REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (6 mai 2022)
Creștinii îl sărbătoresc pe Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe, martir din secolul al IV-lea pomenit de toate bisericile tradiționale, considerat ocrotitorul soldaților, agricultorilor şi al păstorilor. Potrivit mai multor surse, Marele Mucenic Gheorghe a fost general în armata romană pe vremea domniei împăratului Dioclețian. A urcat în ierarhia militară datorită priceperii sale în arta războiului. Era foarte apreciat la curtea imperială, însă avea o religie interzisă în sec. al IV-lea în imperiul roman. Dioclețian credea că insuccesele sale erau din cauza creştinilor care nu doreau să jertfească zeilor războiului, de aceea îi prigonea pe creştini. Generalul Gheorghe a căzut şi el victimă persecuţiei, a fost închis şi torturat pentru a renunţa la creştinism, dar nu a cedat şi a fost executat prin tăierea capului.
Procurorii au descins la domiciliul ex-premierului Pavel Filip
Procurorii PCCOCS au descins în această dimineață la domiciliul fostului prim-ministru Pavel Filip. Informația a fost confirmată de către procurorul responsabil de comunicare din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Cherpec. Potrivit sursei citate, percheziții au loc și la o persoană afiliată „Grupului Andronache” în dosarul care vizează Consulatul Moldovei la Odessa, Ucraina. Descinderile se desfășoară în mai multe locații din Chișinău, inclusiv la un fost consul al Moldovei la Odessa și a unei persoane din anturajul „Grupului Andronache”. Rezultatele perchezițiilor vor fi anunțate ulterior.
Structurile MAI vor activa în regim sporit de 9 mai
Șefii subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne au susținut astăzi o conferință de presă în care au anunțat că, de 9 mai, angajații MAI vor activa în regim sporit și nu vor admite încălcarea legislației. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a venit cu un îndemn către toți cetățenii, să se conformeze cadrului legislativ și a reiterat că în caz de încălcări vor fi sancționați toți, indiferent de posturile pe care le dețin. Șefii de la IGSU și Poliția de Frontieră au menționat că, pentru acest weekend, dar și pentru data de 9 mai, numărul angajaților atrenați la muncă va crește, iar la frontiera verde vor fi dislocate mai multe echipaje ale Poliției de Frontieră.
Maia Sandu s-a întîlnit cu oamenii din localitățile de lîngă Nistru
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat ieri două localități de lîngă Nistru – Boșcana și Coșnița. „Și la Boșcana, pe malul drept, și la Coșnița, pe malul stîng, oamenii sînt îngrijorați de situația din regiune. I-am asigurat că securitatea cetățenilor de pe ambele maluri este preocuparea noastră majoră și că vom depune toate eforturile pentru a păstra pacea și liniștea în țara noastră”, a menționat șefa statului. În discuțiile cu localnicii au fost abordate și problemele economice și sociale, amplificate de crizele cu care ne confruntăm.
Tinerii vor face stagii în instituțiile statului grație programului de burse lansat de UE
Studenții din anul III și IV (licență), masteranzii, precum și proaspeții absolvenți pot face stagii de practică în instituțiile publice centrale ale R. Moldova, pentru o perioadă de două luni. Beneficiarii programului de burse vor fi ghidați în activitatea lor de către Înalții Consilieri ai Uniunii Europene. Programul de stagii pentru tineri în instituțiile publice este inițiativa comună a Uniunii Europene și Guvernului R. Moldova. Acesta a fost lansat la 5 mai 2022, în cadrul Universității de Stat din Moldova.
Emil Childescu și-a vernisat lucrările la Centrul ”C. Brîncuși”
O expoziție personală de pictură cu genericul ”Dumnezeu și natura” a artistului plastic Emil Childescu, Maestru în Artă, laureat al Premiului Național, la 85 de ani de la naștere, a fost vernisată la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși din Chișinău. Expoziția cuprinde peste 200 de lucrări de pictură și trei – de sculptură. Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menționat că Emil Childescu este unul dintre cei mai reprezentativi creatori în domeniul artelor plastice, consacrîndu-și viața și activitatea acestui domeniu mai bine de cinci decenii.
