ROMÂNIA SE AFLĂ PE HARTA CU ZONELE CELE MAI EXPUSE LA CUTREMURE DEVASTATOARE

Ce se mai poate întîmplă în România după cutremurul din seara zilei de 10 Septembrie. "Este aşteptat un seism devastator". Cînd se va întîmpla

În 4 Martie 1977, s-a produs un cutremur care a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, durata 56 de secunde. Au fost 1.570 de victime, dintre care 1.350 în Bucureşti, unde s-au prăbuşit 33 de clădiri. În Bulgaria, în localitatea Sviştov s-au prăbuşit trei blocuri şi au murit o sută de oameni. Cutremurul s-a simţit pînă în Moscova. El a produs efecte puternice asupra solului, cum ar fi crăpături şi fenomene de lichefiere a solului.

Cel mai puternic cutremur cu o magnitudine de 7,8 s-a produs în 1802. Atunci s-a prăbuşit Turnul Colţei. Nu au fost multe victime deoarece nu erau aglomeraţii urbane. În 1838 s-a produs un alt cutremur cu magnitudinea de 7,5. Au fost peste 700 de victime.

În 10 Noiembrie 1940, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,7. Atunci s-a prăbuşit blocul Carlton, cea mai înaltă clădire din Bucureşti. Victimele au fost în număr de 1.000, dintre care 500 au fost găsite sub dărmăturile blocului Carlton.

Un alt cutremur cu magnitudinea peste 7 s-a produs în 1986. Nu au fost victime omeneşti. Cel mai mare cutremur din SUA s-a petrecut în 1964, în Alaska, magnitudine 9,2 pe scara Richter, 131 de morţi. S-au produs dislocări mari de gheaţă şi tsunami ucigători. În aceeaşi zi au fost 11 replici, cu magnitudine de peste 6 grade, a fost distrus oraşul Anchorage.

În 1906, în California, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,8 şi au fost 3.000 de morţi. În 1960, în Chile, a avut loc un cutremur de 9,6 pe scara Richter. Au rămas fără locuinţe peste două milioane de oameni iar morţi au fost peste 5.000.

Există credinţa că animalele pot prezice cutremurele. În anul 373 î.e.n., se pare că animale precum şoarecii, şerpii, nevăistuicele au plecat din oraşul grecesc Helice cu cîteva zile înainte să se producă un cutremur devastator. Documentele vorbesc despre un cutremur devastator, după care au urmat valuri uriaşe, în urma cărora toate vasele spartane care se aflau în zonă au dispărut.

Sînt numeroase alte mărturii cum că animalele anticipează cutremurele, de exemplu somnii ies din apă pe mal, găinile nu mai ouă, şerpii ies din ascunzişuri, albinele părăsesc stupul. O teorie vorbeşte despre faptul că animalele simt vibraţiile Pămîntului. O altă teorie susţine că ele detectează descărcările electrice sau gazele emanate de Pămînt. Alţii susţin că aud ultrasunetele ce se produc în momentul fragmentării rocilor, sau că sînt sensibile la modificările cîmpului electromagnetic al Pămîntului.

 În 1975, oficialităţile chineze au evacuat cu cîteva zile înainte de producerea unui cutremur, cu magnitudinea de 7 pe scara Richter, oraşul Haicheng, graţie studiului comportamentului animalelor. George Berkland, geolog, susţine că înaintea unui cutremur devastator, se măreşte numărul cîinilor şi pisicilor care se pierd.

Profesorul turc, Osman Bektaş a avertizat că în Marea Neagră există o falie care poate produce cutremure pînă la 7,5 grade Richter. ONU avertizează că în cazul unui cutremur devastator, peste un milion de oameni sînt în pericol.

 Pe o hartă de hazard a cutremurelor în Europa, România se află în zona cea mai expusă la cutremure, alături de Grecia, Turcia, Italia. În cazul României cele mai riscante zone sînt cele din Sud şi Sud Estul ţării unde cutremurele sînt mai dese şi de intensitate mai mare.

Geofizicienii vorbesc despre posibilitatea producerii unui seism pe coasta Nord-vestică a SUA, care poate să depăşească magnitudinea de 9 pe scara Richter. Un astfel de cutremur s-a produs în acea zonă acum 300 de ani. Cutremurul a produs un tsunami uriaş care a ajuns pînă în Japonia, distrugînd oraşele de pe coasta oceanului.

În ceea ce priveşte relaţia Soare-Pămînt, cercetătorii au constatat faptul că energia primită de la Soare poate genera un fenomen sub numele de cutremur spaţial. Cînd una dintre liniile cîmpului magnetic se încarcă cu prea multă energie, se rupe iar o parte din energie se îndreaptă către Pămînt.

Această linie poate atrage particule din atmosfera Pămîntului, formînd un jet de plasmă. Aceste jeturi lovesc alte zone ale cîmpului magnetic, producînd cutremure de pînă la şase grade pe scara Richter. În ceea ce priveşte predicţiile privind producerea unui seism, cercetătorii americani au lansat un experiment în acest sens. Ei susţin că atunci cînd nivelul energiei statice de sub sol creşte, în următoarele zile se produce un seism.

Activitatea subterană produce schimbări care produc curenţi electrici intenşi. În falia San Andreas din California se pot observa zece pulsuri într-o zi. Falia se mişcă în continuu. Înainte cu două săptămîni să se producă un seism, numărul pulsurilor creşte, coborînd la numărul obişnuit de pulsuri cu puţin timp înainte ca falia să se deplaseze şi să se producă seismul.

Studiind ciclicitatea cutremurelor, oamenii de ştiinţă au declarat că în România este aşteptat să aibă loc un cutremur cu magnitudinea peste 7 pe scara Richter, asemănător celui din '77. George Purcaru, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, cel care a prezis cutremurul din 1977 spune că un seism de o magnitudine similară va avea loc în România în 2014-2015.

Sursa: efemeride.ro