SANCTIUNILE EUROPENE AU PUS PE JAR LUMEA INTERLOPA DIN RUSIA

FOTO: Poliţia din Rusia are probleme din ce în ce mai mari în controlarea lumii interlope tulburate de criza economică. FOTO Wikimedia.com

Cît de mult se vor acutiza problemele cu care se confruntă Rusia avînd în vedere ce se întîmplă în întunecata sa lume interlopă? Daca nu vor fi luate măsuri, Rusia şi cetăţenii săi se pot aştepta la o destabilizare accentuată a precarului echilibru stabilit între bandele criminale, se arată într-o analiză realizată pentru Radio Europa Liberă (versiunea rusă) ce poartă semnătura lui Mark Galeotti.
În Rusia, lumea mafiotă este în continuare izolată de pătura de mijloc şi de vîrf a populaţiei, dar unele poveşti ale acestei lumi vorbesc despre eforturile frenetice care se manifestă în interiorul economiei negre ruseşti, eforturi făcute pentru supravieţuire în aceste timpuri instabile şi nesigure cu care se confruntă Rusia.

Disperarea şi Dvornik

Orice cartier este de preferat zonei Kapotnia, ce aparţine de Districtul Administrativ Sud-Est al Moscovei, acolo unde s-a desfăşurat tragedia neînsemnatului racheţ Dvornik. „Cuibărit inconfortabil în perimetrul districtului, Kapotnia este de departe un loc prea puţin atractiv şi exotic, presărat cu străzi înfundate de maşini, fără metrou. Culoarea care predomină în Kapotnia este dată în mare parte de cărămizile sovietice şi de rafinăria de petrol. Kapotnia este unul dintre cele mai sărace cartiere ale Moscovei, cunoscut ca un rai al oamenilor fără adăpost şi fără speranţă, recunoscut ca locul cu reputaţia cea mai proastă şi cu bordelurile cele mai ieftine. Anatoli Yakunin, şeful poliţiei din Moscova, a anunţat recent că rata criminalităţii în Moscova a crescut cu 4,5%. În mare parte acest fenomen se datorează activităţilor de fabricare şi introducere pe piaţă a banilor falşi, traficului de droguri, traficului de fiinţe umane şi corupţiei unor oficiali din instituţiile statului”, subliniază Galeotti.

Lumea interlopă, aruncată în criză

Proprietarii de bordeluri au intensificat traficul de droguri şi au diversificat gama de narcotice pe fondul unei deprecieri a veniturilor încasate în ultimul timp. În opinia lui Galeotti, această depreciere se produce concomitent cu deprecierea economiei naţionale care a stîrnit un întreg lanţ de prăbuşiri în sectorul financiar pe tot întinsul Rusiei, aruncînd practic o parte majoră dintre mafioţi şi interlopi în plină criză. „Clienţii bordelurilor din Kapotnia pot achiziţiona droguri ieftine şi distructive, chiar şi infamul şi periculosul drog Krokodil, care dă o dependenţă foarte mare. Pentru a face acest lucru posibil, de a integra bordelurile în circuitul narcoticelor, patronii bordelurilor se bagă şi mai tare în datorii faţă de mafioţii care anterior luau mai puţini bani pentru protecţie. Problema este că şi mafioţii în general resimt efectele economiei. Dvornik este un exemplu clasic de mafiot care a fost arestat în martie şi îşi asteaptă în prezent sentinţa. Dvornik avea un stil de viaţă care trebuia menţinut pentru a-şi consolida prestigiul şi reputaţia. În mare parte vorbim despre sume de bani alocate jocurilor de noroc şi whisky provenit din import. Pe lîngă această problemă el mai avea şi o bandă care trebuia plătită şi mai avea şi de achitat tribut unui mare mafiot pentru permisiunea de a-şi desfăşura activităţile”, precizează Galeotti. Un mafiot care nu-şi plăteşte banda nu mai are o bandă, iar un mafiot care nu-şi plăteşte datoriile nu mai are viitor.

