SCRISOARE DESCHISĂ DOMNULUI IURIE LEANCĂ, PRIM-MINISTRU AL REPUBLICII MOLDOVA

Stimate Domnule prim-ministru,

Subsemnatul, Victor Tatarciuc, acţionar al B.C. ”Victoriabank” S.A., vă aduc la cunoştinţă următoarele:

În multiplele adresări către cetăţenii Republicii Moldova, aţi afirmat că întreprindeţi tot ce vă stă în puteri în vederea distrugerii fenomenului corupţie din ţară, căci aceasta este, după cum aţi afirmat, ”un cancer care creează obstacole în business şi o mulţime de probleme în viaţa cotidiană” şi că sunteţi, mai mult ca niciodată, convins că ”fără lupta împotriva corupţiei nu vom reuşi să avem o dezvoltare sustenabilă”.

Prin prezenta scrisoare deschisă, vă aduc la cunoştinţă că atacurile raider asupra B.C. ”Victoriabank” S.A. continuă, însă de această dată nu în mod voalat şi nu la nivel de lupte între acţionarii Băncii, ci în mod deschis şi cu scopul preluării controlului asupra acesteia.

De fapt, cu ce se confruntă la moment B.C. ”Victoriabank” S.A.? Rezultatele financiare negative ale activităţii Băncii pentru anul 2013 au determinat acţionarii să întreprindă o serie de măsuri urgente de remediere a situaţiei date. Din aceste considerente, la 06 februarie 2014, a fost convocată adunarea generală extraordinară a acţionarilor B.C. ”Victoriabank” S.A., unde a fost aleasă noua componenţă a Consiliului de Administraţie a Băncii şi au fost adoptate un şir de alte decizii menite să stabilizeze situaţia din Bancă.

Mai mult decît atît, la iniţiativa acţionarului BERD, a fost efectuat un audit al activităţii curente a Băncii, rezultatele acestuia fiind prezentate acţionarilor la adunarea generală anuală ce a avut loc la 08 mai 2014.

În cadrul adunării din 08 mai 2014, acţionarii au luat cunoştinţă de rezultatele activităţii financiare ale B.C. ”Victoriabank” S.A. pentru anul 2013 şi au adoptat un şir de decizii prin care au însărcinat Consiliul de Administraţie să întreprindă măsuri concrete în vederea stabilizării şi remedierii situaţiei financiare a Băncii. Totodată, acţionarii au apreciat negativ activităţile ce ţin de managementul Băncii şi au decis revederea contractelor de management încheiate cu membrii Comitetului de Direcţie al acesteia.

În vederea executării deciziilor organului suprem de conducere al B.C. ”Victoriabank” S.A., Consiliul de Administraţie a demarat mai multe investigaţii în vederea elucidării motivelor care stau la baza proastelor rezultate ale activităţii financiare a Băncii.

La finalizarea acestor investigaţii, s-au constatat un şir de abateri grave în activitatea managementului B.C. ”Victoriabank” S.A., ceea ce a atras adoptarea de către Consiliul de Administraţie a unui şir de decizii necesare remedierii situaţiei existente, dintre care enumerăm: a nu mai fi prelungite contractele de management cu membrii Comitetului de Direcţie ce expiră la 23 septembrie 2014, iniţierea unei anchete de serviciu în vederea elucidării problemelor reale cu care se confruntă Banca şi suspendarea contractului de management încheiat cu Natalia Politov-Cangaş pe perioada desfăşurării anchetei de serviciu.

Decizia de a nu prelungi contractele de muncă încheiate cu membrii Comitetului de Direcţie a fost adoptată ca urmare a constatării faptului că situaţia economică a B.C. ”Victoriabank” S.A. nu poate fi remediată decît prin schimbarea managementului existent cu unul competent şi neaservit.

În concluziile anchetelor de serviciu demarate în august 2014, s-a constatat că situaţia financiară reală a B.C. ”Victoriabank” S.A. este ascunsă atît faţă de acţionari, cît şi în faţa Consiliul de Administraţie al Băncii.

Prin urmare, s-a constatat că, prin abuz de serviciu din partea managementului Băncii, aceasta este de fapt furată prin acordarea unor credite neperformante, ceea ce produce B.C. ”Victoriabank” S.A. pierderi substanţiale şi, respectiv, lipsă de capital suficient pentru activitatea acesteia. Mai mult decît atît, în baza informaţiilor parvenite de la Banca Naţională a Moldovei, s-a constatat că, la momentul actual, peste 1 miliard de lei reprezintă creditele neperformante ale Băncii, iar peste două miliarde de lei reprezintă active negeneratoare de dobîndă.

