SASE PERSOANE AU FOST INTERNATE LA SPITAL, FIIND SUSPECTATE CA AR AVEA COVID-19

Șase persoane adulte au fost internate la spitalul "Toma Ciorbă", fiind suspectate de COVID-19. Medicii le-au prelevat testele de laborator. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Protecției Sociale și Muncii, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing.

Oficialul din sănătate a specificat că testele celor patru persoane suspectate anterior de infectare cu COVID-19 au fost negative. “La momentul actual, avem internați la spitalul "Toma Ciorbă" șase persoane care au fost aduse de la punctele de frontiere terestre și aeriene, noi le tratăm drept cazuri suspecte, s-au prelevat probele și deja vom veni cu detalii în privința lor”, a spus Dumbrăveanu.

Ea a adăugat că 17 cetățeni ai R. Moldova sînt izolați pe teritoriul României, iar autoritățile sînt în contact permanent cu colegii din țara vecină pentru a vedea cum decurge starea lor de sănătate.

Ministrul a venit cu precizări și despre necesitatea preluării suspecților de COVID-19 cu izoleta. “De dimineață a apărut o întrebare despre izolete și dotarea Sistemului de Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească cu aceste izolete. Vreau să menționez că OMS a venit cu o precizare că aceste izolete sînt utilizate cînd vorbim de infecții extrem de grave, cum ar fi Ebola. În cazul Coronavirusului acestea nu sînt recomandate ca măsuri de precauție. Transportarea se efectuează cu ambulanța, nu sînt cerințe speciale pentru ambulanță, însă în mod obligatoriu vorbim despre echipamente de protecție individuală, care trebuie să fie utilizată de personalul medical”, a spus Dumbrăveanu.

Ea a mai comunicat că starea pacientei infectate cu COVID este în dinamică pozitivă.

La data de 7 martie, în R. Moldova a fost înregistrat primul caz de COVID-19. Este vorba despre o femeie, revenită din Italia, în vîrstă de 48 ani. Pacienta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderare de gradul 2 și hipertensiune.