REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (9 octombrie 2020)

MEI a prezentat raportul de expertiză privind starea edificiului Filarmonicii Naționale

Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat raportul de expertiză privind starea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici", în cadrul grupului de lucru pentru identificarea soluțiilor tehnice de reabilitare a edificiului cultural afectat de incendiu. Experții au constatat că la această etapă de examinare, acumulările de construcții prăbușite nu permit examinarea detaliată a structurii de rezistență a construcției pentru elaborarea concluziilor și propunerilor privind eventualele intervenții la obiect. După finalizarea lucrărilor de evacuare a construcțiilor degradate se va efectua examinarea detaliată a construcției cu întocmirea raportului următoarei etape de expertiză tehnică.

 

Localitățile afectate de ploile de ieri vor primi ajutor de la Guvern

Pe parcursul zilei de ieri mai multe localități din țară au fost afectate de ploi abundente și vînt puternic. În special, au fost afectate satele Boșcana din raionul Criuleni și Cajba, Glodeni. Prim-ministrul Ion Chicu a avut în această dimineață convorbiri telefonice cu primarii acestor localități, pentru a coordona procesul de evaluare a pagubelor și acordării suportului din partea Guvernului.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate în R. Moldova ajunge la 60 de mii

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3728 de teste, fiind confirmate 1121 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 59915 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 65 sînt lucrători medicali: medici-29, asistenți medicali-27, personal auxiliar-9. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 776 se află în stare gravă (dintre care 32 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1771 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

Un spectacol de un dramaturg italian va avea loc la Teatrul Național "Satiricus I.L. Caragiale"

Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” readuce în scenă sîmbătă, 10 octombrie, la ora 18.30, spectacolul ”Hoțul” de dramaturgul italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel, în regia lui Alexandru Cozub. Premiera spectacolului a avut loc pe 6 noiembrie 2015. Traducerea și adaptarea – Ion Diviza, maestru în artă, decorul – Iurie Matei, Artist al Poporului, costumele – Ecaterina Mihalache, selecție muzicală – Alexandru Tîrșu.

 

20 de treceri pietonale de pe străzile din capitală vor fi supraînălțate

Un număr de 20 de treceri pietonale de pe străzile aglomerate din capitală vor fi supraînălțate, iar pe alte 13 vor fi amenajate spații de refugiu pentru pietoni. Anunțul a fost făcut de către conducerea Primăriei Chișinău. Potrivit surse citate, măsurile sînt luate de către autoritățile locale în vederea sporirii gradului de securizare a cetățenilor care se deplasează pe jos. Lista trecerilor ce vor fi securizate a fost aprobată și va fi extinsă în limita resurselor financiare alocate, de comun acord cu serviciile abilitate ale poliției.

 

Trei spitale și 14 licee din capitală vor fi izolate termic

Un număr de 17 instituții publice din capitală vor fi reabilitate termic în cadrul Proiectului „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău”, implementat de către autoritățile publice locale cu suportul BERD, BEI și al Fondului pentru Energie E5P. Valoarea totală a proiectului este de 26 milioane de euro. Potrivit primăriei, clădirile selectate vor fi izolate pe exterior, vor beneficia de înlocuirea sistemelor termice; înlocuirea echipamentelor vechi de gătit din blocul alimentar; instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică; sisteme de contorizare inteligentă.

 

La Boșcana, vîntul puternic a smuls acoperișul Primăriei, bisericii și a 40 de case de locuit

Intemperia de ieri a provocat pagube serioase mai multor edificii publice și individuale din satul Boșcana, raionul Criuleni. Ploaia și vîntul puternic au distrus acoperișul Primăriei din localitate, a bisericii, dar și a circa 40 case de locuit. Despre aceasta a anunțat primarul satului Boșcana, Svetlana Racu. Angajații IGSU prezenți la fața locului au acordat suportul necesar locuitorilor satului. Pe parcursul zilei de astăzi vor fi efectuate evaluările pagubelor cauzate și remise Guvernului pentru alocarea de resurse financiare necesare.

 

Leul moldovenesc se depreciază

Vineri, leul moldovenesc se depreciază în raport cu dolarul american, moneda euro și leul românesc. Hrivna ucraineană și rubla rusească rămîn neschimbate. Astfel, pentru 9 octombrie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 16.93 de bani pentru un dolar, cu 3 bani mai mult decît joi. Moneda euro crește cu 4 bani și va costa 19.92 de bani. Hrivna ucraineană o să valoreze 59 de bani. Leul românesc se depreciază cu 1 ban și va costa 4.08 bani. Rubla rusească rămîne aceeași – 21 de bani.

 

În capitală numărul paturilor destinate pacienților cu COVID-19 va fi majorat

În baza ordinului Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din capitală vor fi activate suplimentar 110 paturi, dintre care șase paturi de terapie intensive. Conform datelor Primăriei Chișinău, internările se vor efectua în blocul A, blocul vechi de maternitate, începînd cu ziua de astăzi. În context, primarul general, Ion Ceban, a ținut să menționeze că autoritățile municipale au asigurat accesul pacienților bolnavi, care urmează a fi internați, inclusiv a personalului medical, separat de celelalte blocuri ale instituției medicale de profil.

 

Un liceu din oraşul Leova este reparat cu susţinerea UE

Două blocuri ale Liceului Teoretic “Constantin Spătaru” din orașul Leova au intrat în reparații capitale. În prezent, aici sînt în plină desfășurare lucrările de reparație. Măsura investițională “Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova” este finanțată de către Uniunea Europeană, în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova)

 

La Cimișlia mai multe activități au fost restricționate

În raionul Cimișlia, a fost instituit codul de alertă roșu în legătură cu răspîndirea noului coronavirus. A fost dispusă închiderea piețelor, frizeriilor și a saloanelor de frumusețe, iar în oraș, de luni, se închid și școlile și grădinițele. Hotărîrea a fost adoptată de Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică Cimișlia. Astfel, sînt interzise evenimentele în masă – culturale, de divertisment, sportive, sociale, religioase etc. Nu pot fi organizate nunți, cumătrii, petreceri.

 

Pentru alegerile prezidențiale peste hotarele țării vor fi deschise 139 de secții de vot

În acest an, pentru alegerile prezidențiale vor fi deschise 139 de secții în 36 de țări, cu 39 de secții mai mult decît la scrutinul din 2016. Datele au fost prezentate astăzi de ministrul Afacerilor Extern și Integrării Europene, Oleg Țulea. Ministrul a specificat că pînă astăzi aproape toate locațiile unde vor fi deschise cele 139 de secții de vot au fost identificate, iar ulterior vor fi organizate sesiuni de informare a cetățenilor din diasporă.