Rușii și ucrainenii și-au transmis reciproc liste nominale pentru cel mai mare schimb de prizonieri de război

Rusia și Ucraina au făcut schimb de liste cu numele și datele a 1.000 de prizonieri de război din fiecare țară, în vederea pregătirii celui mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului, au anunțat, Joi, surse oficiale, citate de EFE și Reuters, citate de Agerpres.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat, Joi, pentru media ruse, că Moscova a predat lista responsabililor de la Kiev și așteaptă răspunsul acestora. La scurt timp, Peskov a anunțat că Rusia a primit lista cu prizonieri de război din partea Ucrainei.

”Într-adevăr, tocmai am primit-o”, a declarat, pentru Interfax, purtătorul de cuvînt al Președinției ruse.

Președintele Volodimir Zelenski a comunicat că a prezidat o reuniune, în cursul zilei de Joi, cu cei mai importanți oficiali din domeniul securității și al serviciilor de informații în vederea pregătirii acestui schimb major de prizonieri. El a confirmat că Administrația sa a întocmit deja o listă cu numele prizonierilor de război ucraineni ținuți captivi în Rusia, care urmează să intre în cadrul schimbului respectiv.

”Noi clarificăm detaliile tuturor persoanelor incluse pe listele trimise părții ruse”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare, relatînd despre întîlnirea sa cu ministrul Apărării, Rustem Umerov, și cu alți responsabili ucraineni.

Președintele ucrainean a explicat că, pe lîngă Umerov, care supervizează pregătirile pentru acest schimb, serviciile de informații, Ministerul de Interne și chiar Biroul prezidențial sunt implicați în organizarea acestui schimb, despre care Zelenski a spus că este ”probabil singurul rezultat tangibil al reuniunii de la Istanbul cu rușii din 16 Mai”.
Andri Iusov, purtător de cuvînt al Direcției principale de informații de pe lîngă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), a confirmat, de asemenea, Joi, că lista ucraineană a fost deja transmisă părții ruse.

Rușii și ucrainenii au convenit să efectueze cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului, în Februarie 2022, în primele lor negocieri directe din ultimii trei ani, găzduite de orașul turc Istanbul. Data exactă și formatul schimbului nu au fost încă stabilite.

A doua rundă de negocieri directe dintre cele două părți ar putea avea loc la Vatican, deși Moscova și Kievul nu au confirmat încă această informație, potrivit EFE.