REGIUNEA TRANSNISTREANA SE CONFRUNTA CU O CRIZA ECONOMICA FARA PRECEDENT
Produsul Intern Brut al regiunii transnistrene ar putea să se contracteze în acest an cu circa 10-12 la sută, constată autorii studiului ”Economia transnistreană la răscruce?”, lansat de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.
Conjunctura nefavorabilă pe piețele externe (instabilitatea în Ucraina, recesiunea economică în Rusia și pe malul drept al Republicii Moldova, scăderea cererii în UE, devalorizarea monedelor naționale în țările din regiune) au determinat o scădere a cererii pentru exporturile regiunii cu aproape un sfert, apreciază experții. Aceasta s-a reflectat ”într-un nivel mai redus al producției industriale, care în nouă luni ale anului curent a înregistrat o scădere de circa 10 la sută”.
Criza economică riscă să se transforme într-o criză socială de proporții. Veniturile populației au scăzut cu circa 30 la sută, fiind cauzate de absolut toate sursele de venit (remiteri, salarii, venituri din activitatea de întreprinzător, transferuri sociale și pensii). Ca urmare, consumul final a scăzut, însă cu un ritm mai lent decît veniturile, cu circa 21-22 la sută.
Experții mai menționează că ”a scăzut capacitatea economiei de a genera locuri de muncă noi, unele locuri de muncă se închid, iar la cele rămase au scăzut salariile. Mai mult decît atît, au crescut de aproape 4,5 ori restanțele salariale, atît în sectorul public, cât și în cel privat”.
Regiunea transnistreană s-a dovedit a fi total nepregătită pentru un asemenea șoc economic și social, se arată în studiu. Pe fondul constrîngerilor bugetare, administrația regională a sporit presiunile asupra sectorului privat. Astfel, au fost acumulate arierate mari la achitarea contractelor publice și au fost transpuse o parte din cheltuielile publice pe umerii întreprinderilor din sectorul privat. Un exemplu grăitor este deschiderea de către Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița a unei rețele de magazine sociale.
Pentru următorii 2-3 ani se conturează cel puțin trei riscuri economice majore: diminuarea și mai rapidă a exporturilor, reducerea și mai rapidă a consumului și creșterea puternică a nivelului inflației și sărăciei. „În cazul în care cursul de schimb al „rublei transnistrene” va fi cu tot dinadinsul menținut, la un moment dat va apărea nevoia de devalorizare bruscă a monedei, care va genera un nivel de inflație extrem de mare și va duce la consecințe grave pentru populație”, a declarat Alexandru Fala, unul din autorii studiului.
Pentru a stabiliza situația, Expert-Grup recomandă implementarea prevederilor Acordului de Asociere care vizează comerțul exterior. „Regiunea transnistreană a ajuns la o situație de a „fi sau nu fi” în privința implementării prevederilor comerciale ale Acordului de Asociere. Dacă le vor implementa, estimăm o creștere economică de 8-10% în 2016, desigur ajutată și de revenirea piețelor ucrainene și rusești, însă dacă nu le vor implementa, regiunea riscă înregistreze o scădere economică de 3-5% anul viitor”, a menționat Adrian Lupușor, directorul executiv al Expert-Grup și coautor al studiului.
Experții mai recomandă autorităților să renunțe la practica de a împovăra sectorul privat din regiune cu obligațiile financiare pe care autoritățile din regiune și le-au asumat într-o perioadă economică extrem de austeră și să reformeze sistemul fiscal din regiune.