Rusii vor crearea ”Republicii Orhei-Sor”

Încep destabilizările sociale în masă

Mihai CONȚIU

Vă reamintesc faptul că, după vizita la Moscova, pe 9 Septembrie, a celor doi deputați ai Partidului Șor (Reghina Apostolova și Petru Jardan) și a unui deputat comunist (Constantin Starîș), am scris: Deputații moldoveni ”s-au întîlnit, la Moscova, cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, precum și cu vicepreședintele Comitetului, Dmitri Novikov”. ”…ni se spune că ”unul dintre cele mai importante subiecte discutate a fost identificarea soluțiilor asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale în această Iarnă la prețuri accesibile”. 

”Am motive să cred că cei trei deputați le-au prezentat și garantat rușilor o susținere populară masivă din partea moldovenilor în războiul din Ucraina, dar și în eventualitatea în care Rusia, din disperare, ar ataca Republica Moldova, fie și prin activarea trupelor rusești staționate în Transnistria. Sub aspect politic, firește, nu aveau cum să nu se raporteze la reprezentarea parlamentară pro-rusească actuală (PSRM, PCRM și Partidul Șor”), la perspectivele erodării actualei guvernări (…), dar și să primească ”indicații și strategii” de tot felul despre cum să saboteze și să schimbe actuala guvernare prin orice mijloace, mai cu seamă în această Toamnă sau Iarnă”. Am încheiat citatul.

Prin urmare, în declarația lor oficială, acești trei deputați spuneau că ”unul dintre cele mai importante subiecte discutate a fost identificarea soluțiilor asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale în această Iarnă la prețuri accesibile”. Acum, însă, aflăm că ”Moscova este dispusă să livreze gaze raionului Orhei la prețuri preferențiale și să-și revadă decizia în privința embargoului asupra exporturilor moldovenești, pentru producătorii agricoli din această regiune”. 

În scrisoarea semnată de șeful Comitetului pentru Relații Externe al Dumei de Stat, Leonid Sluțki, expediată mafiotului penal și fugar Ilan Șor, se precizează că partea rusă este deschisă să acorde facilități în acest sens locuitorilor din raionul Orhei, adăugîndu-se că deputații fracțiunii Partidului „Șor” sunt invitați să efectueze o vizită repetată la Moscova.

Ilan Șor, la rîndu-i, a salutat deschiderea părții ruse și a anunțat că, în săptămîna 19-25 Septembrie, colegii săi din Parlament vor pleca din nou la Moscova, pentru a pune la punct toate detaliile. Totodată, Șor a făcut apel la cetățeni să participe la protestul din 18 Septembrie pentru a da jos actuala guvernare.

Astfel, constatăm că chestiunea aprovizionării cu gaze doar a raionului Orhei la prețuri preferențiale, precum și facilitarea exporturilor pentru producătorii agricoli din această regiune este o acoperire diversionistă pusă la punct de către serviciile secrete rusești. Tot sub acoperire, Leonid Sluțki este coordonatorul executanților moldoveni, un fel de intermediar între Centrala moscovită a serviciilor secrete rusești și deputații amintiți, inclusiv Șor și Vladimir Voronin.

Hai să zicem că anumite firme exportatoare din Orhei ale acoliților lui Șor vor putea duce cîteva poale de mere, pere, prune sau struguri în Rusia, dar prin care conductă anume le vor furniza rușii gaze celor cu case doar în raionul Orhei? Vor protesta împotriva guvernării din cauză că nu construiește pentru raionul Orhei o conductă specială pentru gaze?

Pe lîngă Transnistria și Găgăuzia subordonate Moscovei, acum rușii vor crearea ”Republicii Orhei-Șor”. Vedeți de ce erau necesare desființa raioanelor și revenirea la județe ori la trei regiuni? Vedeți de ce a desființat Voronin județele?

Pentru o astfel de tîmpenie agresivă și destabilizatoare la nivel național, SIS și Procuratura ar trebui, în regim de urgență, să-i ia bine la întrebări pe cei trei deputați înainte de a apuca să plece iarăși la Moscova, pentru noi instrucțiuni de sabotare a Statului Republica Moldova.

Duminică, 18 Septembrie, s-a dat startul protestelor destabilizatoare la ordinul Moscovei. Fostul om al legii și ex-președintele Voronin s-a aliat cu penalul Șor și au răspuns primii la chemarea rușilor. Vă dați seama în ce lume trăiesc aceștia și unde vor să-i tîrască pe moldoveni și în ce vor să transforme Țara? Dacă Putin recrutează criminali din pușcării pentru a-i face mercenari agresori în Ucraina, de ce Voronin sau Dodon să fie mai breji și să nu se alieze cu mafiotul Șor? Sunt sigur că Plahotniuc stă la pîndă, iar Dodon își pregătește discursul de regrete ”că l-a trădat”!

Am mai spus-o: probleme economice și cu aprovizionarea cu gaze și electricitate întîmpină întregul continent european, dar se va descurca și în această Iarnă. La rîndu-i, Republica Moldova va fi ajutată și se va descurca chiar poate mai bine decît unele State europene mult mai dezvoltate. Republica Moldova nu are o industrie și o economie mari consumatoare ca Germania, Franța, Italia etc.

Sunt destule motive pentru a protesta împotriva Guvernului, dar acestea nu aparțin Partidului Șor, PSRM și PCRM. Sub pretexte economice destabilizatoare, Moscova vrea să recîștige Republica Moldova prin ”proteste pașnice”, ca o compensație a umilinței militare la care este supusă armata rusă invadatoare în Ucraina.

În concluzie, dacă există un SIS și o Procuratură naționale patriotice, ar trebui să asistăm la cum îi vor chestiona pe cei trei deputați susceptibili de trădare a interesului național, de subminare a independenței și suveranității Țării, dar și la documentarea și investigarea finanțării ilegale a protestelor!