova.

Președinta Maia Sandu a declarat că autoritățile mizează pe sprijin pentru aderarea Republicii Moldovala Zona Unică de Plăți în Euro și pentru acceptarea operatorilor mobili moldoveni în rețeaua europeană de roaming. Totodată, șefa statului a solicitat ajutor sub formă de fertilizanți pentru a susține agricultura și a asigura securitatea alimentară a țării. Discuțiile au vizat și subiecte referitoare la cooperarea în domeniul securității și al controlului la frontieră.

„Pentru a reduce efectele negative ale războiului asupra economiei, avem nevoie de o mai mare deschidere a pieței europene pentru produsele moldovenești și de permise pentru traversarea teritoriului UE pentru transportatorii noștri de mărfuri. Apreciem asistența multidimensională a Uniunii Europene, în special în această perioadă dificilă, și vom continua să muncim pentru ca, într-o bună zi, să intrăm în marea familie europeană, spre binele tuturor cetățenilor țării noastre”, a menționat șefa statului.

Sursa: presedinte.md