SCRISOARE DESCHISA

Către domnii:

PIRRKA TAPIOLA, Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova,

MICHAEL SCANLAN, Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova;

JAMES D. PETTIT, Ambasadorul SUA în Republica Moldova;

ANDRIAN CANDU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova;

CHIRIL GABURICI, Prim-ministru al Republicii Moldova

 

Stimaţi domni!

Ne adresăm Domniilor Voastre, în numele a circa 7 – 8 mii de bătrîni din Republica Moldova, cu rugămintea să ne ajutaţi în lupta cu judecătorii corupţi.

În ţara noastră se fură ca în codru… Cunoaşteţi mai bine decît noi ce s-a întîmplat cu ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” şi ”Unibank”, Aeroportul Internaţional Chişinău, cu alte proprietăţi, care au aparţinut poporului, dar au fost privatizate fraudulos de cei care s-au aflat şi se mai află la putere. Din această cauză s-a produs o devalorizare fără precedent a valutei naţionale, fapt ce a declanşat o mare scumpire a produselor alimentare, a mărfurilor de larg consum, dar şi a tuturor serviciilor, în primul rînd, al celor comunale. Dacă pînă nu demult Republica Moldova era cea mai săracă ţară din Europa, acum ea poate pretinde şi primul loc în lume la acest capitol.

În asemenea situaţie cei mai vulnerabili sînt bătrînii cu pensiile lor derizorii. Despre un caz strigător la cer vrem să Vă relatăm succint în cele ce urmează şi să solicităm sprijinul Domniilor Voastre.

Ca şi în alte părţi ale Planetei, în ţara noastră există Companii de Asigurări. Numai că, spre deosebire de ţările civilizate, la noi aceste întreprinderi îi înşeală pe cei asiguraţi. Se evidenţiază în această privinţă cea mai veche şi mai mare Companie de asigurări ”ASITO”. Începînd cu anul 1994 şi pînă în anul 2005 această Companie a încheiat cu cetăţenii, care se aflau în pragul vîrstei de pensionare, Poliţe (contracte) de asigurare cu pensii suplimentare viagere (pe viată). Însă, după ce le plăteau pensiile timp de 1,5 – 2 ani, conducerea ”ASITO”-ului îi anunţa pe asiguraţi că nu mai are bani şi reziliază contractele, deşi legislaţia nu permite rezilierea unilaterală (art. 190, 191 C. C.).

Primul val de expulzare a pensionarilor asiguraţi a avut loc în anii 1999 – 2000. Am fost nevoiţi să apelăm la instanţele de judecată. Magistraţii, cam în proporţie de 70 la sută, dădeau cîştig de cauză Companiei ”ASITO”. Oare de ce? Nu e greu de ghicit…

Adevărat e că pe atunci mai existau şi judecători oneşti, care nu-şi băteau joc de lege şi de omul simplu. Printre aceştia au fost şi magistraţii Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova: A. Pascari, V. Tataru şi D. Visterniceanu, care au examinat serios un dosar concret, ce ţinea de problema relaţiilor dintre bătrînii cu pensii suplimentare viagere şi ”ASITO”.

Prin Decizia din 02 februarie 2000 (Dosarul nr. 2r/a-28/2000) s-a demonstrat argumentat că ”ASITO” trebuie să execute în volum total obligaţiunile contractuale de asigurare cu pensii suplimentare viagere ale celor care deţineau Poliţele (contractele) respective.

Compania a fost nevoită să se conformeze şi a reluat achitarea pensiilor. Dar, la 30 august 2013 a suspendat din nou achitarea lor. De data aceasta s-a aplicat un scenariu mai sofisticat: doi proaspeţi acţionari ai ”ASITO”-ului pe nume Kuchai Bogdan şi Rybchenko Roman, cetăţeni ai Ucrainei, au acţionat în judecată întreprinderea de asigurare, cerînd să fie declarate nule toate contractele de pensii suplimentare viagere, încheiate în anii 1994 – 2005, iar posesorii lor să nu fie părţi în proces. Judecătoarea Garştea-Bria Svetlana de la Judecătoria sectorului Botanica din mun. Chişinău, a emis în aceeaşi zi o Încheiere de suspendare a plăţilor, care contravine Deciziei deja pomenite a Colegiului Civil al Cutţii Supreme de Justiţie şi prevederilor stipulate expres în articolele 38 (1), 40 (6), 169 (b), 265 (b) ale Codului de procedură civilă al Republicii Moldova, pentru care fapt judecătoarea e pasibilă de demisie.

Ne-am adresat după ajutor domnilor Igor Corman, fost Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova şi Iurie Leancă, fost Prim-ministru al Republicii Moldova. Dar secţiile petiţii şi audienţe ale acestor importante organe de stat au trimis petiţia noastră Curţii Supreme de Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii şi Procuraturii cu propunerea să ni se răspundă nouă, fără să solicite răspunsuri şi în adresa Parlamentului, a Guvernului.

Cu alte cuvinte, s-au spălat pe mîini de noi.

Intuind, că Parlamentul şi Guvernul nu manifestă interes faţă de problema noastră, înaltele instituţii judiciare ne-au răspuns formal, evitînd să ne spună concret: a încălcat sau nu legea judecătorea Svetlana Garştea-Bria, cînd a primit cererea pentru iniţierea unui proces judiciar pe un litigiu, care fusese soluţionat prin Decizia definitivă şi irevocabilă a Colegiului Civil al Curţii Supreme de Justiţie din 02 februarie 2000 (Dosarul nr. 2r/a-28/2000)?

Am încercat să cerem audienţă la dl Mihai Poalelungi, Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, dar ni s-a spus că Domnia Sa a anulat această modalitate de întîlnire cu petiţionarii încă în anul 2012.

La fel a procedat şi Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Probabil, această acţiune constituie un punct forte în ”reformarea” justiţiei ca, de altfel, şi modificarea art. 75 din Codul de procedură civilă, din care s-a exclus posibilitatea ca reclamantul să fie reprezentat, prin Procură, într-o cauză civilă de către un apropiat familial (soţ, soţie, fiu, fiică, etc). Din anul 2012 acest lucru poate să-l facă numai un avocat licenţiat, care costă bani mulţi…

Onoraţi domni, Vă mai comunicăm că din 30 august 2013 şi pînă în prezent, adică un an şi şapte luni Dosarul prin care am fost lipsiţi ilegal de pensiile contractate cu ”ASITO” şi de dreptul de a ne apăra, se plimbă între judecătoria sectorului Botanica şi Curtea de Apel Chişinău (de vre-o 10 ori s-a facut această navetă), simulîndu-se o activitate intensă.

Astfel, ni se îngrădeşte, în genere, accesul la justiţie. Ca urmare, nu putem să ne adresăm la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova şi, desigur, la CEDO. Salvaţi-ne, domnilor! Avem cîte 75 – 95 de ani şi nu sîntem în stare să suportăm atîta batjocură cinică, sărăcie şi umilinţă.

Ultima noastră speranţă este că Memorandumul pe care ambasadorii din ţările europene şi SUA l-au remis recent Guvernului Republicii Moldova va exercita un rol pozitiv şi la soluţionarea problemei cu care am îndrăznit să Vă deranjăm.

Vă mulţumim anticipat, membrii Asociaţiei pensionarilor înşelaţi de ”ASITO”

Adresa de contact: mun. Chişinău, str. Timiş 21, tel. 28-68-71

Alexei TEMELIESCU

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26