REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (31 mai 2019)

Ultimul sunet de clopoţel a răsunat în toate şcolile din țară

Elevii din întreaga ţară au marcat astăzi ultima zi din anul şcolar 2018-2019. În anul curent au absolvit cursul liceal 17754 de tineri. Aceştia împreună cu 2478 de candidați restanțieri din sesiunile anterioare sînt aşteptaţi în perioada 4-21 iunie la sesiunea de bacalaureat.

 

Peste 2000 de locuri de muncă au fost expuse la un tîrg

Peste 50 de angajatori din diverse ramuri de activitate au prezentat circa 2000 de oferte de muncă în cadrul celei de-a IX-a ediție a Tîrgului locurilor de muncă pentru Tineret, organizat de Ministerul educației, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă și Primăria Chișinău. Tîrgul s-a desfăşurat în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, iar la deschidere a fost prezent şi secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Radu Rebeja, care a remarcat participarea activă a tinerilor în cadrul evenimentului.

 

Guvernul grăbește realizarea Programului „Drumuri bune 2 pentru Moldova”

Ministerul economiei anunță că pînă la sfîrșitul lunii iunie vor fi semnate toate contractele pentru cele 32 de loturi din cadrul Programului „Drumuri bune 2 pentru Moldova”. Stadiul de implementare a Programului național a fost discutat într-o ședință convocată de ministrul economiei Chiril Gaburici. „Am toată încrederea că o să reușim să realizăm cu succes și acest proiect, pentru că anul 2018 a fost unul în care am acumulat experiență”, a menționat ministrul Chiril Gaburici.

 

Euro şi dolarul se scumpesc în următoarele zile

În următoarele zile, euro va creşte cu patru bani, iar dolarul american cu şase bani, arată datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Potrivit sursei citate, la finele săptămînii curente, euro va ajunge să coste 20 lei şi 25 de bani, cu patru bani mai mult decît astăzi. Şi dolarul va fi mai scump şi va atinge cotaţia de 18 lei şi 18 bani. Cu un ban se va scumpi şi leu românesc care va costa 4 lei și 25 de bani, la fel ca şi rubla ruseasca care va ajunge la valoarea de 28 de bani. Hrivna ucraineană va costa în continuare 68 de bani.

 

Șoferii care vor conduce cu viteză excesivă ar putea rămîne fără permis de conducere

Problemele legate de siguranța rutieră și măsurile care urmează a fi întreprinse în continuare au fost discutate în cadrul unei ședințe prezidate de premierul Pavel Filip. „Am reușit să aprobăm anul trecut pachetul anti-alcool. Urmare a implementării acestuia, numărul șoferilor prinși băuți la volan s-a redus în primele trei luni ale anului curent cu circa 22%, adică cu 243 de șoferi băuți mai puțini decît în perioada similară a anului trecut”, a spus Pavel Filip. Pentru a-i face pe conducătorii auto să respecte regimul de viteză, premierul a propus ca șoferilor care vor conduce cu viteză excesivă să le fie retras permisul de conducere.

 

Agenția de Investiții va facilita accesul antreprenorilor moldoveni pe 10 piețe strategice

Agenția de Investiții a R. Moldova continuă să faciliteze accesul antreprenorilor moldoveni pe piețele externe. Cea de-a doua sesiune a programului „Export Morning”, organizată la sediul instituției, a fost dedicată extinderii competențelor agenților economici interesați să exporte eficient în Polonia. Alte zece sesiuni practice urmează să se desfășoare lunar, pe parcursul anului, fiecare vizînd o piață de desfacere strategică pentru R. Moldova, care va fi prezentată prin prisma descrierii pieței.

 

Peste 460 mii de declaraţii pe venit au fost depuse la FISC pînă la data de 2 mai

Serviciul Fiscal de Stat /SFS/ a anunţat că a finalizat procesarea datelor cu referire la depunerea declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2018 şi pînă la data de 2 mai curent au fost recepționate și prelucrate 468276 declarații depuse de contribuabili. Potrivit datelor oferite de SFS, 320515 declarații cu privire la impozitul pe venit au fost depuse de persoanele fizice, ceea ce este cu 110 065 declarații mai mult comparativ cu perioada anului 2017. Numărul sporit de declarații depuse a fost condiționat de modificările operate în politica fiscală, care au intrat în vigoare de la 1 octombrie 2018. Dintre acestea, doar 2% au fost depuse pe suport de hîrtie, iar restul în format electronic.

 

Ploile de ieri au afectat drumuri şi au inundat gospodării

În urma precipitaţiilor abundente înregistrate pe teritoriul ţării joi, 30 mai, au fost afectate mai multe gospodării din ţară. Şuvoaiele puternice au spălat circa 15 km de drum local din oraşul Ialoveni şi au inundat zeci de curţi şi subsoluri. Potrivit datelor IGSU, aversele puternice au inundat 15 subsoluri şi cinci beciuri din oraşul Ialoveni. La Şoldăneşti a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru pomparea apei din trei gospodării, iar în localitatea Roşu din raionul Cahul, salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei din două subsoluri. Intervenţia angajaţilor IGSU a fost necesară şi în raioanele Sîngerei, Căuşeni şi Ungheni.

 

Patru moldoveni au fost arestați în Italia

Patru moldoveni au fost arestați în Italia, după ce, timp de un an au spart 15 baruri și cluburi din regiuniile Grosseto și Siena. Oamenii legii au declarat că cei patru furau din localuri aparatele de joc de noroc și aparatele de casă, pe care le încărcau rapid în mașini și plecau. Furturile au avut loc între martie 2018 și februarie 2019. Valoarea totală a bunurilor furate este de aproximativ 70 mii de euro, precizează forțele de ordine din Italia.

 

Un băiat de 13 ani s-a împușcat mortal cu arma de vînătoare a tatălui său

O tragedie s-a produs în satul Costești, Ialoveni. Un copil de 13 ani s-a împușcat mortal în seara zilei de joi, 30 mai, cu o armă de vînătoare. Șeful IP Ialoveni, Pavel Damaschin, a declarat că poliția a fost chemată la ora 21.00. Cadavrul acestuia a fost găsit în casă de către un vecin. Ajunși la fața locului, forțele de ordine au depistat cadavrul minorului, acesta avea, în regiunea capului, o plagă provocată de o armă cu țeavă lisă.

 

O femeie a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru escrocherii

O locuitoare a capitalei a fost condamnată la 10 ani închisoare pentru trei escrocherii, comise în proporţii deosebit de mari. Potrivit Procuraturii Generale, în intervalul anilor 2011 – 2016, femeia a obţinut în total, prin escrocherie, peste 765 mii lei de la cinci persoane, pe care le-a înşelat prin mai multe metode. Fiind audiată de procurori, inculpata, în vîrstă de 44 de ani, nu şi-a recunoscut vina.