Dvornik şi Kremlinul, aceeaşi metodă

Dvornik nu a avut altă şansă decît să stoarcă cît mai mulţi bani de la proprietarii de bordeluri. El nu a fost singurul care a procedat aşa. Poliţiştii care aşteptau la rîndul lor un comision din profit, pentru a mai închide ochii la activităţile ilegale, au început şi ei să resimtă efectele economiei şi astfel au mărit suma. Acest context lărgit a dus în final la eşecul său în lumea interlopă. „Din dorinţa de a strînge cît mai mulţi bani, dar şi pentru a da un mesaj mai departe către alţii care nu ar fi vrut să plătească suma integrală pentru protecţie, Dvornik a bătut un patron de bordel care cotiza în mod regulat la el. Victima a ajuns în final la spital şi poliţiştii au început o anchetă pentru a stabili vinovatul. În urma anchetei făcute de poliţisti, Dvornik a ajuns după gratii.

Este posibil ca la acest rezultat să fi contribuit şi diminuarea comisionului alocat poliţiei. Dvornik nu s-a gîndit că vremurile se vor schimba subit şi veniturile sale se vor diminua considerabil. Îi lipseau atît fondurile de rezervă pentru a rezista economic o perioadă mai lungă, dar şi abilitatea de a se adapta noilor realităţi pentru a specula noi oportunităţi de a face bani. Modalitatea folosită de acesta a fost violenţa. Prin constrîngere şi-a pecetluit şi soarta”, notează Galeotti. În viziunea sa, o corelare clară a acestui caz cu planurile actuale ale guvernului rus este mai mult decît evidentă. În principiu, metoda este neschimbată şi doar timpul va stabili şi finalul în cazul regimului de la Kremlin. Din cauza lipsei de investiţii în infrastructură, bazîndu-se exclusiv pe exporturile de petrol şi gaz, Moscova nu are nici planul, nici resursele sau rezervele financiare pentru a face faţă actualei crize economice, iar singura variantă care se conturează constă în presiuni tot mai mari asupra populaţiei, prin creşteri de taxe şi impozite, pentru redresarea economiei naţionale.

Rak şi diversificarea

Galeotti subliniază că unele bordeluri nu au putut face faţă presiunilor economice şi au intrat în faliment, în timp ce bordelurile care s-au adaptat contextului actual s-au aventurat în investiţii primejdioase, precum narcoticele. „Acest lucru arată că ele tind din ce în ce mai mult către crimă organizată. Interlopii locali, la rîndul lor aflaţi sub presiuni economice, de multe ori preferă să-şi vîndă pieţele lor unor mafioţi mult mai bogaţi şi influenţi din oraş, care oricum aveau destule resurse pentru a ieşi din prezenta furtună financiară. Ei vor acumula mai multă putere şi segmentul lumii interlope se va subţia şi îngroşa în acelaşi timp.

De exemplu, multe din afacerile lui Dvornik au ajuns acum sub patronajul lui Rak (Racul). El este reprezentantul local al grupului georgian care este loial lui Tariel Taro Oniani, unul dintre cei mai puternici naşi din toată Moscova, care încă îşi conduce imperiul din închisoarea Lipetsk Eletskaia Kritka, unde îşi ispăşeşte pedeapsa de zece ani pentru răpire”, relatează Galeotti. Dacă Dvornik este un prădător care devorează tot ce poate, Rak este un profesionist, un om de afaceri cu abilităţi reale de a-şi reinvesti şi creşte constant profitul, maximizînd diverse oportunităţi economice care i se ivesc în cale. „Rak si-a cîstigat porecla în urma apetitului său crescut, care nu se reduce doar la mîncare, ci şi la domeniul criminalităţii.

A început să utilizeze bordelurile ca depozite şi centre de confecţionare de bani falşi şi a început să aducă sclavi sexuali din afara Rusiei. Factorul îngrijorător este că toate acestea se întîmplă cu acordul şi complicitatea poliţiei. În acest sens, în Kapotnia, criza economică a Moscovei înseamnă presiuni mari pentru consumatori, afacerile locale de dimensiuni mici, pentru interlopii locali şi poliţiştii corupţi din zonă. Aceste realităţi vor duce la o creştere a criminalităţii şi a corupţiei şi vor pregăti zona pentru o mafie mai puternică şi influentă decît interlopii locali”, apreciază Galeotti.

