REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (8 iulie 2022)
Calea ferată Giurgiuleşti-Galaţi a fost redeschisă pentru transportul de mărfuri din Ucraina
Calea ferată Giurgiulești, Cahul din Republica Moldova - Galați, România a fost redeschisă pentru transportul de mărfuri din Ucraina, prin mai multe terminale ale Portului de la Galați, a anunţat Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) de la Chişinău. Trenurile de marfă, care trec prin țara noastră, pot descărca cereale și alte produse direct în Portul Galați, evitînd astfel transbordarea la frontieră. Echipa ministerului, împreună cu cea de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, lucrează la fluidizarea exportului/importului de marfă și eliminarea tuturor blocajelor de la frontiera de stat, indică MIDR.
UE și PNUD au lansat un apel de granturi pentru clusterele din Ungheni și Cahul
Uniunea Europeană va oferi 800 de mii de euro pentru opt entități din regiunile Cahul și Ungheni, care vor susține inițiative de clusterizare. Granturile sînt acordate de Uniunea Europeană, prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), iar termenul-limită de depunere a dosarelor este 8 august current. Potrivit PNUD, scopul asistenței nerambursabile constă în promovarea și sprijinirea spiritului de cooperare în rîndul companiilor din zonele urbane şi rurale, prin susținerea ideilor inovative și crearea noilor locuri de muncă.
Angajații CNA vor avea un nou cod deontologic
Angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) vor avea un nou cod deontologic, potrivit unui proiect de hotărîre adoptat de Parlament. Documentul conține mai multe norme de deontologie profesională și de disciplină, care sînt obligatorii pentru angajații Centrului. Scopul inițiativei este de a spori responsabilitatea profesională a angajaților CNA, dar și de a informa publicul despre conduita colaboratorilor.
Polița RCA va putea fi perfectată și procurată online
Asigurarea auto obligatorie (RCA) va putea fi perfectată și procurată online, potrivit unor modificări legislative adoptate în lectură finală de către Parlament. Conform documentului, modificările au drept obiectiv digitalizarea procesului de emitere a RCA. Astfel, implementarea inovațiilor digitale în asigurări va duce la dezvoltarea canalelor on-line de distribuție a serviciilor de asigurare și la reducerea costurilor administrative de contractare a polițelor de asigurare obligatorie RCA.
Vladimir Bolea a depus jurămîntul de învestire în funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare
Deputatul Vladimir Bolea, șeful Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, a fost numit astăzi, prin decret prezidențial, în funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, și a depus jurămîntul de învestire în fața Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Tot astăzi, șefa statului a semnat decretul privind revocarea lui Viorel Gherciu din funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, pe care acesta a deținut-o din 6 august 2021. Președintele Maia Sandu i-a mulțumit lui Vladimir Bolea pentru că a acceptat să preia acest portofoliu important pentru țara noastră și a menționat că una dintre misiunile sale e să creeze condiții pentru o agricultură rezilientă și competitivă.
Laboratorul Central de Testare al Uzinei Metalurgice „MMZ” a trecut auditul anual
Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova (MOLDAC) a confirmat competența tehnică și conformitatea cu standardele de calitate europene și internaționale a laboratorului central de testări al Uzinei Metalurgice „MMZ”, ca urmare a auditului anual efectuat la uzină. Vladimir Vishnevsky, directorul pentru producție și siguranță industrială la Uzinei Metalurgice “MMZ”, a menționat că „certificatul de acreditare pentru competența tehnică a laboratorului central de testare a uzinei a fost primit în 2020. În cadrul acreditării date, urmează să fie efectuat un control anual. În acest scop, experții MOLDAC au vizitat întreprinderea. În timpul auditului, a fost efectuată o verificare completă a laboratoarelor întreprinderii privind conformitatea cu cerințele standardelor. Vizita a avut loc cu succes și nu există obiecții față de activitatea uzinei.”
Președintele Legislativului participă la Forumul parlamentar de informații și securitate de la București
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, se va afla astăzi la București pentru a participa la cea de-a 22-a ediţie a forumului „Parliamentary Intelligence-Security”. De asemenea, în cadrul vizitei șeful Legislativului va avea întrevederi cu președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, și cu președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu.
Pacienții oncologici depistați primar beneficiază mai rapid de prima investigație
Timpul de așteptare la investigațiile de înaltă performanță pentru persoanele cărora le-au fost depistate pentru prima dată maladii oncologice s-a redus de la 45 de zile la 5 zile. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), acest fapt se datorează semnării de către CNAM a unor acorduri adiționale cu mai mulți prestatori de servicii medicale de înaltă performanță pentru circa 2000 de investigații, în valoare totală de peste 4,8 milioane de lei (circa 240 mii de euro). Este vorba de efectuarea tomografiei/tomografiei computerizate și imagistică prin rezonanţă magnetică.
China a donat un aparat de ventilare mecanică Spitalului Clinic de Boli Infecțioase de Copii
Ambasada Chinei la Chișinău a donat un aparat de ventilare mecanică Spitalului Clinic de Boli Infecțioase de Copii din capitală. Utilajul va fi distribuit Secției de terapie intensivă a instituției medicale. Directorul Spitalului de Boli Infecțioase de Copii, Ludmila Bîrcă, a menționat că noul aparat de ventilare mecanică este al optulea din dotarea instituției medicale. „Utilajele de acest fel sînt foarte necesare, deoarece în cadrul spitalului sînt tratați copii cu COVID-19 din întreaga țară. De asemenea, spitalul acordă asistență medicală și copiilor refugiați din Ucraina, diagnosticați cu diverse maladii infecțioase”, a spus Ludmila Bîrcă.
Vladimir Andronachi a fost anunțat în căutare internațională
Apropiatul ex-liderului PDM Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi - bănuit de spălare de bani în dosarul „Metalferos”, cercetat penal în dosarul „frauda bancară”, dar și fiind capul grupului criminal organizat în schema de deposedare a statului de sediul Consulatului Moldovei în orașul Odesa din Ucraina, în cadrul dosarului dat fiind anchetat și fostul prim-ministru Pavel Filip, este anunțat în căutare internațională prin canalele INTERPOL pentru arestare și extrădare. Procuratura la moment încă nu a fost informată oficial de Interpol despre faptul anunțării în căutare a ex-deputatului Vladimir Andronachi. Însă, Procuratura confirmă că sînt două mandate de arestare și a dispus anunțarea în căutare a ex-deputatului vizat în cadrul a două cauze penale, și anume „Frauda Bancară” și „Metalferos”.
Chișinău-Gaz are un nou director
Chișinău-Gaz are un nou director. Este vorba despre Ruslan Saca, care din 2019 se află la conducerea Ialoveni-Gaz. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Potrivit lui Ceban, noul director „este un specialist bine-pregătit”.