Fiscul a stabilit cîștigătorii primei ediții din 2022 a concursului „Loteria fiscală”
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a publicat lista cîștigătorilor primei ediții (trimestriale) a concursului „Loteria fiscală” din anul 2022. Potrivit instituţiei, la prima etapă a concursului din anul curent au participat 16 005 122 de tranzacții, efectuate cu cardurile bancare în perioada 01 ianuarie – 31 martie 2022. Suma totală a tranzacțiilor a constituit 4 807 183 649,09 lei. Persoanele desemnate învingătoare în I etapă (trimestrială) a Loteriei fiscale din anul 2022 vor beneficia de premii în sumă a cîte 1000 lei. Premiile vor fi transferate cîștigătorilor pe conturile de card.
Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” va participa la un festival din România
Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău va participa la ediția I a Festivalului ”Unire prin cultură”, care va avea loc în perioada 10-15 mai în orașul Deva, România. Potrivit managerului Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu, animați de idealuri comune bazate pe comuniunea de limbă și de identitate, artiștii români și cei din R. Moldova nu au avut niciodată un prilej mai bun ca în acest an 2022 să-și manifeste prin acțiuni artistice comune proiecte de anvergură prin proiectul ”Unire prin cultură”.
În UTA Gagauz-Yeri se sărbătorește „Hederlez”
Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc astăzi "Hederlez", marcat în fiecare an în ziua cînd creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc Sfîntul Gheorghe. Cu acest prilej, la Ceadîr-Lunga este preconizat un program de activităţi culturale şi sportive. Agenda zilei de „Hederlez” include expoziţii agricole şi de artizanat, zone gastronomice, o paradă a costumelor naţionale şi un concert festiv susţinut de colective artistice din regiune. De asemenea, sînt preconizate mai multe competiții sportive.
ANSA a retras de pe rafturi un lot de carne de pasăre
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor /ANSA/ a anunțat că a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a cărnii de pasăre în asortiment distribuită de ÎM „PB-NORD” SRL, după ce a depistat prezența serotipului Salmonella. Potrivit ANSA, lotul de carne de pasăre refrigerată expiră la data de 9 mai curent. Persoanele care au achiziționat aceste produse sînt rugați să nu le consume, și sînt în drept să le returneze magazinului de unde le-au procurat.
O femeie din capitală a încercat să iasă din țară cu 20 mii de euro fără să îi declare
În dimineața zilei de astăzi, polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău au depistat în bagajul unei chișinăuience suma de 20 000 de euro. Femeia urma să părăsească R. Moldova cu ruta Chișinău-Istanbul. Potrivit poliției, banii au fost depistați la controlul de securitate al bagajelor de mînă. Femeia de 28 de ani nu a declarat valuta organului vamal. Cazul a fost transmis Serviciului Vamal pentru a continua cercetările. Persoana riscă să fie sancționată contravențional.
La bugetul național au fost acumulate venituri de 27,1 mlrd de lei
În primele patru luni ale anului curent, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 27,1 miliarde de lei, fiind în creștere cu 4,5 miliarde față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 29,5 miliarde de lei, care, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, sînt mai mari cu 4,7 miliarde de lei. Potrivit Ministerului finanţelor, executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,4 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,8 miliarde de lei.
10 șefi de tren și însoțitori de vagon vor ajunge pe banca acuzaților
Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a patru șefi de tren și cinci însoțitori de vagoane, învinuiți în săvîrșirea infracțiunii de corupere activă și a secretarului comisiei pentru examinarea cazurilor de încălcare a disciplinei de muncă a Direcției pentru deservirea călătorilor a ÎS „Calea Ferată din Moldova”, învinuit în săvîrșirea infracțiunii de corupere pasivă. Potrivit procuraturii, în cadrul urmăririi penale au fost administrate probe inclusiv înregistrări audio și video care dovedesc faptul transmiterii de către șefii de tren și de însoțitorii de vagon a diferitor sume de bani secretarului comisiei pentru examinarea cazurilor de încălcare a disciplinei de muncă. Șapte din cele zece persoane trimise în judecată au fost anterior condamnate pentru diferite infracțiuni.