Rusia a atacat militar si Republica Moldova!

Lașitatea conducerii Țării sau așteptarea unei ”invazii rusești prietenoase”?

Mihai CONȚIU

Un angajat al unui sanatoriu care aparţine Republicii Moldova de la Sergheevca a murit, iar alţi cinci au fost răniţi în urma bombardamentelor, a anunţat Vineri, 1 Iulie, ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco.

„Ministerul Sănătăţii deţine în Sergheevca un Centru de reabilitare pentru copii. Este un sanatoriu renovat, cu condiţii bune, copiii cu probleme de sănătate din Republica Moldova avînd posibilitatea să beneficieze de servicii medicale de reabilitare pe litoralul Mării Negre. (…) În urma atacului, Centrul nu a avut de suferit grav, doar geamurile cazangeriei fiind făcute ţăndări, dar, cu regret, am fost anunțaţi că 5 colaboratori ai Centrului sunt răniţi şi unul a decedat, ei toţi locuind în clădirea care a fost afectată de bombardamente”, a scris Nemerenco.

La rîndu-i, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a reacționat astfel: „Deplîngem noutatea tristă că un angajat al Centrului de reabilitare pentru copii al Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova a murit, iar alţi 5 angajaţi au fost răniţi. Este încă o dovadă de agresiune inacceptabilă asupra obiectivelor civile după recentul atac din oraşul Kremenchuk.”

Doar atît?!? Doar aceste reacții anemice ale oficialităților Statului Republica Moldova față de aceste agresiuni armate criminale ale Rusiei lui Putin împotriva unui obiectiv civil care este teritoriu al Republicii Moldova?!?

Înțelegeți că, practic, prin acest atac criminal, Putin a declanșat deja o ”operațiune specială” și împotriva Republicii Moldova?

Înțelegeți că, practic și în regim de urgență națională, populația Republicii Moldova este informată despre această ”agresiune prevestitoare” ca și cum ar fi fost vorba despre un accident rutier?

Înțelegeți că, practic și în regim de urgență națională, MAEIE trebuia să-l cheme pe ambasadorul rus de la Chișinău ca să-i ceară explicații?

Înțelegeți că, practic și în regim de urgență națională, Guvernul Republicii Moldova trebuia să emită un comunicat de protest dur față de Guvernul Federației Ruse?

Înțelegeți că, practic și în regim de urgență națională, președinta Maia Sandu trebuia să convoace, în ședință, Consiliul Suprem de Securitate imediat, pînă după miezul nopții, pînă dimineață, ca să evalueze factorii de risc național ”și să-și activeze liniile telefonice securizate” pentru consultări cu virtualii aliați ai Republicii Moldova?

De ce am avut parte doar de aceste reacții anemice și lașe? Așteaptă cineva din conducerea Republicii Moldova ”o invazie prietenoasă a Rusiei lui Putin”? Ceva nu se leagă!