REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (27 mai 2022)

Poliția de Frontieră a beneficiat de echipamente moderne de control

Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație, cu suportul financiar al Guvernului SUA, a donat Poliției de Frontieră un lot de 21 de cititoare mobile de documente. Acest echipament va spori capacitățile și flexibilitatea Poliției de Frontieră în gestionarea mai eficientă a unor potențiale influxuri de refugiați. De asemenea, Marea Britanie a transmis Poliției de Frontieră patru scanere X-ray portabile care vor înlesni capacitățile în depistarea armamentului, munițiilor, drogurilor și altor obiecte de contrabandă.

 

Hărțuirea la locul de muncă va fi pedepsită

Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect care prevede combaterea fenomenului hărțuirii la locul de muncă. Documentul propune completarea Codului contravențional cu prevederi referitoare la atragerea la răspundere a angajatorilor pentru nerespectarea obligației de a întreprinde măsuri de prevenire și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă. De asemenea, angajatorii care vor obstrucționa procesul de reclamare a cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă vor putea fi sancționați.

 

Treizeci de ventilatoare pentru copii au fost donate instituțiilor medicale din țară

Treizeci de ventilatoare pentru copii au fost donate instituțiilor medicale din țară de către ministerul Sănătății al Germaniei. Ventilatoarele pentru copii au o valoare de circa 600 de mii de euro. Zece dintre acestea au fost transmise Institutului Mamei și Copilului, iar celelalte 20 vor fi repartizate în mai multe localități ale țării. Totodată, specialiștii vor organiza ore informative pentru medicii și inginerii ce vor lucra cu echipamentele donate.

 

Guvernul autoproclamatei rmn a fost demis

Liderul autoproclamatei rmn, Vadim Krasnoselski, a semnat joi un decret cu privire la eliberarea din funcție a așa-numitului prim-ministru al regiunii, Alexandr Martînov şi demisia pretinsului guvern. Interimatul funcţiei de şef al executivului va fi exercitat de aşa-numitul vicepremier, şef al aparatului guvernului, Stanislav Casap. „Guvernul în exerciţiu va activa pînă la desemnarea unui nou cabinet de miniştri”, indică documentul.

 

Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu

Fostul șef al statului, Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată joi de magistrații de la Judecătoria Chișinău. Totodată, cumnatul fostului șef de stat, reținut și el, a fost plasat în arest preventiv. Igor Dodon respinge acuzațiile aduse de procurori și califică dosarul ca "fiind o comandă politică".

 

Deputatul Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară

Parlamentul a aprobat solicitarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, de ridicare a imunității parlamentare a deputatului Partidului Șor, Marina Tauber. Potrivit Procurorului General interimar, Dumitru Robu, dosarul în care sînt vizați deputații Ilan Șor și Marina Tauber va ajunge în judecată, iar procurorii au acumulat probe ce indică că cei doi sînt implicați în preluarea controlului activității BEM, Unibank și Banca Socială.

 

Cca 1600 de candidați la Bac au obținut nota „10” din oficiu la limba străină

În acest an, 1596 de elevi vor obține nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină din cadrul examenului național de bacalaureat. Lista candidaţilor a fost aprobată ieri, la ședința Comisiei Naționale de Examene. Numărul acestor elevi a crescut. Totodată, în acest an, patru absolvenți ai treptei liceale vor avea de susținut o singură probă de examen, datorită faptului că vor primi trei note de „10” din oficiu atît în baza certificatelor ce atestă competențe lingvistice în limbi străine, cît și în baza premiilor obținute la olimpiadele republicane și/sau internaționale.

 

Instituțiile publice nu vor putea fi păzite de organizații particulare

Securitatea instituțiilor publice fondate de Parlament va fi asigurată de stat. Un proiect de modificare a Legii privind activitatea particulară de detectiv și pază a fost votat în lectură finală de Legislativ. Potrivit documentului, Instituția Publică Națională Compania ”Teleradio-Moldova” este inclusă în Lista obiectivelor statului a căror pază nu poate fi efectuată de către organizațiile particulare de pază.

 

Peste 300 de mii de chișinăuieni urmează să achite impozitul pentru bunurile imobiliare

Peste 300 de mii de chișinăuieni urmează să achite impozitul pentru bunurile imobiliare. Potrivit legislației, taxele sînt achitate pînă pe 30 iunie curent. Acesta este al doilea an consecutiv cînd cetățenii nu mai beneficiază de o reducere de 15% la achitarea impozitului pînă la data de 30 iunie, în urma unei modificări legislative operate la Codul Fiscal. Pentru neachitarea impozitului pînă la 30 iunie curent, se aplică penalitatea de 0, 0301% pentru fiecare zi de întîrziere.

 

Lituania va acorda transportatorilor o mie de autorizații de tranzit

Lituania va acorda Republicii Moldova o mie de autorizații bilaterale de tranzit pentru transportul internațional de mărfuri, a anunţat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Potrivit oficialului, autorizațiile vor fi eliberate în decurs de o săptămînă. "Actele sînt valabile pînă la 31 ianuarie 2023", conform lui Spînu.

 

Funcționarii publici vor putea deține funcții de conducere doar pînă la vîrsta de 65 de ani

Funcționarii publici vor putea deține funcții de conducere doar pînă la vîrsta de 65 de ani. Prevederea se conține într-un proiect aprobat de Parlament. De asemenea, se propune simplificarea procedurii de schimbare a programului de lucru, a contractului de muncă și de transfer la o altă unitate. Proiectul mai stipulează că angajatorul va putea decide restabilirea angajatului la locul de muncă sau achitarea unei compensații de concediere. În raport cu funcționarii publici, se propune evaluarea semestrială a acestora.

 

Moneda națională se depreciază față de euro

Leul moldovenesc se va deprecia, la sfîrșitul acestei săptămîni, cu șapte bani în raport cu moneda unică europeană, care va costa 20 de lei și 44 de bani. Pe de altă parte, leul se apreciază cu trei bani față de dolar. Pentru cel din urmă, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs valutar oficial de 19 lei și 07 bani. Leul românesc se va scumpi cu un ban și va costa 4 lei și 13 bani. Rubla rusească va pierde trei bani și se va opri la nivelul de 30 de bani. Hrivna ucraineană își va păstra valoarea de 64 de bani.