Pentru a nu admite continuarea de mai departe a investigaţiilor de serviciu iniţiate şi a evita o eventuală răspundere, Natalia Politov-Cangaş iniţiază la Judecătoria Buiucani un proces judiciar, în cadrul căruia, la 25 august 2014, judecătorul Vasilisa Muntean emite o Încheiere prin care deciziile menţionate ale Consiliului de Administraţie a B.C. ”Victoriabank” S.A. au fost suspendate. Depistînd noi fapte de delapidare a fondurilor Băncii, la 25 august 2014 şi, respectiv, la 28 august 2014, Consiliul de Administraţie adoptă, în mod repetat, decizii prin care a suspendat contractul de management încheiat cu Natalia Politov-Cangaş pe perioada efectuării anchetei de serviciu.

Cu toate acestea, dorind să-şi ducă la bun sfîrşit planul de atac raider asupra Băncii, la 12 septembrie 2014, Natalia Politov-Cangaş beneficiază de noi Încheieri judecătoreşti prin care sînt suspendate deciziile adunării extraordinare a acţionarilor B.C. ”Victoriabank” S.A. din 06 februarie 2014, prin care a fost aleasă actuala componenţă a Consiliului de Administraţie. Totodată, au fost suspendate şi un şir de decizii a Consiliului de Administraţie şi anume:

-          Stabilirea limitelor la acordarea creditelor în diapazonul care este de competenţa Comitetului de Direcţie, Proces-verbal nr. 198 din 20.03.2014;

-          Suspendarea contractului de management cu Preşedintele Comitetului de Direcţie al Băncii şi demararea anchetei de serviciu, Proces-verbal nr. 313, nr. 314 şi nr. 315 din 20.08.2014, 25.08.2014 şi 28.08.2014;

-          Aprobarea preventivă de către Consiliul de Administraţie a deciziilor ce sînt de competenţa organului executiv, Proces-verbal nr. 313 şi nr. 314, din 20.08.2014 şi respectiv 25.08.2014.

Astfel, nu au fost suspendate toate deciziile Consiliului de Administraţie ce au fost aprobate de la alegerea acestuia şi pînă în prezent, ci doar acele decizii care fac obiectul îngust al intereselor Nataliei Politov-Cangaş şi a complicilor acesteia şi care vin să împiedice finalizarea scopului de a pune controlul asupra B.C. ”Victoriabank” S.A.

Vă atragem atenţia şi asupra metodelor la care recurge Natalia Politov-Cangaş şi complicii acesteia la atingerea obiectivului propus! Cea de-a doua măsură de asigurare a fost aplicată de Judecătoria Buiucani (judecător Silvia Gîrbu), la cererea de chemare în judecată a acţionarului Brumă Octavian, care este proprietar a doar 7 acţiuni (valoarea nominala 70 lei) emise de B.C. ”Victoriabank” S.A.

Respectiv, în baza cererii unui acţionar minoritar şi în văditul interes al Nataliei Politov-Cangaş, instanţa de judecată decide suspendarea deciziilor întregului acţionariat al B.C. ”Victoriabank” S.A. şi ale Consiliului de Administraţie al Băncii, ceea ce depăşeşte orice limite logico-juridice. Tot în baza cererii unui acţionar minoritar – Erimicioi Ala, la 19 septembrie 2014, Judecătoria Buiucani (Olga Cojocaru), emite o încheiere prin care aplică măsuri de asigurare similare cu cele solicitate de acţionarul Octavian Brumă, însă, suplimentar, suspendă şi hotarîrile adunării generale a acţionarilor B.C. ”Victoriabank” S.A. din 08 mai 2014.

În opinia noastră, toate aceste acţiuni ilegale întreprinse de Natalia Politov-Cangaş nu ar fi fost posibile dacă nu s-ar bucura de susţinerea organelor abilitate din Republica Moldova, care nu au reacţionat la apelurile noastre în nici un mod. Toate acestea dovedesc faptul implicării directe a acestor organe în atacul raider asupra B.C. ”Victoriabank” S.A. conceput de Natalia Politov-Cangaş şi complicii acesteia.

