”Revenirea” lui Plahotniuc si spaimele lui Filat

Fugarul e ”activat”, iar ex-premierul transpiră pentru siguranța banilor lui

Mihai CONȚIU

Ieșirea la rampă a lui Vladimir Plahotniuc, prin lungul interviu acordat site-ului Tribuna.md, e de natură să neliniștească un număr cu mult mai mare de personaje decît ne-am putea imagina la o primă vedere, inclusiv din România social-democraților. Printre multe altele, Plahotniuc ne asigură că va reveni în politică și în Țară pentru a o ridica de pe butuci. Se înțelege că interviul lui se înscrie în amplul plan rusesc de cucerire a Republicii Moldova pe cale politică, indiferent de calitatea morală ori trecutul infracțional al executanților moldoveni. Astfel, Plahotniuc se înscrie în tabloul general în care figurează protestele maraton ale simpatizanților lui Ilan Șor, ale socialiștilor și comuniștilor, ”nemulțumirile” revanșarde ale liderilor găgăuzi, precum și ”focarul” transnistrean.

E clar pentru oricine că revenirea fizică a lui Plahotniuc în Țară nu-i posibilă decît într-un singur context – răsturnarea prin forță a actualei guvernări (rușii nu mai au răbdare să aștepte alegerile parlamentare la termen!) printr-o revoltă generală declanșată de toți cei arătați mai sus. E demn de reținut că ”scînteia transnistreană” poate juca un rol decisiv, dar, totodată, se poate și întoarce împotriva liderilor separatiști. Să nu uităm că Ucraina a avansat deja soluția anihilării separatismului transnistrean, în cooperare cu autoritățile moldovenești! Totodată, există certitudinea că Occidentul va recurge la măsuri decisive pentru a nu permite Rusiei să transforme Republica Moldova într-un aliat combativ al Moscovei împotriva Ucrainei. Dar să revenim la subiectul propriu-zis!

După cum sugeram la început, după interviul cu Plahotniuc, mulți au început să transpire de emoție. Primul și cel mai notabil a fost Vlad Filat. Într-o postare pe Facebook, remarcînd că Plahotniuc face jocul rușilor, Filat notează”Niciodată acesta (Plahotniuc; n. aut.) nu a fost anti-rus, ci doar pentru el și interesul său, iar astăzi face exclusiv jocul Moscovei pentru deturnarea Republicii Moldova, sperînd că, astfel, va scăpa de arestare”.

Recitiți cu atenție afirmația făcută ca să înțelegeți că, în realitate, Filat chiar se descrie pe el însuși. Păi nici Filat nu a fost vreodată anti-rus. O dovadă în acest sens sunt acțiunile lui în calitate de premier care, făcînd pe placul rușilor, a dus la limită compromiterea asocierii Republicii Moldova cu UE. Șor nu a participat determinant la furtul miliardului și la însușirea aeroportului fără acceptul politic de acoperire a lui Filat, dar și cu îngăduința lui Plahotniuc.

Lui Plahotniuc, în acest context, nu i se poate descoperi absolut nici o semnătură incriminantă. La fel și în ceea ce îl privește pe Filat, probabil, însă există martorul Șor, care i-a fost complice și i-a și dat partea lui din furtul miliardului, precum și alte comisioane legate de aeroport. Chiar dacă Plahotniuc l-o fi deposedat pe Filat de multe averi, acesta nu-i nici pe departe așa de sărac cum pozează după ce a ieșit din pușcărie. Filat are motive să transpire de emoție cu gîndul la siguranța sutelor de milioane mascate în fel și chip prin lume, inclusiv în SUA.

”A rămas ceea ce a fost din totdeauna, un om fără demnitate, cu gîndire și acțiuni banditești”, spune Filat despre Plahotniuc, de parcă, iarși, ar vorbi despre el. Păi nu lipsa de demnitate a unui om cu gîndire și acțiuni banditești l-a determinat pe Filat să ia de la Șor milioane cu duiumul pentru că îi asigura protecție politică?

În materie de hoții uriașe, la scară națională, și abuzuri politice în interes personal, Filat se află pe aceeași treaptă penală cu Plahotniuc și Șor. Nu există dorință politică pentru investigarea penală pînă la capăt a furtului miliardului deoarece complicitățile politice cuprind personaje nu doar de ieri, ci și de astăzi. O spune și Plahotniuc, iar mie, personal, mi-au spus-o și demonstrat-o și cîțiva experți occidentali. De aceeași lipsă de voință politică în lupta totală împotriva corupției și pedepsirea vinovaților beneficiază inclusiv Vlad Filat.

După cum explicam mai sus, revenirea fizică a lui Plahotniuc în Țară nu este cu putință, dar implicarea lui, alături de extrem de vizibilul Șor, în scenariul rusesc de ”cucerire politică” a Republicii Moldova, poate da mari dureri de cap actualei guvernări. Asta se întîmplă deoarece însăși guvernarea, prin lipsă de transparență, incapacitate managerială, amatorism și aroganță stupidă, le oferă ”motive sociale”, nu geopolitice și geostrategice rusești, unor adversari ca Șor, Plahotniuc, socialiștii și comuniștii.  

Este dramatic pentru Republica Moldova că actuala guvernare a reușit anti-performanța de a-și oferi o alternativă la guvernare în persoana unor interlopi, politicieni corupți ori expirați. Angajamentele lui Plahotniuc prin care spune că va reveni la Putere deoarece este singurul care e capabil să salveze Țara sunt apă de ploaie. A avut odată Puterea și ne-a demonstrat TOTUL, tot ce este capabil, la fel și Voronin, Dodon, Filat și alții, iar asta pentru că sunt definitiv expirați. La fel vor deveni și actualii guvernanți, după ce Occidentul nu-i va mai susține, dacă ar apărea, în perspectivă, vreun lider curat și promițător, dar asta, deocamdată, e doar un vis!

În încheiere, revenind la penalul Șor, recunoscut oficial inclusiv de americani drept exponent al planurilor rusești în Republica Moldova, dar și de jefuitor al banilor poporului, nu putem să nu ne gîndim la gradul de prietenie și respect național reciproc dintre Republica Moldova și Statul Israel. Unde-i abilitatea diplomaților actualei guvernări de a convinge autoritățile israeliene că e sub demnitatea lor națională să protejeze un bandit de talia lui Șor, neadmițînd încă expulzarea lui în Republica Moldova, chiar dacă are cetățenia Statului Israel? E și greu, dar și ușor să răspundem, dar mai bine tăcem, ca să vedem cît vom mai ”asculta” și tăcerea guvernanților în această chestiune al dracului de delicată!