ROMÂNIA DE LA EGAL LA EGAL CU SUA? CINEVA ARE PROBLEME!

„Unionista” Pavlicenco, dezinformînd prin fum de Lulea

Autor: Mihai CONŢIU

Poate că n-aş fi revenit, dragi cititori, la subiectul vizitei asistentei secretarului american de stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland, în România dacă nu aş fi văzut crasa dezinformare la care recurge „unionista” Vitalia Pavlicenco pe Blogul domniei sale. Ca şi mulţi alţi astfel de politicieni, este lesne de bănuit că şi doamna Pavlicenco îşi imaginează că moldovenii sunt destul de ignoranţi încît să fie înşelaţi ca nişte copii de grădiniţă. De aceea în prezent R. Moldova este un stat asediat din interior şi exterior.

Legat de vizita oficialului american, doamna Pavlicenco, pe Blogul domniei sale, pentru care înţelegem că plăteşte ca să-i fie preluat de „Unimedia”, dă nişte titluri aiuritoare de genul: „SUA felicită România pentru sprijinul acordat RM. Ce i-a mai spus emisarul american lui Băsescu” sau „De azi este oficial: SUA susţine Unirea Republicii Moldova cu România”.

Sub primul titlu, doamna Pavlicenco notează: „Am urmărit ce s-a dat la TV despre Victoria Nuland la Bucureşti. Remarcile noastre ar fi că vizita este într-un moment important, care a dat imagine pozitivă României. Mi-au plăcut aprecierile legat de creşterea economică, de împlinirea a zece ani de la aderarea României la NATO, de cooperarea americano-română, de interesul pentru intensificarea acestei cooperări.

Din unele informaţii ale noastre, venite de mai departe, lui Traian Băsescu i s-a sugerat că, dacă face declaraţii unioniste privind al doilea stat românesc, Republica Moldova, ele să fie neapărat însoţite de acţiuni şi fapte concrete, adică să nu rămână la nivelul declaraţiilor. Cred că este un semn bun şi mai cred că Preşedintele României va avea grijă ca afirmaţiile şi planurile evocate de domnia sa să devină cât mai materializate. Toţi politicienii importanţi din România ar trebui să aibă în prim-planul preocupărilor lor şi destinul românilor din stânga Prutului. Mai ales acum.”

Observaţi cum doamna în cauză se dedă la cele mai grosolane manipulări! Îi tîmpeşte pe moldoveni ca pe timpurile sovietice. Politician fiind, este obişnuită cu o astfel de practică, mai ales că a condus şi Agenţia de stat „Moldpres”. Prin ce i s-o fi sugerat lui Băsescu faptul că „dacă face declaraţii unioniste privind al doilea stat românesc, Republica Moldova, ele să fie neapărat însoţite de acţiuni şi fapte concrete, adică să nu rămână la nivelul declaraţiilor”, este greu de priceput, mai ales că doar creierul hibrid sovieto-unionist al doamnei Pavlicenco poate concepe aşa ceva.

Oameni buni, ca să înţelegeţi mult mai bine cum desconsideră această doamnă politician pe moldoveni, vă mai reproducem, iarăşi, spusele asistentei secretarului american de stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland: „SUA susţine integritatea teritorială a Moldovei şi dreptul ei de a-şi alege viitorul şi drumul. Am susţinut Parteneriatul Estic şi drumul european pe care l-a ales Moldova. Îi încurajăm şi am vorbit cu oficialii europeni pentru a susţine în continuare consolidarea democraţiei în Republica Moldova şi asocierea ei cu Uniunea Europeană. România are un rol de mentor şi SUA este alături de România pentru sprijinirea Republicii Moldova pe toate planurile. Am discutat despre Moldova în toate întîlnirile mele din această vizită.”

Aşadar, aţi înţeles că Nuland dă de pămînt cu „proiectul unionist” al lui Băsescu, recunoscînd că SUA susţine integritatea teritorială a Moldovei.

Vrînd să-şi blindeze şi mai bine dezinformarea, doamna bunicuţă neruşinată Pavlicenco mai preia şi titlul unui anume Lulu-Luluţă-Lulea Marius Dorin care răcneşte cam aşa: „Este oficial: SUA susţine Unirea dintre România şi Republica Moldova”. Mai înţelege cineva ceva? Nu-i aşa că ne cred proşti cu desăvîrşire? Ce altceva este oficial în afara faptului că „SUA susţine integritatea teritorială a Moldovei şi dreptul ei de a-şi alege viitorul şi drumul”?

