REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (3 mai 2019)

Nivelul apei în rîul Prut a crescut

În urma precipitațiilor foarte puternice căzute în cursul superior al rîului Prut (Ucraina) s-a format viitura pluvială. Anunțul a fost făcut de Centrul hidrologic din R. Moldova. Potrivit sursei citate, în perioada 2 - 5 mai curent, nivelul apei va continua să crească pe sectorul dintre satul Criva și orașul Costeşti. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor din România a emis atenţionări Cod galben, respectiv Cod portocaliu de inundaţii pe două sectoare ale rîului Prut.

 

Proprietarul unei reţele de restaurante din capitală a fost reţinut fiind bănuit de şantaj

Proprietarul unei rețele de restaurante din capitală a fost arestat pentru 30 de zile, fiind suspectat de şantaj. În acelaşi dosar au mai fost reţinute patru persoane, care fac parte dintr-un grup infracţional organizat. Șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, a menţionat că omul de afaceri a fost reţinut încă săptămîna trecută, iar acum este plasat în arest. În acelaşi dosar sînt implicaţi şi doi cetăţeni străini.

 

Autorii tentativei de omor din localitatea Stoianovca au fost reţinuţi de poliţie

Autorii tentativei de omor a unui om de afaceri din localitatea Stoianovca, raionul Cantemir, au fost reţinuţi de poliţie. Potrivit poliţiei, tentativa a avut loc la 21 noiembrie. Bărbatul, în vîrstă de 43 ani, a fost împuşcat de şapte ori dintr-o armă şi a ajuns la spital în stare gravă. Poliţia a stabilit că cel care a comandat omorul a fost chiar partenerul de afaceri al victimei. Acesta a apelat la serviciile unui puşcăriaş, care printr-un intermediar a comis infracţiunea. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la 12 la 20 ani de închisoare.

 

30 de gospodării din raionul Rîşcani au fost inundate în urma ploii de ieri

Peste 30 de gospodării din localitatea Pociubeni, raionul Rîşcani, au fost inundate în urma precipitațiilor. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din cauza ploilor torenţiale cu grindină, în localitatea Pociubeni au fost afectate terenuri agricole din 30 de gospodării ale localităţii, iar din cauza şuvoiului de apă mai multe drumuri locale au fost înnămolite. Potrivit primelor estimări, apa ar fi pătruns în 15 beciuri şi subsoluri. Meteorologii au anunţat ploi de scurtă durată pentru următoarele zile.

 

Populația este îndemnată să nu ducă decorațiuni artificiale la cimitire

Oamenii sînt îndemnaţi să renunţe la practica de a procura compoziţii de flori artificiale cu scopul de a le duce la cimitire de Paştile Blajinilor. Ministerul agriculturii reaminteşte că florile şi decoraţiunile din plastic poluează solul, aerul şi mediul înconjurător, iar în procesul de ardere acestea elimină substanţe cancerigene.

 

1500 locuri de parcare în preajma Cimitirului „Sfîntul Lazăr” de Paștele Blajinilor

Primăria Chișinău a anunțat că de Paştele Blajinilor, pe 5 şi 6 mai, au fost identificate locuri de parcare pentru autoturismele private, pe teritoriile din zona adiacentă Cimitirului „Sf. Lazăr”. În total, au fost identificate circa 1500 de locuri de parcare. De Paştele Blajinilor, circulaţia transportului, cu excepţia transportului public, pe str. Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni şi intrarea principală în Cimitirul „Sfîntul Lazăr” va fi sistată.

 

Adriana Bețișor va fi șef interimar la Procuratura Anticorupție

Adriana Bețișor va fi șef interimar la Procuratura Anticorupție, în locul lui Viorel Morari, despre care s-a anunțat că a demisionat. Informaţia a fost confirmată de către serviciul de presă al instituţiei. Adriana Bețișor a fost acuzatoarea de stat care a instrumentat dosarul de corupere pasivă și trafic de incluență pe numele ex-premierul Vlad Filat, condamnat definitiv la nouă ani de închisoare.

 

Poliția de Frontieră atestă un flux mare de intrări în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, prin toate vămile R. Moldova, fluxul de persoane a fost de 59 307 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 29 772 a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova. Din totalul de traversări persoane 32 367 au fost cel al cetățenilor moldoveni. Traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 13 441 traversări, fiind consemnat un număr mai mare de traversări a mașinilor înmatriculate în străinătate - 7 099 treceri.

 

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a discutat cu şeful Delegaţiei UE

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a avut joi, 2 mai, o întrevedere cu şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko. În cadrul dialogului s-a efectuat un schimb de opinii pe marginea diferitelor aspecte ce ţin de problematica transnistreană, progreselor marcate în implementarea subiectelor ce figurează în aşa-numitul pachet Berlin plus, proiectelor în derulare pe dimensiunea promovării măsurilor de consolidare a încrederii.

 

Numărul solicitărilor la salvare a crescut cu 15% în perioada sărbătorilor pascale

Circa 7520 de solicitări au fost deservite de către echipele de medici de pe ambulanță în perioada minivacanței de Paști, fiind înregistrată o creștere a numărului de apeluri cu pînă la 15% în comparație cu zilele obișnuite. Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, medicii de la salvare au intervenit pentru a acorda ajutor persoanelor implicate în 26 accidente rutiere. La etapa de prespital, echipele de pe ambulanță au asistat două nașteri, dintre care o naștere în ambulanță, care au decurs fără complicații. În perioada 28-30 aprilie s-a majorat și numărul persoanelor care au avut nevoie de asistență medicală de urgență în urma consumului excesiv de băuturi alcoolice.

 

Producătorii agricoli vor primi subvenții mai mari

Hotărîrea pentru modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 455/2017 cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural a fost publicată vineri, 3 mai, în Monitorul Oficial. Potrivit deciziei executivului, sprijinul financiar acordat unui agricultor a fost majorat de la 3 milioane pînă la 5 milioane de lei pe an, iar pentru grupurile de producători - pînă la 7,5 milioane de lei.

 

Decizia CCM cu privire la amnistierea mamelor cu copii mici a fost publicată în MO

Hotărîrea privind excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi ale articolului 5 din Legea nr. 188 din 10 iulie 2008 privind amnistia în legătură cu declararea anului 2018 An al Tineretului a fost publicată vineri, 3 mai în Monitorul Oficial al R. Moldova. Curtea Constituțională a confirmat constituționalitatea amnistierii femeilor cu copii în vîrstă de pînă la opt ani și a decis că prevederea nu poate fi extinsă şi asupra taţilor, deoarece datele statistice arată că deținuții de sex masculin sînt cu aproximativ 95% mai mulți decît cei de sex feminin.