REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (29 aprilie 2022)
UE reiterează sprijinul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova
Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, a venit astăzi cu o declarație cu privire la recentele incidente de securitate din regiunea transnistreană, în care specifică că “UE este solidară cu Republica Moldova și își reiterează sprijinul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru regiunea transnistreană”. În declarație se mai spune că “incidentele semnalate în regiunea transnistreană, care au avut loc în ultimele zile, sînt în detrimentul securității și stabilității Republicii Moldova”.
De Paștele Blajinilor, spre Cimitirul „Sfîntul Lazăr” va circula mai mult transport public
Autoritățile locale din Chișinău au anunțat că de Paștele Blajinilor va fi organizat transport public, din preajma Circului, ruta D și alte linii, pentru deplasarea cetățenilor la Cimitirul „Sfîntul Lazăr”, strada Doina. În total, vor circula 70 de unități de transport. De asemenea, pentru menținerea ordinii publice, angajații poliției și ai trupelor de carabinieri vor patrula în cimitire și vor fi prezenți la îmbarcarea/debarcarea pasagerilor în/din transportul public. Totodată, în contextul în care transportul privat are restricții de circulație în cimitire, vor fi organizate locuri de parcare pentru transportul privat.
Reprezentantul președintelui OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană va întreprinde o vizită în Moldova
Reprezentantul Special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Poloniei pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, împreună cu trimisul special al președintelui în exercițiu, ambasadorul Artur Dmochowski, vor vizita Republica Moldova în următoarele zile pentru a examina starea actuală a lucrurilor în urma evenimentelor recente din Zona de Securitate. Potrivit Serviciului de presă al OSCE, la Chișinău, cei doi oficiali urmează să se întîlnească cu șeful Misiunii OSCE în Moldova Claus Neukirch, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian și consilierul pentru securitate națională, Dorin Recean.
Peste 448 mii de doze de vaccin anti-COVID au fost repartizate în raioanele din stînga Nistrului
Începînd cu luna martie 2021 și pînă în prezent, localitățile din regiunea transnistreană au fost aprovizionate cu 448 027 doze de vaccin anti-COVID-19. Potrivit Biroului politici de reintegrare, cel mai recent lot a fost livrat în regiune în data de 27 aprilie 2022, fiind vorba de 15 210 doze de Pfizer. Astfel, în perioada martie 2021-aprilie 2022, pentru administrare în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și Bender au fost transmise: AstraZeneca – 19 510 doze, Sinopharm – 25 001 doze, Johnson&Johnson/Janssen – 29 600 doze, Moderna – 38 050 doze, Sinovac – 65 000 doze, Pfizer/BioNTech-Comirnaty – 88 866 doze și Sputnik V – 182 000 doze.
Precizările MAEIE cu privire la ridicarea nivelului de alertă de către MAE al Bulgariei
În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări: anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări ca urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a țării noastre. Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întîlnită, iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte.
UNFPA a livrat Republicii Moldova peste zece tone de truse medicale
Fondul ONU pentru Populaţie și Ambasada SUA au donat spitalelor din R. Moldova 10 tone de kituri medicale destinate femeilor însărcinate. Prezent la Ministrul sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că de donație vor beneficia aproximativ 450 de mii de femei din Moldova, dar și refugiate din Ucraina. Trusele sînt de trei feluri și conţin ustensile, dispozitive şi medicamente. Acestea vor ajunge în 16 spitale din ţară.
Încă trei categorii de producători vor primi compensații pentru consumul de gaz
Lista beneficiarilor non-casnici de compensații pentru gaze a fost extinsă cu încă trei categorii de activități economice. Potrivit Ministerului economiei, a fost extins și termenul de depunere a solicitărilor din partea consumatorilor non-casnici, pînă la data de 13 mai curent. Decizia a fost aprobată ieri de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).
CSE a dispus un șir de măsuri pentru facilitarea procesului de gestionare a crizei refugiaților
Un șir de măsuri menite să contribuie la o gestionare mai eficientă a crizei refugiaților, a fost adoptate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale /CSE/. Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va putea achiziționa servicii de asigurare a funcționalității Centrelor de plasament pentru refugiați, prin utilizarea unei proceduri simplificate de achiziții publice. O asemenea procedură se va aplica și în cazul contractării serviciilor de broker vamal, în scopul gestionării depozitelor de bunuri provenite din ajutoarele umanitare și donații. Totodată, membrii CSE au hotărît să aloce, suplimentar, ministerului educației mijloace financiare în sumă de 322,2 mii de lei.
UE lansează un nou apel de granturi pentru antreprenorii din Ungheni și Cahul
Întreprinderi existente și start-up-uri din regiunile Cahul și Ungheni vor beneficia de granturi în valoare de 14-24 mii de euro fiecare, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite(UNICEF). Noul apel de granturi în valoare totală de pînă la 300 mii de euro este lansat, iar termenul-limită de depunere a dosarelor este 6 iunie 2022.
Pompierii îndeamnă populația să evite situaţiile de risc în cimitire şi biserici de Paștele Blajinilor
Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) vor asigura securitatea antiincendiară și prevenirea situațiilor de risc în lăcașele sfinte și cimitirele din țară. „De Paștele Blajinilor, peste şase sute de salvatori și pompieri IGSU, cu două sute de unități de tehnică, vor fi gata să intervină la stingerea incendiilor și lichidarea consecințelor situațiilor excepționale. Totodată, în ajunul sărbătorilor, pompierii atenționează oamenii despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare”, indică Inspectoratul.
În capitală a apărut o întreprindere destinată controlului și protecției animalelor
Consiliul Municipal Chișinău a adoptat o decizie referitoare la crearea unei întreprinderi municipale care va gestiona animalele cu și fără stăpîn din capitală. Decizia a apărut ca urmare a creșterii numărului de cîini comunitari în Chișinău. Potrivit consilierului Ruslan Verbițchi, apariția întreprinderii municipale „Control și protecție a animalelor” va duce la crearea unui singur centru de comandă și control în domeniu.
Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu președintele Consiliul Concurenței din România
Consiliul Concurenței din România va sprijini țara noastră în procesul de aliniere la normele UE a legislației naționale în domeniul concurenței. Aspectele privind consolidarea cooperării între autorităţile de concurenţă din Moldova și România au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliul Concurenţei din România. Natalia Gavrilița a apreciat colaborarea dintre instituții și suportul părții române în implementarea proiectelor, orientate spre îmbunătățirea cadrului legal, aplicarea legislației comunitare și preluarea experienței pe segmentul concurenței și ajutoarelor de stat.