Jocurile de putere din lumea mafiotă

Un singur cartier ca Kapotnia nu poate reprezenta un model de interpretare pentru toată Moscova. În timp ce criza economică afectează pe toată lumea prin scăderea consumului şi a veniturilor populaţiei, în serviciile publice există o problemă care se răspîndeşte pe o arie tot mai extinsă, şi anume criminalitatea. „Jocuri de putere în lumea mafiotă pot înclina balanţa negativ pentru Kapotnia şi pentru Moscova. În Rusia a existat o perioadă similară actualei crize. În 2008 rubla s-a depreciat şi lumea interlopă şi-a intensificat activităţile de trafic de droguri, prostituţie şi falsificare de bani. Mai mult decît atît, bandele mai mici de interlopi au fost absorbite de grupări mai mari de tip mafiot. Doar puţine bande au supravieţuit în acea perioadă.

Cei care totuşi au supravieţuit crizei din 2008 au crescut ritmul afacerilor şi au încercat să se adapteze noilor realităţi din economie şi din stradă. Criminalitatea a crescut foarte mult de atunci şi cu greu a fost menţinută la o cotă controlabilă”, povesteşte Galeotti. În continuarea analizei se aminteşte că în ultimul an rata criminalităţii a crescut în Rusia cu 14%. La rîndul său, a crescut şi şantajul practicat de oficialii unor instituţii de stat care vor şpagă pentru a îndeplini cerinţele pe care în mod normal şi legal ar trebui să le efectueze fără nici un ban, fiind angajaţi în instituţiile de stat. Creşterea criminalităţii şi corupţiei este concomitentă. Procuratura militară este îngrijorată de faptul că transportul militar din bazele Rusiei în Tajikistan şi viceversa este utilizat pentru a introduce în mod ilegal droguri pe teritoriul rusesc.

Negocierile lui Piotr Banană

Faptul că lumea mafiotă s-a contractat în 2008 nu a afectat chiar pe toată lumea. Unii interlopi au văzut posibilităţi reale în criza economică. Potrivit analizei, complicitatea dintre unii interlopi şi oficiali corupţi a fost chiar prolifică, deoarece unele bande au fost în stare să se conecteze la diverse resurse şi fonduri de la bugetul de stat. „Şi astăzi există oportunităţi importante pentru acele grupuri sau bande de interlopi care au capacitatea să le observe şi să le fructifice. Deprecierea rublei i-a afectat parţial pe cei care aveau afaceri în dolari, euro, ruble deoarece şi-au diversificat moneda prin care îşi desfăşoară afacerile, reducîndu-şi dependenţa de moneda naţională.

Această diversificare asigură longevitate şi indică capacitatea unor mafioţi de a se adapta vremurilor tulburi din punct de vedere economic. Cea mai semnificativă dintre afacerile lor constă în transportul ilegal de heroină din Afganistan în Europa. Mai sînt şi alte afaceri din care provin bani în monedă străină. Acele bande de mafioţi care pot să ofere criminalilor străini servicii de falsificare a banilor sînt plătite la rîndul lor în monedă străină. Cele mai profitabile afaceri ale interlopilor sînt cele care au succes în afara ţării”, atenţionează Galeotti. Acest aspect va contribui în timp la noi legături transfrontaliere şi alianţe care la rîndul lor implică alte complicaţii pe termen mediu şi lung.

