RECOMANDARI PENTRU A REDUCE IMPACTUL PANDEMIEI ASUPRA PERSOANELOR CU DIZABILITATI

Autoritățile trebuie să analizeze lecțiile învățate în ceea ce ține de asigurarea asistenței medicale și sociale pentru grupurile vulnerabile în perioada de pandemie COVID-19 și să ajusteze politicile în acest sens, cu includerea măsurilor de reziliență pentru perioada de urgență. Totodată, trebuie să creeze condiții pentru a spori accesul la informația utilă pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilități. Recomandările se regăsesc într-un studiu, realizat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova și Asociația Keystone Human Services International Moldova.

În cadrul cercetării, aproape 50% din persoanele cu dizabilități au declarat că nu au avut acces la informații despre pandemie, iar 51% au spus că s-au simțit în mare măsură mai nervoși în această perioadă.

Într-o conferința de presă la IPN, Natalia Cojocaru, coordonatoare de proiect, Keystone Moldov, a declarat că o parte a studiului o reprezintă focus grupurile cu reprezentanții organizațiilor societății civile. Reprezentanții organizațiilor au menționat că, în special persoanele cu dizabilități senzoriale și intelectuale, au acces limitat la informațiile cu caracter public, iar unele cazuri accesul lipsește în totalitate. Potrivit lor, există cîteva domenii importante de informare, și anume în ceea ce ține de determinarea sau confirmarea gradului de dizabilitate. Alte de domenii țin de plata prestațiilor sociale, dar și dreptul muncii.

În această perioadă, organizațiile societății civile au reușit să acorde suport persoanelor cu dizabilități și familiilor lor. Este vorba despre asigurarea cu produse de primă necesitate (produse alimentare, de igienă, medicamente). De asemenea, au fost acordate servicii la distanță, online sau prin telefon. Beneficiarii au fost informați despre COVID-19 și modalitățile de protecție. Persoanelor cu dizabilități le-a fost acordat suport psihologic, asistență juridică, precum și ghidare, inclusiv pentru părinții care îngrijesc copii cu dizabilități.

Galina Climov, director executiv al Alianței, a declarat că este necesară dezvoltarea unor politici de management al personalului din domeniul asistenței sociale în perioade de criză. O altă recomandare ține de crearea unor grupuri de experți în domeniul asistenței sociale care să suțină autoritățile publice centrale în elaborareaunor instrucțiuni metodologice și ghidurilor pentru diferite grupuri de populație vulnerabilă.

Autorii studiului consideră că autoritățile publice centrale și locale trebuie să colaboreze cu societatea civilă pentru a-și unifica eforturile și pentru a planifica mai eficient acțiunile orientate spre susținerea grupurilor vulnerabile în perioade de urgență.

Sursa: IPN