Adrian Năstase, care ştie ce spune

Întemniţatului fost premier al României, Adrian Năstase, indiferent de păcatele sale penale, nu i se poate nega cultura, inteligenţa şi spiritul analitic. Prin urmare, considerăm că este relevant să vă oferim cîteva extrase din consideraţiile sale faţă de vizita asistentei secretarului american de stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice în România. Citiţi cu atenţie pentru că aşa şi este!

Adrian Năstase: ”Deocamdată, vedem că Europa este mai curînd vizitată de vicepreşedintele american şi nu de preşedinte, iar România este vizitată de un asistent al secretarului de stat şi nu de către Secretarul de stat american, care a fost însă, recent, la Chişinău. (...) ...gestionarea curentă a relaţiilor bilaterale, la nivel sub-strategic, este realizată de persoane de nivel 3 şi 4, la Washington, pe o componentă care se bazează, într-o anumită măsură, pe opţiuni subiective, pe contacte sporadice (inclusiv din vina autorităţilor române).

Aşa se explică unele din gafele de comunicare, accelerate încă din perioada mandatului ambasadorului Gittenstein. Voi menţiona doar două dintre cele mai recente:

1. “Convocarea intempestivă” a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Adrian Bordea şi a ministrului de Justiţie Robert Cazanciuc, pentru consultări, la Ambasada americană. Dacă dorea unele informaţii, însărcinatul cu afaceri a.i. la Bucureşti putea să meargă el la sediul celor două instituţii pentru a le obţine. Aşa însă, practic, cei doi demnitari au mers pe teritoriu american (în Ambasadă), dînd impresia că sunt chemaţi la ordine. În plus, cei doi reprezintă două puteri distincte ale statului – Justiţia şi Guvernul, care, nu-i aşa, ar trebui să fie separate. Această “convocare” vine după comunicatul dat anterior “intempestiv” de către Ambasadă, în legătură cu două proiecte de legi în dezbaterea Parlamentului. Ori, regulile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice sunt valabile şi pentru Ambasada americană de la Bucureşti. Dacă existau îngrijorări, ele trebuiau prezentate direct la MAE, la Guvern sau la Parlament şi nu lansate public, interferînd cu viaţa politică românească.

2. Al doilea element nepotrivit de comunicare publică îl reprezintă introducerea în comunicatul referitor la vizita doamnei Victoria Nuland, în temele de discuţie, a problematicii statului de drept în România. Comunicatul a fost propus, evident, de către staff. El a fost nefericit, pentru că a generat o ambianţă tensionată, cu efecte asupra discuţiilor, dînd senzaţia că adjunctul secretarului de stat vine la Bucureşti pentru a trage de urechi autorităţile. (...) În final, subliniez că relaţia cu Statele Unite este o relaţie fundamentală pentru România dar că ea trebuie să se bazeze pe respect, pe reciprocitate şi pe dialog.”

Propaganda băsistă, care compromite imaginea României

Purtătorul de cuvînt al PSD, Cătălin Ivan, Sîmbătă, 11 Ianuarie, a declarat: "Propaganda băsistă compromite imaginea României prin mesajele negative promovate. Intoxicările propagate în ultimele zile au fost desfiinţate de către asistentului secretarului de stat... Nuland a declarat că SUA susţin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi dreptul de a îşi alege propriul drum. Este un avertisment dat lui Traian Băsescu, care promovează un discurs lipsit de prudenţă în ceea ce priveşte unirea Republicii Moldova cu România şi, deopotrivă, o confirmare privind corectitudinea discursului moderat şi constructiv promovat de premierul Victor Ponta pe această temă", a declarat Cătălin Ivan. 

Prin urmare, despre ce oficializare americană a unirii României cu Republica Moldova mai putem vorbi? Cît de proşti îi crede doamna bunicuţă politician Pavlicenco pe moldoveni? Dar agentul propagandist al lui Băsescu, ăla cu Acţiunea 2012, Lulu-Luluţă-Lulea Marius Dorin? Adevărul este că chiar aceştia, la comanda lui Băsescu, vor să-i retrimită pe moldoveni în Siberia!

