REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (4 septembrie 2020)

Executivul a alocat bani pentru asigurarea școlilor cu dezinfectanți

Guvernul a alocat mijloacele financiare necesare pentru asigurarea cu dezinfectanți a instituțiilor de învățămînt și achitarea salariului cadrelor didactice care vor activa cu peste 1,5 normă didactică.Potrivit deciziei Cabinetului de miniștri, circa 31 milioane de lei vor fi alocați pentru asigurarea cu dezinfectanți a instituțiilor de învățămînt, în anul de studii 2020-2021. Totodată, Guvernul a alocat suma de 105 milioane de lei pentru achitarea salariului cadrelor didactice care vor activa cu peste 1,5 normă didactică.

 

Șeful cimitirului Sfîntul Lazăr a fost reținut pentru 30 de zile

Șeful cimitirului Sfîntul Lazăr, adjunctul său şi un maistru au fost arestaţi pentru 30 de zile, fiind plasaţi în Penitenciarul 13. Aceștia sînt cercetaţi penal pentru corupere pasivă, activă, trafic de influenţă şi escrocherie în cadrul a 130 de cauze penale. Cetăţenii, care au suferit de pe urma acţiunilor ilegale ale administraţiei cimitirului „Sfîntul Lazăr", sînt aşteptaţi la CNA cu denunţ.

 

Peste 1800 de companii moldovenești exportă pe piața europeană

În șase ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și aplicarea Zonei de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat (DCFTA), exporturile moldovenești pe piața europeană au crescut constant. Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, impactul DCFTA a însemnat schimbarea configurației comerțului extern al Republicii Moldova, UE devenind principalul partener comercial al țării noastre, cu o pondere de 70% la exporturi și 50% la importuri, în comparație cu datele anului 2014, cînd doar 53% din exporturi erau direcționate în UE.

 

Guvernul a aprobat mai multe măsuri de susținere a sistemului educațional și sectorului agricol

Cabinetul de miniștri a aprobat mai multe măsuri bugetar-fiscale pentru susținerea proceselor derulate în sistemul educațional, în condițiile pandemiei COVID-19, dar și de atenuare a efectelor calamităților naturale în sectorul agricol. Astfel, prin introducerea unor norme derogatorii de la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se va asigura posibilitate cadrelor didactice să realizeze sarcini peste volumul de muncă, cu achitarea salariului în mărimea corespunzătoare.

 

Legea bugetului de stat pentru anul 2020 va fi modificată

Membrii Cabinetului de miniștri au aprobat proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020.Conform estimărilor,veniturile bugetului de stat vor constitui circa 37,2 miliarde de lei, cu o diminuare de 649,5 milioane de lei (sau cu 1,7%) față de volumul aprobat. Astfel, diminuările la venituri constituie 905,1 milioane de lei, iar principalele diminuări sînt propuse la taxa pe valoarea adăugată la mărfurile importate, granturile primite de la organizațiile internaționale, încasările de la prestarea serviciilor cu plată, taxele pentru comerțul exterior, accizele la mărfurile produse pe teritoriul republicii și accizele la autoturismele importate și alte.

 

Alte 632 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova

În Republica Moldova au fost procesate joi 2736 de teste, fiind confirmate 632 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă in prezent în ţară au fost înregistrate 38 372 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, din numărul de îmbolnăviri, șase cazuri sînt de import (Ucraina – 2, Irlanda – 1, Federația Rusă – 1, Belgia – 1, Turcia -1).Din numărul total de cazuri, 38 sînt lucrători medicali: medici - 19, asistenți medicali - 16, personal auxiliar - 3.Alte 442 de persoane au fost tratate și externate. În total, 27 017 persoane au fost vindecate de COVID-19. Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor 12 decese provocate de COVID-19, numărul morților ajungînd la 1036.

 

Trei sectoare de drum din centrul țării vor intra în reparații

Trei sectoare de drum local, cu lungimea de 36,5 km, care tranzitează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzești, Pripiceni-Curchi, Trifești din raionul Rezina vor fi reabilitate. Contractele de executare a lucrărilor au fost semnate recent de Agenția de Stat a Drumurilor (ASD).Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, structura rutieră va fi reparată prin ranforsarea straturilor de bază şi aplicarea îmbrăcămintei rutiere noi. Siguranța rutieră urmează a fi îmbunătățită prin amenajarea intersecțiilor, aplicarea indicatoarelor rutiere, parapetelor metalice, stîlpilor de ghidare, dar și a marcajului rutier.

 

Trei tineri au fost reținuți pentru comiterea mai multor furturi din automobile

Doi minori cu vîrsta de 17 ani și un tînăr de 22 de ani, originari din r. Strășeni, Căușeni și Florești, au fost reținuți de ofițerii secției investigare infracțiuni a Inspectoratului sec. Botanica din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău, fiind suspectați de comiterea mai multor furturi din automobile. Polițiștii au acumulat probe concludente ce demonstrează complicitatea lor în cel puțin 10 furturi din automobile, pe parcursul lunii august. Prejudiciul cauzat părților vătămate constituie circa 13 500 lei.

 

Droguri în suma de 600.000 de mii de lei, confiscate în Chișinău

Oamenii legii au documentat timp de o lună activitatea infracțională a mai multor grupări suspectate de cultivarea plantelor de cînepă, prelucrarea și comercializarea marijuanei crescute în condiții de laborator.În urma investigațiilor, polițiștii au reținut un grup format din cinci bărbați, originari din mun. Chișinău, cu vîrsta cuprinsă între 20 și 32 de ani, unii dintre ei fiind anterior condamnați pentru infracțiuni similare. Aceștia sînt suspectați de comercializarea marijuanei. Drogurile erau vîndute de la 100 pînă la 200 lei per gram. Astfel, dacă aceștia își realizau scopul criminal urmau să obțină un venit de aproximativ 300 000 – 600 000 de lei.