SASE OBICEIURI CE-TI POT DETERIORA FICATUL
Cum putem fi siguri că ne îngrijim ficatul în mod corespunzător? Uneori, poate chiar fără să ne dăm seamă, facem mici greşeli care ne pun sănătatea în pericol. Sau poate chiar avem în mod constant un stil de viaţă nesănătos.
Ficatul este unul din cele mai importante şi delicate organe ale corpului nostru. Printre funcţiile sale se numără filtrarea toxinelor, secreţia bilei şi transformarea carbohidraţilor, proteinelor, mineralelor şi vitaminelor. În cele ce urmează îţi vom prezenta şase obiceiuri ce afectează buna funcţionare a acestui organ.
Ce obiceiuri nesănătoase pot afecta ficatul?
Niciodată nu poţi avea prea multe informaţii, în special atunci cînd vine vorba de sănătatea ta. Ficatul este un organ esenţial organismului tău. Funcţiile pe care acesta le îndeplineşte sînt esenţiale pentru a-ţi menţine sănătatea, motiv pentru care o greşeală aparent minoră poate duce la consecinţe pe care le vei resimţi imediat. De exemplu, cîţi dintre noi nu ne-am confruntat uneori cu inflamaţii ale ficatului?
În plus, dacă suferi de o boală hepatică, este foarte important să ştii ce fel de dietă trebuie să urmezi pentru a-ţi vindeca ficatul şi a-l elibera de toxinele şi grăsimile acumulate. Iată cîteva obiceiuri ce pot duce la deteriorarea ficatului tău.
1. Ai un nivel ridicat de colesterol
Colesterolul este un tip de grăsime pe care ficatul o sintetizează şi organismul o foloseşte pentru a aproviziona celulele cu energie. Acesta este un element de bază pentru funcţionarea organismului.
Însă trebuie să existe un echilibru între colesterolul folosit şi cel nefolosit. Acesta din urmă trebuie eliminat, iar ficatul este organul care suportă acest exces de colesterol.
Din cauza excesului de colesterol, ficatul se va îmbolnăvi. Poţi dezvolta, de pildă, celebra steatoză hepatică (ficatul gras), una din cele mai răspîndite boli din lume, conform OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii).
Cel mai bine este să eviţi carnea roşie, alimentele foarte bogate în grăsime, zaharurile, gălbenuşul de ou şi mîncarea prea sărată. În schimb, îţi recomandăm să consumi legume, alimente bogate în fibre şi cereale integrale.
2. Ai un program de somn neadecvat
Poate te va surprinde, dar atunci cînd erai copil şi părinţii îţi spuneau că e bine să te culci devreme (obicei pe care nu-l respectăm ca adulţi din diverse motive), aceştia nu făceau asta doar ca să te supere.
Realitatea este că organismul nostru este programat să realizeze un proces de detoxifiere la anumite ore ale nopţii. Sistemul tău limfatic, de exemplu, trebuie să realizeze primul detoxifierea, iar ficatul acţionează între miezul nopţii şi ora două dimineaţa.
Aceste procese nu pot avea loc în mod corespunzător decît dacă dormi la orele respective. Dacă dereglezi acest ciclu natural în mod frecvent, vei resimţi anumite consecinţe negative. Încearcă să îţi stabileşti un program normal şi, pe cît posibil, să te odihneşti suficient.
3. Eviţi să urinezi în timpul dimineţii
Cu siguranţă că şi acest fapt te va surprinde. Deseori ni se poate întîmpla să fim grăbiţi atunci cînd ne trezim, să sărim peste ritualurile pe care în mod normal le practicăm dimineaţa şi să ne amintim să mergem la toaletă abia cînd ajungem la serviciu şi avem un moment liber.
Acest obicei nu este numai foarte prost, ci şi periculos. Dacă nu urinezi atunci cînd simţi nevoia, atît ficatul, cît şi rinichii tăi vor avea de suferit. Din acest motiv, te sfătuim să mergi la toaletă atunci cînd ai nevoie!
4. Sari peste micul dejun
Cînd te trezeşti dimineaţa, rezerva ta de glucoză este foarte scăzută. Această stare îţi va afecta ficatul, împiedicîndu-l să obţină energia de care are nevoie pentru a-şi îndeplini în mod corect funcţiile esenţiale.
Mulţi oameni au obiceiul să sară peste micul dejun în speranţa că în acest mod vor slăbi (ceea ce este o mare greşeală) sau pentru că sînt grăbiţi. Însă, după cum bine ştim cu toţii, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.
Aşadar, nu sări niciodată peste micul dejun deoarece nu vei obţine energia de care ai nevoie pentru a-ţi putea începe ziua.
5. Ai o dietă neadecvată
Deseori sîntem constrînşi de timp şi de obligaţii, ne grăbim să ajungem la locul de muncă şi decidem să ne oprim la un restaurant fast food pentru a economisi puţin timp. Însă, pe termen lung, sănătatea noastră va avea de suferit dacă procedăm în acest mod, iar în cele din urmă ne vom îmbolnăvi.
Ficatul este un organ foarte sensibil, iar o dietă neadecvată (foarte bogată în sodiu, calorii, zahăr şi sare) are numeroase consecinţe negative asupra sănătăţii noastre: ne creşte tensiunea arterială şi nivelul de colesterol şi, la un moment dat, este posibil să fim afectaţi de steatoza hepatică.
De cele mai multe ori, bolile hepatice sînt rezultatul unei diete neadecvate, bogate în elemente nocive pentru sănătatea ta, aşadar ai grijă ce mănînci!
6. Bei alcool
Ştim asta cu toţii: nu există nimic mai rău pentru ficatul nostru decît băuturile alcoolice. Acestea sînt de obicei greu de procesat, motiv pentru care ficatul nu-şi va putea îndeplini funcţiile de bază, echilibrul său chimic va fi dereglat, celulele sale vor muri, iar tu vei fi afectat de steatoza hepatică, hepatită, ciroză, etc.
Deşi este recomandat să bei cîte un pahar de vin în fiecare zi pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea, îţi recomandăm să nu consumi băuturi alcoolice în exces.
Evită obiceiurile proaste pe care ţi le-am descris mai sus şi îţi garantăm că viaţa ta se va îmbunătăţi. Sfaturile pe care ţi le-am prezentat nu sînt foarte greu de urmat, iar organismul tău îţi va fi recunoscător. Nu uita: îngrijeşte-ţi ficatul şi îţi îngrijeşti viaţa!
Sursa: extremesilver-blog.com