RELIGIA AR PUTEA SĂ DISPARĂ DIN ȚĂRILE DEZVOLTATE PÎNĂ ÎN ANUL 2041
Adepții uneia sau alteia dintre credințele religioase ale lumii vor deveni minoritari în majoritatea țărilor dezvoltate pînă în anul 2041, în multe dintre aceste state religia putînd să dispară definitiv, se arată într-un studiu publicat de biopsihologul irlandez Dr. Nigel Barber.
Studiul care luat în calcul credințele religioase din 137 de țări a arătat că ateismul a evoluat rapid în țările dezvoltate, acolo unde cetățenii statelor respective au ajuns să posede cît mai multe bunuri materiale. O astfel de opinie vine să contrazică teoria general acceptată conform căreia grupurile religioase le vor domina pe cele care susțin ateismul deoarece primele, luate împreună, vor avea mai mulți urmași care să ducă mai departe convingerile părinților.
Conform cercetătorului irlandez, ateii au crescut ca număr în țările care le-au permis să se îmbogățească, tendința generală fiind aceea de a se renunța la influențe supranaturale atunci cînd nevoile materiale sunt acoperite. Însă acesta nu este singurul factor care dă o lovitură religiilor lumii. Religiile sunt în declin și din cauza faptului că nivelul de trai a crescut în multe din țările lumii, că incidența bolilor grave a scăzut dar și pentru faptul că oamenii au avut acces la educație, susține autorul studiului.
„Religia a apărut într-o perioadă în care strămoșii noștri se confruntau cu nenumărate probleme, cea mai importantă dintre ele fiind supraviețuirea de zi cu zi. Credințele supranaturale i-au ajutat să depășească problemele și le-au oferit o explicație a mediului din jurul lor. Însă pe măsură ce oamenii de rînd au ajuns să se bucure de un mod de viață decent, de o relativ stabilă siguranță a sănătății și a finanțelor, astfel de credințe au intrat în declin. Noua tendință este de a înlocui religia formală cu divertismentul și cu sportul. Chiar și rețelele de socializare, așa cum este Facebook, distrug religia, pentru că ele sunt capabile să răspundă angoaselor narcisiste moderne pentru care religia nu are un răspuns clar”, susține Nigel Barber.
Chiar și convingerea că grupurile religioase vor avea mai mulți urmași este una eronată, afirmă același cercetător. Tot mai multe femei se vor concentra pe aspectele carierei și ale obținerii de bunuri materiale și de influență, născînd mai puțini copii, fie că sunt persoane religioase sau atee.
Printre țările cu cel mai mare număr de atei se numără țările scandinave ( 85% în Suedia, 80% în Danemarca, 72% în Norvegia și 60% în Finlanda), Vietnam (cu 81% din totalul populației) și Japonia (cu 65%). În Franța și Germania, procentul ateilor a crescut în ultimele decenii de la 14-17% la 44%, respectiv 42%.
Adrian Nicolae