După heroină a urmat valuta străină

Spre exemplu, Piotr Banană şi-a construit o afacere ilegală de nişă după 2008 pe spatele unei companii mici de transport din Moscova pe care a preluat-o de la fratele său după ce acesta a murit într-un accident de maşină. Unii cred că moartea fratelui său a fost o reglare de conturi între grupuri mafiote. „Iniţial, Banană s-a ocupat cu transportul de bani falşi şi marfă de contrabandă pînă a realizat faptul că poate transporta heroină. Din 2012 firma sa avea rute lunare în Belarus, livrînd heroină unei grupări mafiote care apoi s-a mutat în Lituania. Aceste transporturi reprezentau mare parte din venitul său. După ce Banană a descoperit valoarea heroinei pe piaţa neagră, a urmat rîndul valutei străine. Banii străini, a doua descoperire a lui Banană, au venit din toate locurile, de la China la Kazahstan, de la Georgia la Azerbaidjan”, notează Galeotti. Din cauza faptului că Kremlinul a pus sancţiuni asupra produselor occidentale, consumatorii care vor salam italian sau brînză franceză trebuie să se orienteze către piaţa neagră. Belarusul este unul dintre furnizorii principali.

Moscova a întărit piaţa neagră

În mod ironic, eforturile Moscovei de a sancţiona produsele occidentale nu au făcut decît să dezvolte şi să consolideze o piaţă neagră extrem de diversă şi bine pusă la punct. Galeotti spune despre contrabandiştii că au avut şi experienţa şi contactele pentru a reuşi acest lucru. Piotr Banană avea puţină experienţă în această zonă a pieţelor negre transfrontaliere. „Pentru a penetra această piaţă şi pentru a-şi crea o poziţie favorabilă a avut nevoie de noi parteneri în zonă. Aceşti parteneri proveneau atît din rîndul unor oficiali corupţi care asigurau şi permiteau transportul, dar şi din partea unor bande de interlopi care îi asigurau accesul la diverse lanţuri de magazine şi pieţe locale. Banană a devenit dependent de oficialii corupţi din diverse instituţii pe care nu-i are decît parţial sub controlul său. Avînd în vedere acest climat, nu este imposibil ca Banană să se elibereze de astfel de parteneri şi conexiuni, eventual să fie şi arestat. Mai mult decît atît, el şi-a legat soarta averii sale de un grup din Caucaz, care are relaţii cu grupuri georgiene din lumea interlopă a Moscovei. Piotr Banană nu are forţa şi experienţa conferite de viaţa în strada şi nu va putea să reziste dacă aceştia decid să-i preia afacerea”, arată Galeotti.

Vova şi destabilizarea

Actuala criză economică cu care se confruntă Rusia naşte noi oportunităţi pentru piaţa neagră şi pentru grupurile mafiote. Aceste oportunităţi reprezintă un risc mare de instabilitate, mai ales deoarece corupţia din instituţiile de stat contribuie din plin la promovarea acestei instabilităţi. „Creşterea conexiunilor criminale cu Belarusul a ajutat bandele mafiote din jurul oraşelor Rusiei precum Briansk, mai ales pentru faptul că sînt localizate pe ruta Moscova-Smolensk. Dacă sîntem sinceri pînă la capăt, preţurile pe piaţa neagră au crescut simţitor. Bandele de interlopi locali prosperă de pe urma taxării acestor bunuri din piaţa neagră. Taxarea fluxului din piaţa neagră înseamnă mai mulţi bani. Creşterea veniturilor acestor interlopi determină în mod direct şi creşterea numărului de membri ai diferitelor bande care activează pe piaţă”, constată Galeotti. În acelaşi timp, creşte capacitatea acestor organizaţii mafiote locale de a plăti mai mulţi oficiali corupţi şi de a investi în alte afaceri ilegale, inclusiv afaceri ce includ crime. Serviciul Federal Antidroguri din Rusia a informat că în Briansk au crescut cu 25% laboratoarele ilegale care produc metamfetamină.