Atenţionăm şi asupra faptului că organele de susţinerea cărora se bucură Natalia Politov-Cangaş şi care ar trebui să monitorizeze şi să asigure buna activitate a instituţiilor financiare din Republica Moldova, pe principii politice, sînt controlate de Partidul Democrat şi, respectiv, este de la sine înţeles că acest atac raider fără precedent este făcut cu suportul şi în interesul liderilor acestui partid.

Pe noi, ca şi reprezentanţi ai acţionarilor şi ai deponenţilor Băncii, ne interesează ca mijloacele financiare aflate în gestiunea B.C. ”Victoriabank” S.A. să nu fie direcţionate prin diverse metode ilegale în buzunarele persoanelor ce au pus la cale acest atac raider, deoarece aceasta va avea un impact dezastruos nu doar asupra B.C. ”Victoriabank” S.A., ci şi asupra întregului sistem financiar-bancar din Republica Moldova, ceea ce este inadmisibil.

Stimate domnule prim-ministru, în interviul acordat postului de televiziune BBC World News, aţi afirmat că ”în cazul unei victorii în alegerile din Moldova a forţelor pro-europene, mai mult nu va mai fi „ca întotdeauna”. „Va fi aşa cum trebuie să fie. Noi pregătim o serioasă „intervenţie chirurgicală” pentru însănătoşirea organismului social moldovenesc şi vom tăia corupţia şi posibilităţile pentru corupţie în toate domeniile”.

Considerăm că intervenţiile chirurgicale la care aţi făcut referire nu pot fi amînate după alegeri, ci trebuie făcute acum şi în virtutea funcţiei pe care o deţineţi pentru că aveţi toate pîrghiile necesare pentru a le face. Tot în acel interviu, ca şi dovadă a luptei cu corupţia, aţi evocat că ”aţi trimis după gratii, pentru prima dată în istoria noastră, doi judecători. Ceea ce este un lucru extrem de dificil, pentru că vedem rezistenţa imensă din spatele sistemului”.

De fapt, aţi pedepsit judecători pentru acte minore de corupţie şi nu se întreprinde nimic în vederea sancţionării acelor judecători care, într-adevăr, pun în pericol securitatea economică a Republicii Moldova. Oare Ministerul Justiţiei nu vă este subordonat în mod direct? Care sînt pîrghiile de care mai aveţi nevoie ca să poată fi contracarate aceste atacuri raider interminabile?

Solicităm să reacţionaţi în mod urgent şi să întreprindeţi măsurile necesare de stopare a raiderilor şi tragerea lor la răspundere. Modul în care veţi reacţiona va arăta cît de onest vă executaţi atribuţiile şi cît de independent sînteţi în calitatea dvs. de prim-ministru al Republicii Moldova.

Dorim să aflăm numele adevărat al persoanelor care stau în spatele acestui atac raider pentru a înţelege cine de fapt este stăpînul Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc sau preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului, prim-ministrul etc.

Ținînd cont de cele menţionate, solicităm o intervenţie cît mai promptă din partea dvs. în vederea contracarării atacului raider la care este supusă, la momentul actual, B.C. ”Victoriabank” S.A. şi să vă expuneţi, în mod public, asupra măsurilor întreprinse şi în privinţa persoanelor care stau în spatele acestui atac fără precedent asupra Băncii.

Cu respect şi în aşteptarea unei reacţii prompte,

Victor TATARCIUC,
acţionar al B.C. ”Victoriabank” S.A.
mun. Chişinău, bd. Traian nr.4, ap.60

25 septembrie 2014

Vlada Popa 25.09.2014 - 11:33

Văd că s-a ajuns la apeluri către conducerea țării… totuși sunt probleme la Victoriabank

Mihail Zbirnia 25.09.2014 - 11:06

De acord cu comentariul precedent – cea mai bună soluție este o conferință de presă, lasă el să răspundă la întrebările ziariștilor în regim on-line. De pe hîrtie și eu pot citi.

Anna Nesterova 25.09.2014 - 10:49

Eu personal, consider, că d-nul Leanca trebuie să răspundă la scrisoare în formatul unei emisiuni sau conferințe de presă, dar cel mai bine prin acțiuni concrete. Așa și nu pot înțelege….. Leancă este un premier adevărat sau o persoană interpusă, bună doar să vorbească mult și bine?

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31