Replica pentru unii manipulatori semidocti de la Anticoruptie.md

S-au făcut jurnaliști pentru că n-au prins un loc de vînzător la o tarabă din Piața Centrală

Mihai Conțiu

Cei mai mulți dintre cei angajați pe post de ”jurnaliști” pe la posturile de televiziune, numeroase site-uri de știri și investigații etc. au un handicap revoltător și de care nu le pasă: sunt inculți, agramați, obraznici și, ca orice prost care se respectă, cred că sunt deștepții lumii care le știu pe toate. În pofida istețimii de care fac paradă gălăgios, sunt proști de bubuie! Ei cred că profesia de jurnalist constă în a pune întrebări, indiferent de cît de tembele sunt. Întrebări știe să pună și banditul care-ți intră în casă pentru a te jefui. Cu toate acestea, acești pseudo-jurnaliști sunt fericiți și sunt teribil de încîntați de ei, fără să aibă habar că nu sunt jurnaliști decît în fișa postului care i-a angajat. Angajarea lor în aceste funcții înseamnă pentru ei diferite oportunități – fătucile care apar pe ecranele televiziunilor își vînează ”marea partidă matrimonială bănoasă”, iar prichindeii masculi vînează bani și alte avantaje materiale și sociale ”ca să nu scrie” sau să scrie ”convenabil”. Cam toți sunt un fel de Plahotniuc, Șor ori Usatîi.

După această prea lungă introducere, deși incompletă de fapt, e timpul să vă spun că am decis că este strict necesar să dau o replică unui ”articol” calomnios, manipulator, mincinos prin lipsa documentării și cu tente subversive de răutate programată împotriva mea. ”Articolul” a apărut pe site-ul Anticorupție.md pe data de 22.V.2020 și se referă la aceea că, prin Decret Prezidențial, mi-a fost conferit Ordinul ”Gloria Muncii”. Firește că cine a scris acest ”articol” nu a avut curajul să-l și semneze. În loc de numele unui autor, apare semnătura ”Anticorupție.md”. Prin asta trebuie să înțeleg că toată redacția s-a concentrat să scrie, în comun, acest ”articol”. E cu atît mai descalificant și veți vedea de ce. Ziariști…!?! Cine a scris acest articol ”știe că știu” că s-a hrănit cu finanțări de la Plahotniuc, de la…, de la… și de la…! Crede că are motive să mă urască pentru că l-am criticat pe Plahotniuc permanent, de cînd a ieșit din gaura de șarpe veninos și a intrat în politică, dar și pe Ilan Șor!

Iată de ce ”articolul” este un atac calomnios scris neprofesionist și cu rea-intenție!

Citez din ”articol” fără să-i fac corecturi: ”Mihai Conțiu, vizat în mai multe decizii ale Consiliului de Presă și în hotărîri judicătorești pentru defăimare și insultă, a fost distins cu Ordinul Gloria Muncii pentru „activitate publicistică intensă și înalt profesionalism”. Auziți: ” vizat în mai multe decizii ale Consiliului de Presă”! De fapt, e vorba despre DOUĂ, nu ”mai multe”. De prima nici nu-mi mai amintesc bine și nici n-am chef s-o caut. A doua am descoperit-o întîmplător și nu am nici un motiv s-o contest întrucît nu mă simt lezat cu nimic.

Consiliul de Presă, a cărui autoritate nu o recunosc, a răspuns prin niște recomandări generice și unui anume Ion Gnatiuc, care mi-a reclamat limbajul folosit în Facebook, într-o postare tip pamflet la adresa Marinei Tauber, el considerînd că este vorba despre un limbaj stigmatizant şi discriminator. Rețin, fără să mă mir, că cine a semnat acest ”articol” se erijează, subtil, și în avocat mediatic al penalei Marina Tauber. Cert este că acest străjer al penalei Tauber a obținut de la Facebook ștergerea postării cu pricină. Privitor la acele ”hotărîri judicătorești pentru defăimare și insultă”, voi vorbi mai la vale.

Ca o paranteză, referitor la închipuitul meu limbaj tendențios, ținînd seamă de ”rigorile” impuse de către Consiliul de Presă și Codul Deontologic al Jurnalistului, constat că, indirect, aceștia i-ar pune la zid pe Eminescu, Creangă, Topîrceanu, Miron Radu Paraschivescu etc. ”pentru poetizarea și literaturizarea limbajului licențios”!

Citez, mai departe, din ”articol”, tot fără corecturi: ”Conțiu s-a remarcat prin publicarea articolelor denigratoare în adresa politicienilor pro-români, a oamenilor de cultură, jurnaliștilor și scriitorilor, printre care Nicolae Dabija și Grigore Vieru. A fost impus de mai multe ori, de instanțe să-și ceară scuze, să publice dezmințiri și să achite prejudicii pentru denigrare”.

