RECOMANDĂRILE COMITETULUI DE COOPERARE PARLAMENTARĂ UE - REPUBLICA MOLDOVA

Comitetul de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova a adoptat o serie de recomandări adresate autorităţilor Republicii Moldova şi Comisiei Europene în finalul celei de-a 17-a reuniuni, care s-a desfăşurat la Bruxelles, în perioada 17-18 iunie curent, a informat Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

Declaraţia şi recomandările Comitetului de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova au fost prezentate, pe 20 iunie, în cadrul unui briefing de presă, de către delegaţia Parlamentului Republicii Moldova, condusă de deputatul Ion Hadârcă, co-preşedinte al Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova.

Forul parlamentar solicită şefilor de state sau de guverne din UE să afirme sprijinul lor pentru perspectiva Republicii Moldova de a adera la UE, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic din noiembrie 2013 de la Vilnius, iar Comisiei Europene şi Guvernului Republicii Moldova – să parafeze Acordul de Asociere UE – Republica Moldova, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, înaintea Summit-ului de la Vilnius, şi le recomandă să întreprindă toate eforturile necesare pentru semnarea Acordului în anul 2014.

Totodată, Comitetul de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova salută alegerea Preşedintelui Parlamentului, numirea unui nou guvern proeuropean, care a pus capăt crizei politice şi formarea ”Coaliţiei pentru Guvernare Pro Europeană”, care declară în documentul său constitutiv că prioritatea naţională pentru Republica Moldova este continuarea cursului european de integrare. Declaraţia celei de-a 17-a reuniuni a Comitetului parlamentar invită autorităţile moldoveneşti să continue reformele ce contribuie la consolidarea democraţiei, a statului de drept, a drepturilor omului, precum şi obţinerea unei dezvoltări importante în domeniile economic, social şi educaţional. Comitetul solicită tuturor partidelor politice să asigure o funcţionare imparţială, non-partizană şi eficientă a tuturor instituţiilor de stat, iar UE şi autorităţilor moldoveneşti – să-şi consolideze eforturile pentru a demonstra că reformele iniţiate de către Republica Moldova, în conformitate cu Agenda de asociere, vor servi intereselor cetăţenilor săi, în special prin dezvoltarea instituţiilor stabile şi imparţiale, prin crearea de oportunităţi economice favorabile şi prin îmbunătăţirea coeziunii sociale şi a solidarităţii.

Documentul mai precizează că ”ritmul reformelor lansate în Republica Moldova începînd cu anul 2009 îi permite să beneficieze cel mai mult din cooperarea sa cu UE prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, în baza principiului ”mai mult pentru mai mult”. În această ordine de idei, este exprimată satisfacţia cu privire la faptul că negocierile UE – Republica Moldova privind Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, au fost finalizate înainte de data stabilită în foaia de parcurs a Parteneriatului Estic pentru Summit-ul de la Vilnius şi încurajează Comisia Europeană să semneze şi să aplice provizoriu Acordul sau părţile sale.

În recomandările adoptate, Comitetul de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova îşi exprimă regretul în legătură cu declaraţiile, investigaţiile şi suspiciunile privind delictele şi corupţia în cadrul clasei politice moldoveneşti, administraţiei publice şi sistemului judiciar, ce au dăunat discuţiilor democratice şi au dus la subminarea încrederii populaţiei în liderii politici şi în instituţiile publice. Comitetul solicită autorităţilor din Republica Moldova să efectueze investigaţii amănunţite, imparţiale şi în timp util pentru a clarifica acuzaţiile, în vederea stabilirii adevărului judecătoresc bazat pe probe. În acelaşi timp, se recomandă ca decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013 privind constituţionalitatea decretului Preşedintelui cu privire la numirea candidatului la funcţia de Prim-ministru să fie evaluată de către Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei.

Rezoluţia Comitetului de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova salută îmbunătăţirea situaţiei privind libertatea de exprimare şi pluralismul în mass-media în Republica Moldova şi încurajează autorităţile moldoveneşti în implementarea noilor reforme, în special cu privire la Codul Audiovizualului şi în problema transparenţei proprietăţii staţiilor radio şi a posturilor de televiziune.

Forul parlamentar îşi exprimă încrederea că Republica Moldova va intensifica lupta cu corupţia, în special prin reformarea sistemului de urmărire penală, de drept şi de justiţie, precum şi asigurarea funcţionării în deplină independenţă a Centrului Naţional Anticorupţie.

În altă ordine de idei, rezoluţia Comitetului de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova subliniază că ”orice modificare legislativă la Legea cu privire la asigurarea egalităţii, care va fi împotriva sau va diminua prevederile sale de antidiscriminare, va submina procesul de negocieri privind regimul liberalizat de vize cu UE”.

De asemenea, forul parlamentar recomandă desfăşurarea consultaţiilor cu Comisia de la Veneţia pentru elaborarea unei viitoare legislaţii care ar putea avea impact asupra folosirii simbolurilor în viaţa politică.

Comitetul de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova solicită repetat Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne să finalizeze investigaţiile privind gravele violări ale drepturilor omului în timpul dezordinilor şi protestelor stradale care au urmat după alegerile din 5 aprilie 2009 şi să aducă în faţa legii autorii crimelor, torturilor şi ai tratamentului inuman.

Referitor la reglementarea conflictului transnistrean, Comitetul de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova îndeamnă la finalizarea retragerii trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, reamintind că nu există nici un conflict în această zonă. Membrii Comitetului îşi exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu recenta adoptare unilaterală de către aşa-numitele autorităţi transnistrene a aşa-numitei “legi cu privire la frontiera de stat”, care ”creează noi bariere şi obstacole de ordin politic, militar şi administrativ în calea negocierilor în formatul 5+2, astfel ducînd la aprofundarea autoizolării regiunii”. Deputaţii cheamă partenerii internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul 5+2 să facă uz de prerogativele pe care le oferă statutul lor pentru monitorizarea sporită a situaţiei în Zona de Securitate şi prevenirea aşa-numitor autorităţi transnistrene să nu întreprindă acţiuni unilaterale şi să se întoarcă la masa de negocieri.

Totodată, forul parlamentar este puternic preocupat de dificultăţile şi de tratamentul discriminatoriu cu care se confruntă opt şcoli moldoveneşti cu predare în grafie latină care activează în regiunea transnistreană, solicitînd Ministerului Educaţiei din Republica Moldova şi autorităţilor de la Tiraspol să intensifice discuţiile pentru ca să se asigure pentru şcolile vizate un statut de lungă durată.

Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova reprezintă un for care exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Parteneriat şi Cooperare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:11
02.01.25 - 14:10
02.01.25 - 14:05
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
03.01.25 - 13:31
03.01.25 - 13:33
04.01.25 - 16:00
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:53
02.01.25 - 14:14
01.01.25 - 16:47