”SCOATEREA DE PE ROL” A OAMENILOR SIMPLI ÎN PROCESE
O lege în interesul actualilor guvernanți pentru cînd vor trece în Opoziție
Autor: Mihai CONȚIU
După cum se știe, pe data de 29 Decembrie anul trecut, majoritatea parlamentară a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege absolut contestabil, care prevede noi taxe de stat, inclusiv plăți pentru citarea martorilor în instanță sau pentru amînarea ședințelor de judecată. Autorii proiectului au afirmat că noua lege are menirea ca ”să descurajeze amînările abuzive a ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces”. Judecătorii și avocații susțin însă că proiectul de lege „încalcă grav accesul la Justiție”, că plata noilor taxe de stat va crea debandadă în instanțele de judecată.
Astfel, conform proiectului amintit, se instituie o taxă specială care se virează în contul instanței pentru toate chemările în judecată pe cauze civile și administrative. Această taxă, numită „de timbru”, este de 200 de lei și va fi achitată de către toți participanții la ședințele de judecată, excepție făcînd autorităților publice (interesant ”amănunt”!). În continuare, se va mai introduce o taxă de 400 de lei pentru cererea de recuzare a judecătorului, în cauze civile sau administrative, iar alți 400 de lei vor fi achitați pentru cererea de strămutare a examinării cauzei către o altă instanță. Tot 400 de lei vor trebui plătiți pentru o cerere de explicare a deciziei.
Totodată, instanțele de judecată vor percepe taxe și pentru amînarea ședințelor. Pentru o cerere motivată de amînare a unei ședințe de judecată, într-un dosar civil sau administrativ, petentul va achita prima dată 100 de lei, a doua oară 400 de lei, iar a treia oară 800 de lei. Cererile ulterioare vor fi admise după achitarea sumei de 3.200 de lei. În cauzele contravenționale, pentru amînarea repetată a unei ședințe se va achita o taxă de 200 de lei. Pentru a treia și următoarele solicitări se vor achita cîte 1.600 de lei de fiecare.
Uniunea Avocaților a cerut instituirea unui moratoriu asupra adoptării proiectului de lege. Președintele Uniunii, Dorin Popescu, a declarat, pentru Europa Liberă, că proiectul de lege „încalcă grav accesul la Justiție”. El a menționat că nota informativă a proiectului nu explică de ce se aplică taxa de stat pentru drepturi procedurale.
Avocatul crede că taxa pentru amînarea ședințelor va fi pusă pe umerii clienților. „Aceasta este o lege împotriva cetățenilor. Înțeleg că bugetul are nevoie de bani, dar nu putem să nimicim populația și să speculăm cu drepturile procedurale”, a declarat Dorin Popescu. El presupune că plata noilor taxe de stat va crea haos în instanțele de judecată.
În consecință, constatăm că prin acest proiect de lege se urmărește ”scoaterea de pe rol” a oamenilor simpli în procese, iar procesele vor deveni un act de Justiție de lux pe care și-l vor permite doar cei cu bani mulți. Oamenii simpli care vor dori să-și facă dreptate în instanțele de judecată, în fața unora cu bani care îi nedreptățesc, vor fi nimiciți din punct de vedere financiar. Cei cu bani își pot permite tergiversări/amînări oricîte își doresc, pînă îi vor istovi financiar pe cei mai săraci cu care se judecă.
Tot în acest context, cei cu bani implicați în procese cu cetățeni cu venituri limitate vor găsi motive cu duiumul pentru a-i face pe oponenții lor mai nevoiași să aibă motive multiple și justificabile juridic pentru a cere amînări plătite ale ședințelor, să solicite, contra cost, recuzarea unor judecători etc.
Ai bani, îți faci dreptate, n-ai bani – Justiția nu-i pentru tine, par să spună inițiatorii acestui ”proiect de lege de lux”! După ce vor trece în Opoziție, actualii guvernanți chiar vor avea bani pentru astfel de procese. Oare nu în interesul lor juridic viitor au întocmit acest proiect de lege?