Acum vorbim iarăși despre incultura, agramatismul, reaua intenție și neprofesionalismul mîinilor și capului moldovenesc care a conceput acest ”articol”. Orice jurnalist profesionist care se respectă pe sine și respectă și profesia, după un răgaz de atîția și atîția ani și dacă ar fi animat de scrierea adevărului, ar fi putut consulta cronologic ziarul nostru și pe cel al lui Dabija din arhiva bibliotecii. Astfel, ar fi aflat că eu nu i-am atacat niciodată pe Dabija și Vieru, ci am răspuns la atacurile lor.

Auziți! M-am remarcat ”prin publicarea articolelor denigratoare în adresa politicienilor pro-români”! Aici e vorba despre Ghimpu, Chirtoacă, Plahotniuc și alții de teapa lor, nu? Mai pomenește jurnalistul/jurnalista asimptomatic/asimptomatică despre procesele intentate mie și ziarului nostru (circa vreo 60; n. ut.). E drept că am și pierdut cîteva, acolo unde foștii judecători moldoveni, influențați ”consistent” de către reclamanți, au decis că în Republica Moldova specia literară ”pamfletul” este o infracțiune. La insistența unor distinși foști profesori universitari, o singură dată am acționat în judecată Literatura și Arta și un autor pentru lezare onoarei, demnității și reputației profesionale. Am cîștigat, iar Dabija a plătit despăgubirile, nu și nouă pentru că nu am cerut. Nu-i greu de priceput de ce jurnalistul/jurnalista asimptomatic/asimptomatică nu pomenește nimic despre numeroasele procese cîștigate de noi împotriva unor puternici mafioți, rideri, politicieni etc.!

Iarăși citez, mai departe, din ”articol”: ”Mihai Conțiu a venit în Republica Moldova din România la începutul anilor 2000”. Fals! Am venit în Republica Moldova din 1996! Că ”m-am declarat spion”, asta nu-i o chestiune demnă de polemizat cu orice jurnalist/jurnalistă asimptomatic/asimptomatică de la Anticorupție.md!

Ca să arunce o perdea de fum, să dea impresia că scrie un ”articol profesionist”, jurnalistul/jurnalista asimptomatic/asimptomatică de la Anticorupție.md, a mai cerut și opinia a doi ”experți independenți” – Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, și Nadin Gogu, directoarea Centrului de Jurnalism Independent.

Macovei: „Nu este normal ca un jurnalist să primească un os de la guvernare și să devină astfel dependent de această guvernare. Jurnaliștii sunt cei care trebuie să arăte greșelile guvernării și să o critice pentru ele”, a declarat Macovei.

Nadin Gogu: „Nu este corect ca politicienii, indiferent de culoare, să aprecieze munca jurnaliștilor. Cititorii sunt cei care trebuie să judece cît de bun este un jurnalist sau altul. Iar pentru oferirea anumitor premii sau distincții pentru profesionalism sunt indicate organizațiile din mediul breslei”, a opinat Nadin Gogu.

În acest context, întreb: Același lucru e valabil și pentru Lorena Bogza, căreia Ghimpu i-a oferit Ordinul Republicii, dar și pentru toți ceilalți jurnaliști, scriitori pictori etc.? Pe de altă parte, legat de cele spuse de către Nadin Gogu, fac următoarea precizare: Sunt absolut convins că Președintele Țării nu are timp niciodată să se gîndească la faptul că există unul Mihai Conțiu și că ar trebuie să-i confere Ordinul Gloria Muncii. Nicidecum, propunerea a venit din interiorul breslei, de la cineva care s-a gîndit la asta ca la ceva cuvenit. A fost un demers profesional, din exteriorul politicii, pe care Președintele l-a evaluat și acceptat pur și simplu, nicidecum un ”os de la guvernare”, așa cum consideră descalificant Macovei.

E greu să mă gîndesc ce a fost în mintea beteagă, plină de ură și incultă a jurnalistului/jurnalistei asimptomatic/asimptomatică de la Anticorupție.md cînd a scris acest ”articol”, care, la fel ca mulți alții care bubuie de proști ce sunt, scrie că sunt un ”jurnalist controversat”! Vrem, nu vrem, de mediocrități agresive ne împiedicăm inevitabil! Ăștia sun mai periculoși de un milion de ori decît coronavirusul!

P. s. Site-ul MoldovaCurată.md și Agora.md scriu, identic, următoarele afirmații inculpabile, diversioniste, denigratoare și de lezare a demnității profesionale: ”Jurnalistul Mihai Conțiu activează în prezent la ”Moldova Suverană”, fostă publicație de stat în perioada sovietică și finanțată de Guvern pînă prin anii 2014-2015”. Fals! ”Moldova Suverană” nu mai aparține Guvernului din anul 2005. Este o publicație independentă, un SRL particular. Măcar autoarea de la Agora.md a avut responsabilitatea de a se semna cu numele Viorica Zaharia!