Presiunile cresc

Odată cu anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, grupările mafiote şi-au sporit contactele cu bandele locale din Crimeea, extinzîndu-şi afacerile şi făcînd noi aliaţi pe piaţa neagră. „Avînd în vedere faptul că regiunea Crimeea beneficiază de o stabilitate mai mare, relativ imună faţă de influenţele lumii interlope, prin prezenţa puternică a FSB în zonă, situaţie se află sub control în prezent, chiar dacă controlul este limitat. Grupurile interlope georgiene au fost determinate să se retragă din Crimeea. Uciderea din Turcia a lui Vadim Ivanenko pare a fi un efort pentru controlul Kubanului, o regiune sudică a Rusiei situată aproape de Crimeea. Regiunea Crimeea devine din nou o miză a luptei pentru putere a lumii interlope, cu toate că a fost ferită de tensiuni de multă vreme. Bande reduse de interlopi se îmbogăţesc rapid datorită traficului de heroină în Rusia. Situaţia este tulbure deoarece bandele vechi au intrat în declin şi o altă generaţie de interlopi în jurul vîrstei de 30 de ani se ridică”, relatează Galeotti. Chiar şi în Moscova, unde lumea interlopă este foarte complexă dar mai stabilă decît în alte locuri, datorită faptului că statul este mai puţin tolerant faţă de grupurile mafiote violente, presiunile continuă să crească.

Frustrarea unui interlop

Vova este un criminal care crede că timpul lui a sosit acum, dar este foarte frustrat de situaţia actuală a lumii interlope. Acesta şi-a cîstigat porecla deoarece aminteşte de Putin (Vova este un diminutiv de la Vladimir). El este un lupător de arte marţiale ca Putin, cu toate că nu practică judo asemenea preşedintelui Rusiei, ci sambo. Vova a ajuns să-şi înfiinţeze propria firmă de scuritate după ce a lucrat ca gardă de corp în timpul zilei şi ca recuperator în timpul nopţii. „Această firmă îi permite în continuare să lucreze atît ziua, cît şi noaptea, fiind în acelaşi timp o bază pentru afacerile de şantaj sau de escrocherie pe care le derulează. Vova este un criminal perfecţionist care nu se dă la o parte să poarte un costum şi să se integreze printre diverşi clienţi corporatişti, dar care participă şi la încăierări dintre cele mai ciudate.

Dorinţa sa de a iniţia o colaborare cu clanuri tadjice şi kazahe înseamnă că a acumulat o poziţie considerabilă în industria de droguri, asigurînd protecţia transportului de heroină. Avînd în vedere toate afacerile sale am putea spune că Vova stă bine la capitolul financiar. El speră că va putea să-şi mute familia într-o comunitate în afara Moscovei, de unde s-au retras corporaţiile occidentale. Potrivit spuselor unui prieten apropiat al lui Vova, acesta este tot mai frustrat în ultimul timp. Ironia constă în faptul că în timp ce şi-a scos banii din Rusia, în ciuda eforturilor guvernamentale de a împiedica tranzacţiile off-shore, capacitatea de a-i investi în afaceri în Rusia este foarte îndepărtată. Motivul? Actualele reţele majore, care au relaţii strînse cu poliţia locală, nu-l vor accepta pe Vova în lumea lor închisă, dacă nu devine unul de-al lor”, subliniază Galeotti. Acesta este un cerc vicios care nu poate fi frînt decît dacă cei care fac parte din el renunţă în mod voluntar la o parte din privilegii sau cei tineri reuşesc să-i forţeze sa facă acest lucru. Instabilitatea începe să domine lumea interlopă din ce în ce mai mult.

Lumea interlopă rusă stă într-un echilibru fragil

Lumea interlopă din Rusia începe să semene tot mai mult cu Europa secolului XX din perspectiva umană, a facţiunilor create şi a rivalităţilor etnice care au dus inevitabil la conflicte regionale şi războaie între puteri. Astăzi creşte tensiunea în lumea interlopă şi concurenţa se intensifică drastic. „Un poliţist din Moscova mi-a spus că vremurile grele sînt un bun prilej pentru grupările infracţionale să se întărească şi să-şi consolideze puterea. Echivalează acest lucru cu un viitor război al lumii interlope?”, se întreabă Galeotti. Actuala criză s-ar putea să fie traversată fără prea mari incidente, dar în acelaşi timp acest lucru poate să nu fie adevărat, avînd în vedere că finalul depinde de prea mulţi factori.

Alexandru FILIMON, Adevărul.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40