REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (5 iulie)

La Cahul a început Festivalul internaţional “Nufărul Alb”

Colective artistice din nouă ţări vor participa, în perioada 4-7 iulie, la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Nufărul Alb”, desfăşurat tradiţional la Cahul. Programul festivalului a demarat cu o paradă a portului popular. Pînă duminică, 7 iulie, pe scena festivalului vor evolua artişti şi formaţii din Belarus, Bulgaria, Georgia, Lituania, Macedonia de Nord, Portugalia, România, Turcia și Ucraina. „Nufărul Alb” este unul dintre cele mai vechi festivaluri din Republica Moldova.

 

Candidații care au luat note insuficiente la Bac pot depune cereri pentru participarea la sesiunea suplimentară

Candidații care au obținut note insuficiente la sesiunea de bază a bacalaureatului din acest an pot depune cereri, în zilele de 4 și 5 iulie, pentru a participa la sesiunea suplimentară, care se va desfășura în perioada 15-22 iulie curent. La sesiunea suplimentară pot participa și candidații care din diferite motive au absentat de la anumite probe din sesiunea de bază. Cererile vor fi depuse în centrul de bacalaureat în care candidații au susținut probele în sesiunea de bază. În sesiunea suplimentară, probele pentru examenul național de bacalaureat vor începe la ora 10.00. Rezultatele examenelor vor fi afișate pe 24 iulie, iar candidații care nu vor fi mulțumiți de notele obținute, vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a depune contestații.

 
Peste 3000 de poliţişti au fost instruiţi de specialiştii CNA

Peste 3000 de poliţişti au fost instruiţi în cadrul campaniei „Polițiști integri – cetățeni protejați”, desfăşurată de Centrul Naţional Anticorupţie /CNA/ şi Inspectoratul General de Poliţie /IGP/. Potrivit CNA, campania a avut drept scop promovarea standardelor anticorupţie, acordarea suportului consultativ-metodologic poliţiştilor, dar şi fortificarea responsabilității profesionale şi manageriale a angajaţilor din sistemul poliţienesc. Concomitent, ofiţerii CNA şi specialiştii din cadrul IGP au distribuit materiale informative şi au consultat cetăţenii cu privire la modalităţile de sesizarea instituţiilor competente despre cazurile de abuzuri din partea funcţionarilor. CNA desfăşoară campanii similare pentru funcţionarii din întregul sistem public, numărul audienţilor, în primele luni ale anului curent, ridicîndu-se la 25 mii de persoane.

 

Parlamentul a acceptat demisia a trei membri ai CEC

Parlamentul a acceptat la ședința de vineri, 5 iulie, demisia a președintelui Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a vicepreședintelui instituției Rodica Ciubotaru și a membrului CEC, Iurie Ciocan. Deciziile au fost aprobate cu votul majorității deputaților prezenți la ședință în baza cererilor de demisie.

 

Dolarul va coborî sub 18 lei

Dolarul american va coborî sub pragul de 18 lei. La sfîrșitul săptămînii curente, acesta va avea un curs valutar oficial de 17 lei și 95 de bani, cu șase bani mai puțin decît joi, 4 iulie. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în următoarele trei zile se va ieftini și moneda unică europeană. Aceasta va pierde 10 bani și se va opri la nivelul de 20 de lei și 25 de bani. Leul românesc își va păstra valoarea de 4 lei și 29 de bani. Aceeași tendință o va avea și hrivna ucraineană, care va costa în continuare 69 de bani. Și pentru rubla rusească, BNM a stabilit un curs valutar similar, de 28 de bani.

 

Salvatorii desfășoară campanii de prevenire a înecurilor

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă continuă campania de prevenire a înecurilor în toate regiunile ţării. Pe parcursul zilei de joi, 4 iulie, salvatorii au desfăşurat aplicaţii demonstrative pe plaja din municipiul Soroca. Potrivit scenariului, un bărbat care se odihnea pe plaja municipală a intrat în apă fiind expus pericolului de a se îneca. La faţa locului au intervenit salvatorii, iar medicii au efectuat manevrele de resuscitare. Mai mult angajaţii IGSU au împărţit pliante informative, dar şi au comunicat despre riscurile în cazul nerespectării regulilor de comportament pe apă, dar și despre acordarea primului ajutor în cazul unei situații de înec. Conform datelor statistice, de la începutul anului 2019 în Republica Moldova și-au pierdut viața în bazinele acvatice 45 de persoane, inclusiv 5 minori.

 

Consiliul de Administrație al ANRE s-a întîlnit cu reprezentanții FMI

Membrii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au avut o întrevedere bilaterală cu reprezentanții Misiunii Fondului Monetar Internațional. Principalul subiect de pe agendă a fost ajustarea tarifelor la energia electrică și la gazele naturale, dar și impactul acestor modificări asupra consumatorilor finali. Părțile au convenit că acest proces urmează să fie transparent și să corespundă prevederilor legale. Părțile au reiterat necesitatea respectării angajamentelor asumate și luarea deciziilor oportune în termenele legal stabilite.

 

În prima jumătate a anului, în R.Moldova au avut loc peste 1100 de accidente rutiere

În primele 6 luni ale acestui an, în Republica Moldova s-au produs peste 1100 de accidente rutiere în urma cărora au decedat 104 persoane și au fost traumatizate peste 1000. Cele mai multe accidente s-au produs pe teritoriul raionului Orhei- 48 la număr. Acesta este urmat de raioanele Ialoveni, Bălți, Telenești și Criuleni.

 

Alte 20 de instituții educaționale pot adera la proiectul ,,Clasa Viitorului”

Proiectul ,,Clasa Viitorului” se extinde, cu sprijinul financiar al USAID, Guvernului Suediei, UK Aid și al Fundației Orange Moldova, sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Alte 20 de instituții educaționale, selectate prin concurs, vor beneficia de suport financiar pentru achiziționarea echipamentului digital performant și mobilier modern, în valoare de pînă la 120 mii lei. La proiect pot aplica instituțiile de învățămînt general cu cel puțin 350 de elevi, din mediul urban și rural, prioritate fiind acordată instituțiilor din afara Chișinăului.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:06