Doar presa aservită lui Băsescu a fost acreditată

Pe cît de servilă faţă de SUA este „România lui Băsescu”, iar asta pentru că nu are voie să mişte în front, pe tot atît de cinic şi dictatorial încalcă Băsescu principiile statului de drept şi pune botniţă jurnaliştilor care îndrăznesc să rostească adevărul.

În vizita efectuată la Bucureşti, asistenta secretarului american de stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland, a insistat tocmai asupra problematicii statului de drept şi necesitatea existenţei unei prese libere. Cu toate acestea, principiile în cauză erau încălcate chiar în timpul aflării doamnei Nuland la Bucureşti. Un exemplu strident: Sîmbătă, 11 Ianuarie, la conferinţa de presă susţinută la Ambasada SUA din Bucureşti de către Victoria Nuland, au avut acces doar jurnaliştii de la medii de informare favorabile lui Traian Băsescu şi grupării politice pe care acesta o susţine. În cazul dat este vorba de „Evenimentul Zilei”, „România Liberă”, „gândul.info”, „HotNews”, „B1TV”, „Mediafax”, precum şi „TVR” şi agenţia „France Presse”.

În mod flagrant, Agenţia naţională de ştiri „Agerpres” şi Radio România Actualităţi (RRA) nu au primit acreditări. Bătător la ochi este faptul că „Agerpres” are contracte şi cu o serie de agenţii de presă străine pentru preluarea ştirilor, iar „RRA” este singurul post de radio cu 100% acoperire naţională, însă la conferinţa de presă a fost invitat un site obscur (româno-moldovean) care efectuează transmisii online de la unele evenimente politice şi economice.

În privinţa „Agerpresului”, două surse oficiale din cadrul instituţiei au menţionat pentru „Cotidianul.ro” că „nu-şi explică neinvitarea agenţiei, mai ales în condiţiile în care a fost invitată agenţia particulară de ştiri (Mediafax – n.a.) şi a fost invitat şi site-ul moldovenesc „privesc.eu”.

Tot pentru „Cotidianul.ro”, surse din cadrul RRA au declarat aceeaşi versiune: „La începutul săptămînii trecute, un reporter de-al nostru s-a prezentat la ambasadă cu documente prin care solicita acreditarea, dar i s-a răspuns sec: «nu se poate»”.

De asemenea, la Ambasada SUA au fost invitate la discuţii cu Victoria Nuland şi cîteva ONG-uri, toate fiind cunoscute ca avînd orientare pro-Băsescu.

Reţinînd că este vorba de o prezenţă la Ambasada SUA, este greu să concepem că oficialii americani să nu fi sesizat această anomalie. Asta înseamnă că americanii acceptă tacit autocratismul locotenentului lor român Băsescu, excepţie făcînd doar pretenţiile sale asupra R. Moldova.

În acest context, cum putem percepe declaraţia făcută de Victoria Nuland, potrivit căreia „SUA consideră oriunde în lume că presa liberă e fundamentală. Relaţia între Guvern şi media trebuie să fie transparentă. SUA au un angajament aici în Romania pentru a susţine presa liberă şi vom continua să facem asta”? Ipocrizie? Politica dublelor standarde?

Prin urmare,

destule lucruri sunt clare, iar noi vom încerca să reţinem concluziv cîteva. În primul rînd, SUA nu susţin nici pe departe unirea Republicii Moldova cu România, fapt care demonstrează că „proiectul” lui Băsescu a fost unul mort din start, „o furtună într-un pahar cu apă”. Acesta este şi motivul pentru care persoane ca Pavlicenco sau Lulea, Acţiunea 2012 mint de îngheaţă apele în pofida unei poziţii americane destul de clare.

Este clar că Băsescu se foloseşte de unii moldoveni naivi în scopuri strict electorale şi personale. L-a susţinut pe Vladimir Voronin în 2005 şi spune acum că îi este adversar tocmai că seamănă între ei de minune – ambii au o ură patologică faţă de presa care nu li se subordonează, amîndurora le place să deţină controlul absolut asupra Justiţiei, Procuraturii, CC, CSM, serviciilor secrete, MAI, Armată etc., amîndoi sunt obsedaţi de Putere şi amîndoi vor să unească R. Moldova cu cîte o ţară, numai liberă să nu fie!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39