REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (28 septembrie)

FAO va susține în continuare R. Moldova în modernizarea sectorului agricol

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) va susține în continuare R. Moldova în modernizarea sectorului agricol și în dezvoltarea unei agriculturi durabile și competitive. Subiectul a fost discutat la New York, de către directorul general al FAO, José Graziano da Silva, în cadrul întrevederii cu premierul Pavel Filip. Prim-ministrul a apreciat suportul oferit de FAO în diminuarea consecinţelor provocate de secetă, inundații, dar și în pregătirea producătorilor autohtoni pentru a face față cerințelor pieței UE. Filip a menționat că agricultura este un sector important al economiei naţionale, unde activează aproximativ 25% din populaţia țării, iar FAO este un partener de încredere al Guvernului în dezvoltarea acestui domeniu.

 

BNM va putea prelungi perioada de desemnare a administratorului temporar

Banca Naţională a Moldovei (BNM) va putea prelungi, în mod excepţional, perioada de desemnare a unui administrator temporar ori de cîte ori va fi necesar. Un proiect de lege ce prevede acest lucru a fost aprobat de Legislativ. Potrivit proiectului, BNM în calitate de autoritate competentă, este responsabilă pentru a determina în ce măsură sînt îndeplinite condiţiile pentru menţinerea unui administrator temporar şi pentru a justifica o astfel de decizie în faţa acţionarilor. Astfel, în urma modificării legislaţiei, perioada de desemnare a unui administrator temporar nu trebuie să depăşească un an.

 

R. Moldova optează pentru consolidarea dialogului ICE-UE

R. Moldova optează pentru consolidarea dialogului ICE-UE, care să contribuie la promovarea obiectivelor integrării europene. Declarația a fost făcută de ministrul de externe Tudor Ulianovschi, la reuniunea ministerială informală a Iniţiativei Central Europene (ICE), care a fost organizată în marja celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale ONU, sub auspiciile preşedinţiei în exerciţiu a Republicii Croaţia. Potrivit Serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE, în opinia ministrului Tudor Ulianovschi, este necesară continuarea aprofundării dialogului şi interacţiunii sectoriale dintre Iniţiativa Central Europeană şi Uniunea Europeană, care reprezintă un partener cheie pentru parcursul de modernizare a regiunii ICE, atît pe dimensiunea economică, cît şi în procesul consolidării democraţiei şi drepturilor omului în statele membre ale iniţiativei.

 

CUC a aprobat rotația grupului de observatori militari ai Ucrainei

Comisia Unificată de Control (CUC) a aprobat, în ședința de ieri de la Bender, numirea a 10 observatori militari, desemnați din partea Ucrainei, țară care are statut de mediator în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană. Grupul de observatori militari nou-desemnați își vor desfășura activitatea în Zona de Securitate. Funcțiile acestora sînt stabilite în acordurile din 21 iulie 1992 (Moscova) și din 30 martie 1998 (Odesa). Acești observatori militari vin să-i substituie pe alți 10 militari ucraineni, a căror deplasare de serviciu în Forțele de Pacificare în regiunea transnistreană a R. Moldova s-a încheiat.

 

Producătorii din Moldova ar putea exporta fără taxe în Norvegia

Posibilitățile semnării unui Acord de Liber Schimb în cadrul Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA) au fost examinate de premierul Pavel Filip și prim - ministrul Regatului Norvegiei, Erna Solberg. Întrevederea a avut loc, la New York,

în timpul lucrărilor celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Pentru impulsionarea schimburilor comerciale bilaterale, premierii au convenit asupra organizării unor misiuni ale oamenilor de afaceri norvegieni în țara noastră. Premierul Erna Solberg a spus că Norvegia va susține în continuare eforturile R. Moldova de modernizare a țării şi de aliniere la standardele europene.

 

Securitatea energetică a R. Moldova a fost discutată la Bruxelles

Secretarul de Stat pe domeniul economic, Vitalie Iurcu, s-a întîlnit la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, Directoratul General pentru Energie, Klaus-Dieter Borchardt, Șef al Directoratului B - Piața internă a energiei și Anne-Charlotte Bournoville, Șefa Unității Relații Internaționale și Extindere din cadrul Directoratului A – Politici energetice. În cadrul întrevederii, a fost pus în discuție subiectul securității energetice a R. Moldova, sub aspectul evoluțiilor înregistrate de către autoritățile de la Chișinău în materie de transpunere a legislației europene pe domeniu, avansării în implementarea pachetului III energetic, a proiectelor de infrastructură energetică, atît pe partea de transport a gazelor naturale, cît și energie electrică.

 

Lucrători medicali din mai multe ţări participă la un congres la Chişinău

Peste o mie de medici specialiști și rezidenți, asistenți medicali, experţi în domeniul anesteziologiei și reanimatologiei din mai multe ţări, participă în perioada 27-29 septembrie la cel de-al V-lea Congres Internaţional al Societăţii de Anesteziologie și Reanimatologie, care se desfășoară la Chișinău. Potrivit autorităţilor, pe parcursul celor trei zile speakeri din România, Ucraina, Kazahstan, Israel, SUA, Italia, Germania, Belgia, Serbia, Elveția şi R. Moldova vor vorbi despre subiecte de actualitate din cele două domenii. De asemenea vor avea loc două workshop-uri, o masă rotunda și mai multe ședințe de comunicare tematice.

 

La Chișinău va fi deschis Muzeul național de istorie a evreilor

Un Muzeu național de istorie a evreilor va fi deschis la Chișinău, iar legislația națională privind combaterea antisemitismului, intoleranței și xenofobiei va fi perfecționată. Asupra acestor lucruri au convenit prim-ministrul Pavel Filip și Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial Evreiesc (WJC). Discuţiile au vizat, de asemenea, politicile sociale privind protecţia victimelor Holocaustului, actualizarea programului educaţional din R. Moldova la subiectul respectiv, precum şi cooperarea internaţională pe acest segment.