RUSII AU BOMBARDAT REGIUNEA ODESA

Cel puțin 19 oameni au murit, printre ei fiind patru copii

Cel puțin 19 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de agrement în orașul-port Odesa, vineri dimineață, au declarat oficialii ucraineni, citați de The Guardian.

Bilanțul victimelor bombardamentelor ruse de la Odesa a crescut la 19 persoane, anunță autoritățile ucrainene.

Conform presei ucrainene, rușii au lovit Odesa cu bombardiere strategice Tu-22, care au lansat rachete Kh/X-22 (sau AS-4 Kitchen în codificarea NATO), similare celei folosite la distrugerea centrului comercial din Kremenciuc.

Forțele armate ale Ucrainei au emis o alertă, îndemnînd locuitorii să se adăpostească după ce trei explozii și alarme de raid aerian au fost auzite chiar înainte de ora locală 1.

Purtătorul de cuvînt al armatei din Odesa, Serghei Bratchuk, a transmis printr-un mesaj pe Telegram, că o „rachetă inamică” a lovit orașul-port. „Din păcate, există victime”, a adăugat el.

Ulterior, Bratchuk a precizat că atacul cu rachetă a fost lansat din direcția Mării Negre.

„O rachetă a lovit o clădire rezidențială de nouă etaje, cealaltă un centru de agrement din regiunea Belgorod-Nistru”, a spus el.

Serviciul de Stat pentru situații de Urgență al Ucrainei a transmis că, vineri, la ora 6 dimineața, 14 persoane au fost ucise și 30 au fost rănite – inclusiv trei copii – în atacul asupra blocului.

Trei persoane – inclusiv un copil – au fost ucise într-un atac separat asupra centrului de agrement, iar una a fost rănită, a spus SES.

Salvatorii continuă să caute printre ruine, anunță Serviciul de Stat pentru situații de Urgență.

Atacul vine după ce forțele ucrainene au recîștigat Insula Șerpilor, o insulă strategică a Mării Negre în largul coastei de sud, lîngă orașul Odesa. Rusia a descris retragerea de pe Insula Șerpilor ca pe un „gest de bunăvoință”.