RUSIA ISI ADAPTEAZA DOCTRINA MARITIMA LA EXPANSIUNEA NATO
Întărirea poziţiilor strategice ale forţelor maritime ruse în Marea Neagră, precum şi menţinerea unei prezenţe în Atlantic şi în Mediterana figurează printre principalele orientări ale noii «doctrine maritime» a Rusiei, actualizată pentru a ţine cont de expansiunea «inadmisibilă» a NATO la frontierele sale.
Difuzat duminică pe site-ul de internet al Kremlinului, acest document este făcut public la cîteva luni după anunţarea noii doctrine militare a Rusiei, ca reacţie deja la întărirea capacităţilor Alianţei Atlantice în Europa centrală, în contextul unor tensiuni inedite, de la sfîrşitul Războiului Rece, între Moscova şi Occident pe fondul crizei ucrainene.
Noua «doctrină maritimă», un document de 46 de pagini, califică ca «inadmisibile proiectele de deplasare a infrastructurilor militare ale Alianţei către frontierele Rusiei».
Textul stabileşte în special obiectivul de «dezvoltare a infrastructurilor» Flotei Mării Negre în Crimeea, peninsulă anexată în martie 2014 la Rusia. Tot pentru regiunea Mării Negre, documentul prevede «reconstituirea accelerată şi completă a poziţiilor strategice ale Rusiei, susţinerea păcii şi stabilităţii».
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a precizat că «accentul este pus pe Atlantic şi Arctica». «Atenţia noastră dată Atlanticului este justificată de extinderea NATO către Est», a declarat Rogozin, citat de agenţiile de presă ruse.
Referitor la zona Atlanticului, noua doctrină vizează «garantarea unei prezenţe militare navale suficiente a Rusiei în regiune». Acelaşi scop este urmărit şi pentru Mediterana, cu o desfăşurare «permanentă».
Pentru Arctica, unde autorităţile ruse mizează pe producţia de hidrocarburi, Moscova are în vedere «reducerea ameninţărilor la securitatea naţională şi garantarea stabilităţii strategice». Documentul prevede «desfăşurarea de forţe ale Flotei Nordului».
Sursa: Agerpres